Experimentera absolut inte med glutenfri kost!

Bröd, pasta, müsli innehåller gluten
Bröd, pasta, müsli innehåller gluten

”Experimentera absolut inte med glutenfri kost utan hjälp från en läkare eller en dietist!”

Och min enda fråga blir då, varför?

Vad i gluten är viktigt för kroppen? Vad kan hända om vi tar bort gluten? Nej, nu är det dags att tänka till. Människan här uppe i Norden har levt helt utan gluten sen för bara 4000 år sen. Så fram till dess har det gått alldeles utmärkt.

Vad är gluten? Jo, gluten är ett växtprotein som kan skapa stora problem i vår kropp. Du kan få förändringar på tunntarmen vilket innebär att kroppen försvar slår på. Tarmens vägg blir sämre och sämre på att ta upp näring och ytan förändras. Till slut kan för stora delar läcka ut ur tarmen och in i kroppen. Tarmens uppgift är att ta upp närig och bara släppa in rätt storlek av näringsämnena i kroppen.

Gluten påverkar även tarmen så att du kan förlora det enzymet som gör att du kan ta hand om mjölksockret, laktos. Du kan alltså få problem med att dricka mjölk för att du inte tål gluten.

Gluten påverkar även signalsubstanser och hormoner som kommer från tunntarmen som i sin tur på olika vis ska styra matsmältningen.

Många vet inte om att de reagerar på gluten. Ett vanligt tecken är trötthet och en uppgivenhet. Du kan även uppleva samma symtom som vid en depression. Skrämmande nog är symtomen hos barn som reagerar på gluten ofta humörförändringar, irritation och trötthet samt att de får magknip, diarré eller förstoppning.

Gluten är också sammankopplat med autoimmuna sjukdomar. Med autoimmuna sjukdomar menar man när kroppens försvar går till angrepp mot sig själv. Några vanliga autoimmuna sjukdomar är diabetes typ 1, reumatiska sjukdomar, psoriasis och Crohns sjukdom. Även astma och allergier är sammankopplade till gluten.

Det behöver naturligtvis inte gå så långt eller så illa. Många reagerar bara på gluten genom att mag- och tarmsystemet inte fungerar. Magont, svullen, IBS mm.

Gluten kan även ombildas till glutenexorfin och gliadorfin. Dessa ökar problem som hyperaktivitet och skapar försämrad koncentration.

Många barn har idag ont i magen, många barn har problem med allergier och astma och många barn har problem med ”myror i brallan”.

Då gluten inte tillhör kroppens naturliga kost och det finns oerhört mycket som pekar på att det är skadligt för människokroppen är min rekommendation att alla alltid bör välja naturligt glutenfritt. Jag skulle snarare vilja påstå:

- Experimentera absolut inte med att ha gluten i din kost utan full uppbackning av din läkare!

Här kommer en kort sammanfattning på några av biverkningarna från gluten:
* Diarré
* Förstoppning
* Luftbesvär
* Diffusa magsmärtor
* Aptitlöshet
* Illamående
* Hudbesvär
* Depression
* Psykiska störningar
* Nervvärk
* Muskelvärk

Nyfiken på mer?

Läs LCHF för familjen eller Energibarn – våra älskade skitungar, Anna Hallén

 

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Experimentera absolut inte med glutenfri kost!

 1. Profilbild

  Melissa McEwen har förklarat det bra.
  http://huntgatherlove.com/content/wheat-and-playing-fire

  Om man verkligen är glutenintolerant, så behöver man vara så extremt mycket mer noga än om man är känslig för vete/ fruktaner i vete. Hur många som bara undviker spannmål funderar på om soyan är glutenfri, etc? Vad har det för konsekvenser om man petar bort krutongerna från salladen men ändå får i sig små mängder gluten?
  Man kommer aldrig att få en helt bra tarm om man verkligen är glutenintolerant.

  Jag ångrar mig faktiskt att jag inte gjorde en mer noggrann utredning innan jag slutade med spannmål. Visst, jag mår bra utan, men jag får ju i mig gluten ibland. Så nu har jag beställt ett gentest, om jag har någon av generna kopplade till glutenintoleran ska jag äta eländet en lång period och utreda ordentligt. Fast jag vet att jag kommer att må dåligt.

 2. Profilbild

  Jeanette H

  Det finns en nyans till till det här påståendet. De som har fullt utvecklad glutenintolerans har en allvarlig sjukdom. Dom får aldrig någonsin fuska och ta ens en smula gluten. Tex måste min mor och moster ha egna smörförpackningar om andra äter bröd med smör. Enda sättet att få diagnos är att ta gastroskopi. Och har man några månader på egen hand testat glutenfritt ser tarmen frisk ut och man kan inte få diagnos. Utan diagnos är det mycket svårt att vare hundra procent strikt.

  Själva äter vi minimalt med gluten just för att det är så skadligt för tarmen. Men jag har kollat upp mitt tarmludd och tagit gentest vilket visade att jag inte är glutenintolerant och inte heller i riskgruppen. Ändå är det ju skadligt för mig också att äta gluten. Med jag är glad att jag redan kunnat testa detta.

  Så mitt råd är att åtminstone ta antikroppstestet (kan vara negativt trots att man är glutenintolerant för en del) innan man börjar strikt utesluta gluten. Glutenintolerans är allvarligt. Och kräver total avhållsamhet från gluten för resten av livet och är inget att leka med.

  Så det är nog det här man avser med att inte experimentera på egen hand. Testa först. Och även om du inte är glutenintolerant så börja sen undvika gluten för gluten är inte bra för någon.

 3. Profilbild

  Martina Winblad

  Att inte utreda en misstänkt glutenintollerans/celiaki tycker jag är helt fel! Misstänker man att man har celiaki behöver man en diagnos. Om inte annat för att få möjlighet till livsmedelsersättning eller ersättning från försäkringsbolag vilket rör sig om 2% i invaliditesersättning. Har man uteslutit gluten från sin kost under en längre tid och känner att man mår bra av det är det svårt att få sin diagnos i "efterhand". Då måste man införa gluten i kosten igen under en längre tid, kanske några månader innan man kan påbörja utredning. Även om man inte mått jättedåligt av gluten i kosten från början kan ett sådant återinförande ge kraftiga reaktioner om man har celiaki. Det kan vara så jobbigt att man till slut inte orkar genomföra det. Precis som andra nämner innan så kräver en diagnos också att man har en striktare diet än vad man behöver om man gör det för allmän hälsa. /Martina

 4. Profilbild

  Millan T

  Hej

  Kan ett barn som det annars händer saker runt (kastar, knuffas osv) bli än värre om man misstänger gluten och tar bort det ur kosten?
  Finns det någon koppling?

 5. Profilbild

  Anonym

  Hej. Jag föddes med glutenintolerans och som liten spydde jag upp allt innehållande detta. Och hade ofta förstoppningar men har dock aldrig haft problem med diarrér eller liknande som verkar mer vanligt. Men genom att jag blev äldre, blev jag "nyfiken" dessutom svårt när man äter ute eller om man vill förbi McDonalds och inte har lust att vänta på en glutenfri hamburgare som dessutom har jätte äckligt torrt bröd. Så jag har ätit väldigt dåligt från den glutenfria kosten som jag borde hålla, känner inga symtom från detta mer än förstoppningar ibland.. mycket av den svenska maten är dock helt oätligt för mig, ex bröd smakar så sinnessjukt vidrigt, bara massa mjöl fick också höra från osäker källa att bagarna här häller i extra vete i brödet som egentligen inte behövs för att det ska se finare ut.. var nämligen och reste ett par år, där det inte alltid är lätt att hitta glutenfritt och dessutom som fattig bakpacker hade jag ingen lust att lägga stora summor bara för mat.. men i de flesta fallen hade brödet inte alls den vidriga smaken utav vete..
  Så jag undrar har jag förstört min tarm nu och hur vanligt är det att det leder till värre sjukdomar?

Kommentera