Mitt franska lantkök – på riktigt

Så här ser det ut! Inte riktigt som i heminredningsmagasinen... 🙂 Vi har inte gjort en genomgripande renovering av vårt kök, utan bara lagt ett tillfälligt golv, ställt in vitvaror och några nödvändiga möbler.  Som synes har vi inga köksskåp etc.  Eftersom vi har två vilda små tvillingpojkar kan vi inte ha en massa skålar och pryttlar framme heller. Allt är nerpackat, vi använder IKEA-porslin. Såhär får det vara nu fram till dess att vi är klara med resten av huset, och pojkarna har kommit ifrån "kasta tallriken i golvet-åldern".

Bilden av franska hem som vi får ifrån tidningar präglas mycket av Provence, och av rivieran. Nu bor ju vi i Bourgogne, som är ett enormt stort landskap i centrala/södra Frankrike, nära Massif Central. Bourgogne är känt för sina vinodlingar, sin matproduktion, sitt böljande gröna landskap, och sin historia. Vårt hus är från medeltiden. Jag tror att alla hus på vår gata är det. Inredningen i hemmen här präglas av rustika möbler och motiv, tänk: tallrikar med solrosor på, stoppade fåtöljer, tunga matbord i mörkt trä...fjärran ifrån det skandinaviska Carl Larsson-inspirerade idealet med ljus, luft och vita tiljor.

Här äter man mycket närodlat, eftersom folk odlar själva i hög grad. Kött köper vi hos slaktaren i byn. Priset är högre än i Sverige och högre  än i en vanlig mataffär här, men kvalitet kostar... Folk i byn äter mycket traditionella maträtter, som t ex ostgratinerade endiver med skinka, inälvsrulle med varma grönsaker, kall gristunga i gele (godare än det låter).

I mitt franska lantkök försöker jag kombinera det bästa med Bourgogne, som t ex närproducerat kött från gräsbetande kor, med det bästa från Sverige och andra länders matkultur. Jag tänkte dela med mig av några maträtter som ingår i vår vardag.

Grillad Aubergine (3 pers)

Skiva 2 stora auberginer i centimetertjocka skivor. Lägg i en skål. Dränk in i olivolja, salta sparsamt. Lägg skivorna på bakplåtspapper och grilla i ugn på 200 grader 10 min, därefter 180 grader, c:a 45 minuter. Skivorna ska bli söta och mosiga. Servera med mozzarella och färsk basilika.

Kycklingbiffar med wok

1/2 kg kycklingfärs av högsta kvalitet blandas med 2 ägg. Rör ihop 1 dl vispgrädde med 2 msk mandelmjöl och blanda med färsen. Salta, peppra. Blöt händerna och forma bollar (smeten blir kladdig!) Häll ut rejält med sesamfrö på en tallrik och rulla bollarna i fröna. Platta till dem och stek under lock på ganska hög värme, tänk på att inte bränna på för hårt.

Wok är godast om den görs snabbt, på mycket hög värme. Jag brukar alltid ha lite vatten  i botten på wokpannan för att inte få för mycket stekyta på grönsakerna, och rejält med rapsolja. Mina favoritgrönsaker till wok är: sockerärtor, färska gröna bönor, gul paprika, blomkål, vitkål, gul lök, hackad färsk ingefära, vitlök och broccoli.  Avrunda med en näve cashewnötter (som behöver steka med en stund), chili, kokosgrädde och riven kokos.  Vill man ha en söt ton på anrättningen ska man ta något annat än stevia till woken. Stevia får en metallisk bismak ihop med något av det här, jag har inte listat ut vad det är än som åstadkommer effekten. Jag har använt fransk alternativ ketchup som är sötad med päronpuré!

Färsk sparris i ägg-vinägrett

Koka några ägg i 6 min. Ångkoka ett par knippen färsk grön sparris i ett durkslag ovanpå äggen. Skala och hacka äggen och lägg i en skål. Smält 75 g smör i en kastrull, se till att det inte börjar bubbla. Droppa ner lite vinäger (dock ej balsamico) och lite salt, svartpeppar, dijonsenap och dragon.  Rör nu ner ägghacket i smörblandningen. Tillsätt ljummen olivolja så att röran blir rinnig. Servera tillsammans med sparrisarna på varm tallrik.  Grönsaker håller inte värmen så bra, så därför tycker jag att den varma tallriken verkligen lyfter den här rätten!

Revbenssspjäll med falsk surkål

Jag använder stora bitar av revbensspjäll av nöt. Det kan tänkas att det blir knepigt att hitta i Sverige, eftersom vi oftast gör revbensspjäll av gris. Men tag gris då! 🙂 Krydda med salt, färskmalen vitpeppar, torr malen ingefära. Stek dem på galler i ugn på 200 grader,  c:a 50 min- 1 h.

Surkål är gott till detta kött, men kan vara knepigt att hitta. Gör din egen genom att finstrimla färsk vitkål. Fräs i lite rapsolja men undvik att bränna, slå på mörk oxbuljong och koka kålen mjuk. Hur mjuk? Trevligt om kålen fortfarande är lite krispig och ger tuggmotstånd. Sedan häller du av buljongen och pressar en halv citron över kålen. Mer citron om du gör en större mängd kål. Det ska smaka riktigt surt!

För att få med tillräckligt med fett i maten ska du förstås äta fettranden på köttet.

Bon apétit!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Mitt franska lantkök – på riktigt

Kommentera