LCHF är modellen för diabetiker

Kikki Sandström är andningscoach, föreläsare, skribent, hälsospanare, radiopratare, webbdesigner och LCHF-lover. Hon är konsulten som svängt in på Hälsostigen, driver egna företaget Akirum och bloggar på Hälsofokus. Utbildad organisationsekonom med beteendevetenskaplig inriktning.

 


Det började för ca 5 år sedan med att jag kände mig evinnerligt trött och sliten. Ett besök på vårdcentralen bekräftade mina farhågor. Jag hade drabbats av diabetes typ 2. Det var faktiskt inte så förvånande, eftersom jag hade haft graviditetsdiabetes och fick veta redan då att det kunde återkomma då jag kom upp i 40-årsåldern. Detta plus att jag gått upp en hel del i vikt!

I den här vevan hade jag redan läst en del om LCHF (Low Carb High Fat) via en föreläsare och författare vid namn Sten Sture Skaldeman som gått ner 60 kg i vikt med hjälp av denna kosthållning. Jag visste också att jag kunde ”lura bort” min diabetes om jag gick ner i vikt. Beslutsamt presenterade jag mina då ganska mogna LCHF-idéer för maken och sonen. Båda nappade. Sonen var och är normalviktig men maken hade en rejäl övervikt.

Vi smög igång med LCHF-kosten och det hände inte så mycket. Något enstaka kilo försvann på maken, medan jag faktiskt gick upp. Det hela berodde på att vi inte gick in helhjärtat för denna kosthållning som ju innehåller en hel del fett. Vi var båda stora älskare av smörgåsar, en kärlek som tog tid att bli av med.

För ungefär 1 år sedan kom det stora genombrottet. Vi la om kosten helt och hållet. Det blev LCHF för hela slanten. Dock unnade vi oss att ”fuska” någon enstaka gång, men det var inte ofta. Maken rasade i vikt och jag började sega mig nedåt jag också. Det stora plusset blev att min diabetes försvann.

Så i början av 2012 började vi träna på gym och jag kom igång rejält med mina powerwalks som jag drog iväg på före frukost i stort sett varje morgon. Makens vikt nådde drömgränsen ”tvåsiffrigt” och jag själv själv började gå ner lite snabbare. Min läkare hejade på mig och jag kände verkligen hur prima jag mådde.

I skrivande stund har jag minskat 8 kg i vikt. När jag jämför det med makens 40 kilos viktminskning känns det inte mycket. Men vi hade ganska olika förutsättningar i starten. Vi mår fantastiskt bra och självkänslan har fått sig en rejäl puff uppåt. Jag har alltid varit intresserad av hälsa, både vad gäller knoppen och kroppen. Nu syns det på utsidan också!

För några år sedan gjorde jag ”klassresan” från konsult, till hälsoinriktad företagare. Hälsospåret känns helt rätt för mig, även om jag har kvar en fot i konsultvärlden. Jag föreläser och håller kurser i bland annat Effektiv Andning för ett längre och friskare liv och bloggar om friskvård och hälsa på Hälsofokus, samt har ett eget program – HälsoInspirerat måndagar kl. 18:00 – 19:00 på Närradion Boden 98,2 MHz och webbradio

En bra och enkel LCHF-frukost som jag brukar äta ser ut som följer:

  • 2 ”lätt” hårdkokta ägg
  • Smörklickar

Mosas samman och intages med stor njutning – och jag lovar att det är en frukost som man står sig på väldigt länge på. Andra LCHF-inriktade recept finns under Recept & Tips http://halsofokus.com/recept-tips på Hälsofokus.

Jag vill tillägga att LCHF inte enbart är en viktminskningsmetod, även om man relativt lätt kan minska i vikt med hjälp av denna mat. Det är en livsstil och som jag brukar säga:

Jag äter LCHF och mår fenomenalt bra!

// Kikki Sandström

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “LCHF är modellen för diabetiker

Kommentera