Pannbiffar med rödvinsbrässerad lök

  • 800g nötfärs
  • 1dl finhackad gullök
  • 2st ägg
  • 8g salt
  • 1krm nymald vitpeppar
  • smör

Börja med att bryna löken i smör och låt dem sedan svalna. Detta både för att det blir godare smak och att de annars krymper om man lägger ner dem rå i färsen och sedan när man steker biffarna blir det hål runt där lökbitarna varit eftersom det krympt vid tillagning. Blanda ner den svalnande löken och de övriga ingredienserna. Forma 8st biffar med blöta händer och stek dem runt om tills de fått färg. Baka sedan dem klara i ugnen på 150 grader tills önskad stektemperatur, jag föredrar runt 64 grader. Jag tycker det blir mer saftiga med 15% nötfärs än med 10%.

Vinbrässerad lök

• 4st stora gula lökar
• 2dl rött vin
• 1msk kalvfond
• 30g smör
• salt och peppar

Skala och klyfta löken. Bryn smöret lite men det får inte bli bränt. Lägg i löken och bryn den tills den får en lätt stekt färg. Slå på vinet och fonden och låt brässera 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med smörfrästa grönsaker.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera