Claude Marcus och frågan om vad som är barnmisshandel

Imorgon måndag kl 21.00 kommer TV3 att sända program om LCHF där överviktsproffessor Claude Marcus uttalar sig på vanligt manér. Pia Nyberg på Kostrådgivarna frågade om jag var intresserad att gästblogga inför detta program och det kunde jag ju inte tacka nej till.

Vi kommer att få höra att det är barnmisshandel att ge barn LCHF kost samt den vanliga visan om att mättat fett ger högt kolesterol som kloggar igen blodkärlen. Jag tänkte ge en liten förklaring till varför Claude Marcus påståenden inte stämmer samt till varför han under årens lopp varit så fientligt inställd till LCHF.

Claude Marcus i TV3 måndag 21.00

Jag vill dock börja med att konstatera att man inte behöver vara så orolig längre för vad Claude Marcus säger. Allt färre lyssnar till honom. Exempelvis antog Socialstyrelsen nya riktlinjer kost vid diabetes i våras där åtminstone en liberal variant av lågkolhydratskost lyftes fram som ett alternativ. När Socialstyrelsen 2008 efter ett par års utredande av en anmälan, friade allmänläkaren Annika Dahlqvist och konstaterade att LCHF var ”i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet”, gick Claude Marcus i bräschen för en debattartikel i Läkartidningen som krävde att Socialstyrelsen skulle ta tillbaka sitt beslut om LCHF. Debattartikeln ledde dock inte till någon åtgärd från Socialstyrelsens sida.

Vad gäller påståendet om att LCHF till barn är att likställa med barnmisshandel är det lite ironiskt att i Stockholms läns landsting där Claude Marcus är verksam, bedrivs också behandling av barn med svårbehandlad epilepsi med så kallad ketogen epilepsikost på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Denna kost är en strikt variant av LCHF med cirka 87 procent av kalorierna från fett. Kostbehandlingen har funnits sedan 1920-talet och är grundligt utvärderad i två rapporter från SBU (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering).

Personligen anser jag inte att det är nödvändigt att ge barn en strikt LCHF-kost om de inte har epilepsi, diabetes eller lider av fetma. I vårt hem med tre barn får barnen gärna äta frukt men sällan dricka frukt (juice), läsk eller äta sötsaker. Likväl är det inte barnmisshandel att ge barn en LCHF-kost. LCHF är en kost baserad på naturliga råvaror som vi ätit under lång tid. En kost med lite kolhydrater är inte heller något nytt i Sverige. Ursprungsbefolkningen samer har under årtusenden ätit en lågkolhydratskost baserad på fet fisk, renkött och renmjölk, bär, fågel och en mindre mängd grönsaker, rötter och örter. (Jag har skrivit ett långt blogginlägg på engelska om samisk kost här. Det finns beskrivningar redan från 1600-talet om samernas exceptionellt goda hälsa och Carl von Linné gjorde liknande iakttagelser på 1700-talet.

Låt oss ställa frågan vad barnmisshandel är vad gäller kosten? Det finns ett antal uppmärksammade fall där barn till veganer/frukterianer dött av näringsbrist. Det är definitivt barnmisshandel. Någon näringsbrist riskerar man inte med en varierad LCHF-kost. Claude Marcus är specialiserad på barnfetma. Alla feta barn och deras föräldrar som kommer in till kliniken får höra föreläsningen om att de för glupska och för lata. De ordineras att äta mindre, enligt tallriksmodellen, och springa mer. Denna bantningsmodell är grundligt utvärderad. Alla, inklusive Claude Marcus vet att den i mer än 95 procent av fallen kommer att resultera i ett misslyckande. Vikten går ner några månader medan barnen kämpar desperat för att vara duktiga och försöka trotsa sina hungerkänslor och svälta sig ned i vikt. Till slut segrar givetvis hungern och vikten börjar gå upp igen.

Frågan är om inte just detta är att likna vid barnmisshandel? Att skuldbelägga ett barn och utsätta det för ett experiment som man med över 95 procents sannolikhet vet kommer att resultera i ett misslyckande. Hur kommer det barnets självförtroende att påverkas? När misslyckandet väl är ett faktum plockar Claude Marcus fram skalpellen ur byrålådan. Nu är det dags för gastric bypass-operation. Ett helt friskt organ, magsäcken ska stympas. Barnet kommer aldrig igen under sin levnad att kunna äta en normalstor måltid tillsammans med andra. Vad långstidseffekten av denna stympning är finns det ingen som vet. Många lovprisar operationen och dess kortsiktiga resultat men sådana Halleluja-körer har hörts tidigare i den medicinska historien. Ett sådant exempel är hjärnoperationen lobotomi som belönades med Nobelpris i medicin och fysiologi och gav upphov till att betydligt bredare patientgrupper än motiverat utsattes för denna irreversibla operation.

Claude Marcus tes om att mättat fett och kolesterol är livsfarligt och kloggar igen blodkärlen är en gammal hypotes med rötter i 1950-talet. Det är pinsamt att detta fortfarande ältas när det vetenskapliga läget i dag är ett helt annat. Det finns flera hål i argumentet. För det första är mättat fett och kolesterol i blodet inte samma sak som mättat fett och kolesterol i maten. En kost med mycket socker och andra snabba kolhydrater ger långsiktigt högre blodfetter och det med än högre riskprofil med många små, täta LDL-partiklar. Alla högkvalitativa, moderna studier där lågkolhydratskost och tallriksmodellen jämförts visar på en förbättrad blodfettsprofil vid lågkolhydratskost med mer av det så kallade ”goda” kolesterolet HDL och mindre mängd triglycerider.

För det andra är modern vetenskap idag på väg mot att betrakta hjärt- och kärlsjukdom som en inflammatorisk sjukdom driven av högt blodsocker (och fruktos) snarare än en blodfettssjukdom. Nästan alla som drabbas av en infarkt har problem med sitt blodsocker medan sambandet med blodfetterna är någonstans mellan litet och obefintligt. Detta sammanställs på ett utmärkt sätt i den nyutkomna boken ”Ett sötare blod” av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Ett annat påstående som tas upp av Claude Marcus i programmet är att man blir trögtänkt av att äta LCHF. Marcus hänvisar här till någon studie som jag inte vet vilken den är men det verkar röra sig om en mycket kort studie, kanske bara över en måltid där man jämfört socker och artificiella sötningsmedel. Detta har ingenting med LCHF att göra och det är rätt självklart att det blodsockerfall som uppstår när kroppen inte får det förväntade sockret kan leda till sämre minnesförmåga kortsiktigt. Den med en kropp som är anpassad till LCHF klarar dock av att tillverka exakt det blodsocker som krävs för att hålla hjärnfunktionen på topp. Ett bra exempel är Matthias Ribbing som innehar samtliga 18 svenska minnesrekord. Han kan bland annat memorera den exakta ordningsföljden av kort i tio blandade kortlekar. Samtliga rekord har Ribbing tagit på strikt LCHF-kost! Läs mer om Matthias Ribbing här på Kostdoktorn.

Det finns också skäl att fråga hur Björn Ferry lyckades ta OS-guld i skidskytte på LCHF-kost. Funkar inte hjärnan skulle det ha blivit mycket bom.

Innan jag fortsätter så får jag inte glömma ett säga ett par positiva ord om Claude Marcus (det är lätt hänt). Han genomförde faktiskt ett bra projekt i Stockholms län där han lyckades få med förskolor på att rensa upp i sockerträsket och han har på senare tid faktiskt börjat ta till sig forskningsrön om att socker inte bara förvärrar diabetes utan sannolikt också är en orsak till diabetes, typ 2.

Så, nu var det gjort! Varför lever då ändå Claude Marcus kvar i 1950-, 60- och 70-talet vad gäller den övergripande fettskräcken? Min personliga hypotes är att detta handlar mycket om att det är svårt för människor att acceptera att det man har hävdat i årtionden varit helt fel. Tendenserna till förnekelse och tunnelseende förstärks lätt för den som blivit ifrågasatt och det är precis det som hänt Claude Marcus. Första gången jag stötte på honom var i Visby på Gotland under Almedalsveckan 2007. Jag och Lars-Erik Litsfeldt skulle lansera vår då helt nya bok ”Ideologin och pengarna bakom kostråden”. Med oss fanns också Annika Dahlqvist och Lars Wilsson (författare till bland annat ”Välfärdens ohälsa” och nu senast ”Rädda vår jord”).

Det var i minglet efter en kostdebatt som jag passade på att fråga Claude Marcus lite om den nyligen publicerade A TO Z-studien som jämfört Atkins, Traditionell lågfettkost (tallriksmodellen), Ornish-dieten (vegansk) och Zone-dieten (GI-liknande). Studien som finns att läsa här var väl genomförd och kom fram till att Atkins fungerade bäst för viktnedgång. Intressant i sammanhanget är att studiens huvudförfattare Gardner själv är vegetarian och således inte kan anklagas för att ha några sympatier för Atkins-dieten. Så fungerar någon som är trogen de vetenskapliga idealen.

Diskussionen med Marcus gav ett helt annat intryck, han letade desperat efter halmstrån för att bortförklara studiens resultat. När han insåg att jag stod på samma sida som Annika Dahlqvist blev diskussionen ännu mer känsloladdad. Marcus kände sig förföljd av aggressiva LCHF:are och inte minst Annika Dahlqvist som anmält honom till Socialstyrelsen för experimentet med att börja göra gastric bypass-operationer på barn/ungdomar.

Det är nog här någonstans vi hittar orsaken till Marcus envishet i att bita sig fast vid gamla dogmer som för länge sedan är överspelade.

Per Wikholm

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Claude Marcus och frågan om vad som är barnmisshandel

 1. Profilbild

  Hej! Jag jobbar själv inom sjukvården och det vi rekommenderar ska vara baserat på tillförlitliga forskningsresultat. Jag är varken för eller mot LCHF, men är nyfiken och skulle vilja veta mer om vad forskningen egentligen har hittat om det, och även om vad den aktuella forskningen säger om kost och kolesterol/ateroskleros eftersom du säger att forskningsläget är ett annat nu.. har själv fokuserat på mitt eget specialistområde så jag har inte läst så mycket om det här men har du artiklar om detta som du rekommenderar eller vad baserar du dina påståenden på? Skicka gärna länkar.

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Hej Julia!
  Ja, jag kan inte se något problem med äggula och kokosfett. Äggula/ägg är kanske naturens mest fullständiga livsmedel vad gäller näringsinnehåll, det enda som saknas är C-vitamin (vilket kycklingarna men inte vi klarar av att producera själv). Enda risken jag kan komma på med ägg är att råa ägg kan sprida bakterien campylobakter (och salmonella men det är ovanligt i svenska ägg) och det beror på att bakterierna kan finnas på äggskalet (hönsen har samma utgång för ägg som för avföring). Rå äggvita innehåller också albumin som fungerar som en antinutrient som minskar näringsupptaget. Välj gärna ekologiska ägg eller särskilda omega 3-ägg.

  Kokosfett ser jag heller inga problem med, tvärtom. Återigen välj, så ekologiskt och oprocessat som möjligt. Kokosfettet i de s k silverpaketen är härdat, vilket är tveksamt.

Kommentera