Meze – Grekisk plockmat

Hälsoresan

För en vecka sen gick jag omkring och njöt av ett turkosblått Medelhav och 30 plusgrader i Makrigialos på Kreta. Här hemma i Östersund drogs jag brutalt tillbaka till verkligheten, här var det bara + 3 och snålblåst när jag klev av planet. Nu har även första snön kommit, så jag är glad att jag hade en hel del värme med mig hem i bagaget.

Resan, en Kom i form-resa med Anna Hallén och Bea Ahlperby, var en present till mig själv eftersom jag passade på att fylla 51 under veckan. Jag lägger rätt mycket av mina pengar just på resor, eftersom de också är en investering i min hälsa.

Anna Hallén föreläser på Kreta

Nu på Kreta blev det en hel del träningspass, som Pilates, neuromotorisk träning med mycket lugna rörelser, promenader och för dem som gillar lite hårdare tempo fanns även Zumba och vattengymnastik.

Nästa Hälsoresa med Anna går av stapeln 4-11 maj nästa år, då till vackra Playa del Cura på Gran Canaria. Jag har i anslutning till den en alldeles egen Matresa till San Agustin.  Jag kommer då att tillsammans med deltagarna laga mängder av mina bästa recept inför grillsäsongen.

Matlagningen kommer att varvas med marknadsbesök och promenader i berg och vid hav. Det blir också tillfälle till lugn träning för oss som lever med värk, bland annat lär jag ut mitt eget gymnastikprogram. Den resan är från den 11-18 maj.

Vännen Mona, erfaren hälsoresenär och livsnjutare

 

Idag bjuder jag på de recept som jag gjorde till deltagarna nere på Kreta. Grekiska köttbullar, örtmarinerat kycklingbröst och fetaoströra. Tzatzikin som jag också bjöd på hittar Du i mitt inlägg från förra veckan.

Alltsammans tillagat i ett minimalt hotellkök. Det enda som behövs för att få till god och nyttig mat till 25 personer, är en stekpanna, en bra skärbräda och en rejäl kniv (tog med min favoritkniv i den incheckade väskan). Den tvåplattors spis som finns i de flesta hotellägenheter fungerar oftast riktigt bra.

Matlagning i litet hotellkök

 

För att få till bra mat krävs förstås fantastiskt fina råvaror. Det är väldigt lätta att få tag på det i närmsta slakteributik och hos grönsakshandlaren på de flesta semestermål.

Här hade jag det så bekvämt  att jag bara kunde lämna en lista till hotellets restaurangkök. De malde färsen och styckade kycklingen strax innan jag hämtade allt de plockat ihop. Färskare än så kan det knappast bli.

Min Mezebuffé på Kreta

Grekiska köttbullar - Keftedes

 • ½ kg lammfärs eller nötfärs
 • 1 ägg
 • 1 rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk hackad färsk basilika
 • 2 msk hackad färsk oregano
 • 1 msk hackad färsk mynta
 • 1 citron
 • 1 tsk salt
 • ½ tsk grovmald svartpeppar
 • Smör till stekning

Tvätta citronen väl och riv skalet fint. Pressa citronen. Finhacka lök och vitlök. Blanda ägg, lök, örter, citronskal och saft i en bunke. Bryt ner färsen och blanda den väl med örtröran. Krydda med salt och peppar. Låt smeten vila i kylen en halvtimme. Doppa fingrarna i kallt vatten och forma till små, avlånga köttbullar. Lägg dem på en vattensköljd skärbräda.

Bryn smöret och stek köttbullarna i omgångar. Bryn dem en liten stund och skaka sen pannan så de får färg på alla sidor. Stek ungefär fem minuter. Skölj ur pannan mellan stekningarna, spar skyn och använd till exempel till en sås med tomater, lök och vitlök.

Rimmat kycklingbröst

 • 4 färska kycklingbröst
 • 2 msk salt
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 msk torkad oregano
 • Peppar
 • 1 pressad citron

Strö salt, peppar , paprika och oregano runtom kycklingbitarna, Lägg i en form i kylen, vänd två gånger per dag. Låt dem ligga i lagen i 2 dygn.

Ta sen upp kycklingen, torka av och stek i smör i ca 20 min, vänd flera gånger under tiden. Pressa citronsaften över mot slutet av stekningen. Ta från värmen och låt kallna. Skär I tunna skivor.

Fetaoströra med soltorkade tomater och valnötter

 • 100 gr Fetaost
 • ½ dl turkisk yoghurt
 • 4 soltorkade tomater i olja
 • 1 dl grovhackade valnötter
 • 1 msk finhackad basilika
 • Chiliflingor
 • Salt

Hacka tomaterna riktigt fint. Mosa fetaosten med en gaffel och blanda väl med yoghurten. Rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Solnedgång över Makrigialos

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera