Fisksoppa med romanesco

Romanesco

När vi var och handlade en dag såg jag en grönsak jag aldrig sett förut, romanesco. Den var så grön och fin så jag var tvungen att köpa den. Det var en blandning mellan broccoli och blomkål. Den använde jag sedan när jag gjorde en fisksoppa.

Jag är själv inte så förtjust i vit fisk, jag har inga bra minnen av torsk sen jag var liten. Men nu har jag börjat uppskatta det mer. Speciellt när jag lyckas med rätter som gör att det inte smakar så mycket ”fisk” av det. 🙂

Fisksoppa med romanesco 4-6 port

 • smör till stekning
 • 2 decimeter purjolök
 • 1 schalottenlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 8 dl vatten
 • 2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
 • 3 msk vitt matlagningsvin
 • 2 dl grädde
 • 1 dl creme fraiche
 • 1 dl philadelphiaost
 • 1,5 msk tomatpuré
 • 1 färsk romanesco (det fungerar säkert lika bra med broccoli)
 • 2 torskblock i bitar (á 400 g)
 • 1 msk frusen dill (kan uteslutas)
 • crème fraiche till servering

Skiva purjolök, schalottenlök och vitlök. Bryn löken i smöret. Häll i vatten, buljongtärningar, matlagningsvin, grädde, crème fraiche, philadelphiaost och tomatpuré. Lägg i romanescon i bitar och låt koka tills den blir mjuk. Kör soppan med stavmixer om du vill ha soppan slätare. Lägg i torskbitarna och låt koka 5-10 minuter tills fisken är genomkokt. Häll i dillen om du vill.

Jag tycker det är så gott med crème fraiche till soppa så lägg gärna i ett par matskedar när du äter den. Och gillar du bröd till soppa kan jag tipsa om ett så kallat microbröd med kokosnötsmjöl, som går fort att göra medan du väntar på att maten ska bli klar.

Fisksoppa serverad med crème fraiche

Ett tips! Spara stammen till romanescon, broccolin eller blomkålen och laga mer mat med den/dem. Se vidare på torsdag!

Du hittar fler av mina recept på bloggen Vardagsliv med LCHF!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera