Surkål – en sur nyttighet!

Min f.d. svärmor som var från Serbien (rumänska gränsen) bjöd ofta på surkål, antingen strimlad surkål som tillbehör till kött och fågel eller som surkålsdolmar och jag har varit förälskad i surkål ända sedan dess. Att kål, men framför allt syrad kål är nyttigt gör att det blir ännu godare! Fungerar ni så också? Att vetskapen om att det man äter är bra för en gör att det smakar så mycket bättre!

Vad är surkål? Jo surkål är vitkål som syrats med mjölksyrabakterier. Förr var det ett sätt att konservera grönsakerna så att de höll längre och surkål var populärt hos sjömännen som färdades långväga. C-vitaminrika frukter och grönsaker blev ju dåliga fort men med surkålen så skyddade de sig mot skörbjugg (bristsjukdom p.g.a. c-vitaminbrist).

Vari ligger nyttigheterna? Jo, syrningen bevarar C-vitamin och andra näringsämnen och surkål verkar probiotiskt och antioxiderande, så surkål är speciellt bra för magen och immunförsvaret. Syrningen gör kålen lättsmält för magen, och det bildas B-vitaminer under själva jäsningsprocessen.
All kål är ju som ni säkert vet väldigt nyttig, kålsorterna innehåller mycket fibrer, kalcium, järn, C-vitamin och sist men inte minst betakaroten,som omvandlas till A-vitamin. Så vi behöver absolut inte äta apelsiner för att få i oss C-vitamin, det fixar kålen!

Vitkål innehåller ju i sig väldigt lite kolhydrater men mjölksyrabakterierna sänker GI ytterligare eftersom de tar upp sockerarterna och producerar mjölksyra.

Inte fel, eller hur!

I dag snubblade jag på surkål, Icas egna ekologiska och till kvällsmat blev det därför bratwurst med surkålscoleslaw. Till det serverade jag turkiska cornichons och en stark, grov senap.

2 portioner:

150 g ekologisk eller egengjord surkål
1/2 dl creme fraiche
1 msk (drygt) majonnäs *
1/2-1 tsk kummin
1/2 dl grillad paprika
1 vitlöksklyfta, riven
salt, peppar

Blanda ihop, smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Skåra bratwursten och stek den i smör. Servera med valfritt tillbehör.

Ni kan väl det bästa och enklaste majonnäsreceptet??

(Jag använder kylskåpskalla ingredienser)

1 helt ägg
2 tsk dijonsenap
1 krm salt
vitpeppar
1 msk citronjuice
2 dl neutral olja, t.ex. rapsolja (ej kallpressad! ger för mkt smak)

Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i! Klart! Håller 1 vecka i kylskåp och kan sedan smaksättas som man vill, t.ex. med vitlök så blir det en god aioli (jag blandar sedan aiolin med creme fraiche och får en supergod vitlökssås).

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Surkål – en sur nyttighet!

  1. Pingback:

Kommentera