LCHF-baka

Jag har under stora delar av mitt vuxna liv tyckt väldigt mycket om att baka. Förr bakades det allt från bröd och kakor till tårtor och bakelser i mitt kök. När jag började äta LCHF-kost så kändes det först väldigt ledsamt att lägga bakandet på hyllan men sen insåg jag att det gick att baka även utan socker och gluten. Idag bakar jag gärna både bröd och kakor i LCHF-format och även om jag själv inte äter bröd så ofta så vill övriga familjemedlemmar gärna ha en smörgås till frukost. När vi packar matsäcksväskan är det också smidigt att kunna bre en smörgås att ta med sig och samtidigt veta att man valt ett nyttigare alternavit än ett bröd bakat med gluten.  Jag tänkte bjuda er på två av mina favoritrecept som jag bakar väldigt ofta.

Det första brödet är ett mandel- och valnötsbröd med frön och det alltid finns i frysen hemma hos oss. Det är otroligt gott och de flesta som provat receptet har tyckt att det är bland det godaste LCHF-bröd de smakat. Fördelen med det här brödet är att alla ingredienser finns att hitta i vanliga mataffärer. Tål du inte valnötter så byter du ut dem mot mandel.

Det andra brödet är ostfrallor och perfekta att packa ner i matsäcksväskan när det bär av ut på äventyr. Brödet innehåller kokosnötsmjöl som kan köpas hos LCHF-butiken. Jag använder västerbottenost i mina frallor men vill man ha en mildare smak så kan man använda någon annan ost.

Det här blir de sista recepten från mig här hos Kostrådgivarna. Jag tackar för att jag har fått gästblogga här den här veckan och jag hoppas att ni har hittat några recept som passar er i smaken. Vill ni fortsätta följa mig och min matlagning är ni välkomna att titta in på min blogg "LCHF till vardag och fest" där jag delar med mig av de recept jag lagar.

MANDEL- OCH VALNÖTSBRÖD MED FRÖN

1 bröd

100 g mandel (eller mandelmjöl)
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkryddor
150 g valfria frön (ex. 50 g solroskärnor, 50 g pumpakärnor, 25 g sesamfrön, 25 g hela linfrön)
250 g kesella 10% (eller creme fraiche eller turkisk yoghurt)
6 ägg

Gör så här:
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till mjöl i en matberedare: Blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Häll upp i en smörad 1,5-litersform och grädda i 80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Lägg över aluminiumfolie om brödet börjar mörkna för mycket. Stjälp upp brödet direkt när det är färdiggräddat. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.

Tips:
- Tål du mandel men inte valnötter, byt då ut valnötterna mot mandel.
- Byt ut valnötterna till dina egna favoritnötter för att få en annan smak på brödet.
- Smaksätt med annan krydda än brödkrydda.

OSTFRALLOR (LCHF)

6 st

1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 krm salt
1,5 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 dl riven västerbottenost (eller mildare ost om man vill)
1 msk hela linfrön
5 ägg
100 g smör
Valfria frön till topping

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom ägg och smör i en bunke och blanda väl. Smält smöret. Vispa äggen ordentligt i en egen bunke och vispa sedan i det smälta smöret. Tillsätt torrvarorna i äggblandningen och blanda ordentligt. Låt smeten svälla i 10 minuter. Forma degen med hjälp av blöta händer till sex runda frallor. Platta till dem något. Pensla med vatten och strö på valfria frön. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

Förslag på andra goda LCHF-bröd:
Tekaksrutor
Snabba frallor
Frö- och ostbröd

Ni hittar fler av mina recept på bloggen ”LCHF till vardag och fest

Hälsningar
Erika – LCHF till vardag och fest

Bilderna i inlägget är mina egna och det är inte tillåtet att låna dem utan mitt tillstånd.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “LCHF-baka

  1. Profilbild

    Jag följer din blogg Erika och tycker att du har så många bra recept. Skall testa bröden ovan. Jag bakar alltid varje måndag. Då har jag matbröd hemma till mellanmålsfika. Dessutom bakar jag någon form av kaffebröd att ha att bjuda när det kommer gäster. LCHF muffins är perfekt. Jag önskar dig en skön vecka! Zinnia

  2. Profilbild

    Mallan123

    Hej Erika! Jag har aldrig varit inne på din blogg, men blev väldigt nyfiken när jag såg ditt inlägg här. Det är många av "de andra" som stänger ner sina bloggar (har förståelse för att tiden tryter) men jag måste ha inspiration från andra LCHF:are. Nu kan jag följa din blogg vilket gör mig glad. Vilka bra recept du bjöd på. TACK, dem ska jag prova. Gärna fler gästbloggare på kostrådgivarna!

Kommentera