Barn bör inte äta margarin

Livsmedelsverket påstår, att en kost fattig på mättat fett redan i tidig barndom kan förebygga hjärtkärlsjukdomar senare i livet. Man rekommenderar därför en kost där det mättade fettet minskas til fördel för fleromättat fett. Som en konsekvens av detta serverar nu de flesta daghem och skolor lättmjölk och margarin i stället för vanlig mjölk och smör. Dessa råd visar att Livsmedelsverkets experter inte håller sig ajour med vetenskapen.

För några år sedan presenterade Livsmedelsverket till exempel en lista på 72 studier, som de påstod skulle visa, att mättat fett är farligt. I ett inlägg i Dagens Medicin visade jag tillsammans med elva experter, att blott två av dessa studier, och endast med lite god vilja kunde anses som stöd. Resten gjorde det inte eller handlade om något helt annat.

Många internationella kostexperter har också erkänt, att mättat fett är ofarligt eller till och med nyttigt. En av dem är Walter Willett, professor i näringslära vid Harvard och chef för världens största koststudier. Han har i många år varnat mot det mättade fettet, trots att ingen av de talrika rapporter, som utgått från Harvard, har kunnat visa, att infarktpatienter har ätit mera mättat fett än andra. Men i en intervju i Los Angeles Times för två år sedan sa han följande: ”Fett är inte problemet. Om amerikanerna kunde eliminera de söta drycker, potatisen, det vita brödet, pastan, det vita riset och allt snask, då skulle vi kunna avlägsna alla de problem vi haft med övervikt och diabetes”.

Men experterna har inte haft ryggrad till att erkänna sitt misstag. Genom statistiska manipulationer med sina data kommer de fram till att det fortfarande är nyttigt att byta mättat fett med fleromättat, utan att specificera vilken typ av fleromättat fett de menar. Detta råd kan få ödesdigra konsekvenser.

Det finns två huvudtyper av fleromättat fett, omega-3, som huvudsakligen finns i föda från havet, och omega-6, som dominerar i oljor från majs, solros och sojaplantor. För optimal hälsa har man kommit fram till att mängden omega-6 inte bör vara mer än fyra gånger större än omega-3.  Den föda de flesta människor äter idag innehåller tyvärr många gånger mer. De flesta margariner innehåller till exempel stora mängder omega-6 fleromättat fett. Experternas kostråd innebär därför automatiskt ett högt intag av denna typ av fett. Det finns många studier, som visar, att för mycket omega-6 är farligt för hälsan.

Astma och allergiska sjukdomar är till exempel vanligare hos barn, som äter mycket omega-6. Det finns även många studier, som har visat, att barn med ADHD har ätit mer omega-6 än andra, och en sammanfattning av elva experiment på ADHD-barn visade, att ungefär en tredjedel av barnen förbättrades eller blev helt normala om de behandlas med stora doser omega-3.

Det allvarligaste med ett högt intag av omega-6 fettsyror är risken för cancer. Det har man till exempel visat i åtskilliga experiment, där man fodrat försöksdjur med omega-6 fett. I Seymor Daytons sju år långa experiment från 1969, ett av de första kostexperimenten på människor, fick hälften av 850 äldre personer äldre människor en diet med en hög halt av omega-6 fleromättade oljor i stället för mättat fett för att förebygga hjärtkärlsjukdom. Resultatet blev att 31 dog av cancer i behandlingsgruppen, men endast 17 i gruppen, som hade ätit tvärtom. Och det finns flera bevis.

På en plastikkirurgisk klinik fann den amerikanske forskaren Edward Pinckney, att 78 % av de patienter, vars kost innehöll mer än 10 cal% fleromättat fett, hade tydliga tecken på för tidigt åldrande, och att 60 % hade fåt avlägsnad en eller flera hudförändringar på grund av misstänkt cancer; medan motsvarande siffror bland dem vars kost innehöll mindre än 10 cal% fleromättat endast var 18 och 8 %.

Åtskilliga observationsstudier har även visat, att cancer är vanligare hos människor, som äter en kost, där förhållandet omega-6/omega-3 är mycket högt. De styrks av ett laboratorieförsök, där forskarna fann, att växten av mänskliga cancerceller ökade om man tillsätter omega-6 fettsyror till provröret, medan en tillsats av omega-3 fettsyror hämmade deras växt

Det finns all anledning att protestera mot Livsmedelsverkets kostråd.

 

Uffe Ravnskov, MD, PhD

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Barn bör inte äta margarin

  1. Profilbild

    Majoren

    Uffe har länge varit "ute i kylan" pga sitt rakryggade sätt att ogenerat påpeka felaktigheter kring vetenskapliga "sanningar".
    Nuförtiden hoppas jag han känner värmen från de tiousentals LCHF-are som praktiskt provat vad han länge hävdat och förstått att han alltid haft rätt.

Kommentera