Biff med lök på turkiskt vis

Rätter från min turkiska horisont

Nu när jag njuter för fullt av min semester i Alanya, bjuder jag på några godbitar som varit publicerade i min matkrönika som jag skriver här i min andra hemstad. Skriver sen 1½ år för den engelsk-holländska tidningen Hello Alanya Magazine, min krönika heter "Swedish Chef in Alanya".

Det är förstås väldigt roligt att nå en så stor, internationell publik med mina recept. Jag skriver alltid ut vad de olika ingredienserna heter på turkiska, så det ska bli lättare för turisterna att hitta råvarorna på marknader, i saluhallar och små lokala charkuterier. Kopiera de här recepten och ta med nästa gång du åker till Turkiet på semester, så blir det enklare att hitta alla delikatesser.

Slakteributiken Altinbicak Et i Alanya

Det Turkiska köttet håller väldigt hög kvalitet. Det finns mängder av små slakteributiker runtom i stan med gräsbeteskött från de lokala gårdarna uppe i bergen runt Alanya. Så passa på att laga till en god kötträtt på hotellspisen. Till exempel färsk biff är väldigt lätt att laga till hemma i det enkla köket, som ofta bara har två kokplattor.

Det möra köttet och auberginen behöver bara några minuter i en het stekpanna, medan den smakrika löken lagas till i en kastrull på den andra plattan. Med några få ingredienser kan middagen bli minst lika god som på restaurang.

Biff med stekt lök är en av våra mest populära rätter i Sverige. Här har jag gjort den lite mer turkisk genom att krydda löken med citron och bladpersilja.

Biff med Citronbräserad Lök för 2

  • 300 gr ryggbiff (Dana kontrafilé)
  • 50 gr smör (Tereyagi)
  • 2 gula lökar (Sogan)
  • 1 msk pressad citron (Limon)
  • ½ tsk chiliflingor (Pul biber)
  • 2 msk hackad bladpersilja (Maydannoz)
  • Havssalt (Deniz tuz)

Dela och skiva löken. Bryn i smöret en liten stund tills den blivit mjuk. Häll på citronsaften och låt puttra 5 minuter. Krydda med salt, chili och persilja.

Stek köttet i brynt smör, 2-3 minuter på var sida tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Ta pannan från värmen och låt eftersteka några minuter. Skär upp köttet i sneda skivor och servera på en bädd av stekt lök.

Servera med smörstekta tärningar av aubergine och gärna en vitlöksyoghurt.

Nedan några bilder från mina resor till Pamukkale och Kappadokien, två av Turkiets största turistattraktioner.

Pamukkale, Turkiet
Kalkbassängerna i Pamukkale
Grottbostäder i Kappadokien
Kappadokien

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera