Skånsk äggakaga med stekt bogfläsk

 • 6st ägg
 • 1½dl mandelmjöl
 • ½tsk salt
 • ½msk sötrix
 • 5dl ekologisk standardmjölk
 • Smör att steka med
 • 600g färskt bogfläsk
 • 2dl tinade lingon
 • Sötrix-flor efter smak

Rör ihop ägg, mandelmjöl, salt och sötrix för hand till en tjock smet. tillsätt mjölken lite i taget och rör ihop till en klumpfri smet. Låt stå ca 10 minuter innan gräddning.

Salta och peppra bogfläsket och stek det knaprigt i smör i en stekpanna. Låt det rinna av på ett hushållspapper och håll varmt. Blanda lingonen med sötrix flor efter önskad sötma. Sila av stekfettet ner i en ca 24cm gjutgärnspanna, tillsätt en rejäl klick smör och låt det bli gyllnebrunt. Häll i smeten och grädda på medelhög värme. Se bara till att det inte blir för varmt. Rör med en trägaffel i botten så det inte fastnar och lyft med en stekspade på kanterna så det blir en ganska rak kant på äggakagan.

När kakan börjar stanna så vänd över den på ett fat. Tillsätt mer smör i panna och låt det bli gyllne. Låt äggakagan glida ner i pannan och grädda tills den fått fin färg. Servera med det stekta fläsket och de rårörda lingonen. Mer skånskt än så här kan det inte bli.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Skånsk äggakaga med stekt bogfläsk

 1. Profilbild

  Lena

  Jag har aldrig varit med om att man sötat skånsk äggakaga, för det är väl det som händer i receptet ovan när man tar i ½ msk sötrix i själva smeten. Däremot i lingonen, ja. Jag har lagat äkta skånsk äggakaga i mitt hem
  i Skåne massor av gånger. Skulle man göra den godare tog man i fler ägg och mindre mjöl, men aldrig "socker"!

Kommentera