Ni ska få se ett vackert lik!

Jag gör allt för min publik, ta mig fan. Nej, det är inte mina ord, jag har lånat dem av Cornelis. Här och nu, just idag, känns de oerhört träffande. Lugn, jag ska förklara.

Våra högt uppsatta professorer är oroliga. Vi svenskar bryr oss nu allt mindre om nyckelhålet, bojkottar margarin till förmån för smör, äter mindre frukt, bröd och pasta. Hjärtinfarkterna kommer att öka. Vi kommer att DÖ. Säger de. Tror de. Professorerna.

I samma anda fortsätter forskarna sin jakt på den optimala medicinen för att bota vår skenande diabetes med tillhörande risk för hjärt-/kärlsjukdom. Men dessa forskare är å andra sidan optimistiska. De har nämligen en fantastisk lösning i sikte – genom att tillföra vissa antikroppar hoppas man kunna flytta osunt fett från de inre organen ut i fettväven.  Diabetikern blir då friskare. Säger de. Tror de. Forskarna.

Vi lever i en fantastisk värld. En värld där logiskt tänkande värderas högt men där användningen av densamma är högst begränsad inom vissa områden. Vi är fläckvis begåvade.

Forskare och professorer målar upp ett skräckscenario där du och jag kommer att DÖ i förtid. Att många människor, trots ett fettfattigt, fiberrikt leverne, redan lever i detta skräckscenario verkar ha gått dem spårlöst förbi. Logiken haltar betydligt.

Den så kallade logiken ser ut som följer. Risken för hjärtinfarkt bedöms idag med hjälp av ett antal mätvärden – ju högre blodtryck, ju sämre blodfettsfördelning, ju större övervikt osv du har, desto större risk att du ”drabbas” av hjärtinfarkt. Lägg till kroniskt högt blodsocker och risken ökar ännu mycket mer. Mer smör och mindre bröd anses ge SÄMRE värden.

Problemet är att vi som äter mindre bröd och mer smör får BÄTTRE värden! Över hela linjen.  Och den logiska slutsasen borde ju då vara att man tänkt fel någonstans. Om denna ”osunda” kosthållning ger bra värden så borde ju den logiska slutsatsen bli att den MINSKAR risken för hjärtinfarkt, eller hur? Drar man den slutsatsen? Nej då. Man fortsätter att hävda att vi kommer att få hjärtinfarkt ÄNDÅ. På något sätt. Fast med bra värden då. Vi blir rena, unga, vackra lik.

Eller också kommer våra värden plötsligt och akut bli extremt dåliga, ändå. På något sätt. Fastän de är bra nu. Men den som har dåliga värden nu efter att ha ätit mer bröd och mindre smör kommer INTE plötsligt få bra värden om han fortsätter med samma kost. Det har vi trettio år av bevis på.

Världen är konstig. Tankeförmågan är grumlig.

Varför är det så svårt att förstå att alla dessa riskmarkörer har samma orsak? Att om vi tar bort det som gjort oss sjuka, så blir alla värden bättre och risken för att ”drabbas” av hjärtinfarkt därmed betydligt mindre. DET är logiskt.

Varför är det så svårt att förstå att en diabetiker mår bäst av att stoppa fettinlagringen och börja förbränna fett, istället för att flytta runt fettet inne kroppen? Att orsaken till fetman är densamma som för diabetesen och att lösningen är densamma. DET är logiskt. Hur svårt kan det va´…

Jag tror faktiskt att vi kommer att dö, faktum är att jag VET att vi alla kommer att dö. En dag. Och den logiska slutsatsen måste vara att om jag är frisk idag, så ökar sannolikheten för att jag är frisk imorgon, och om jag är frisk imorgon så är det mer sannolikt att jag också är det i övermorgon och nästa dag, och nästa, och nästa… tills jag en dag blir ett gammalt, vackert, lik. Jodå, jag gör allt för min publik. Jag också.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

3 thoughts on “Ni ska få se ett vackert lik!

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Kommentera