Långkok passar bra på hösten

Nu på hösten är det perfekt att ställa sig i köket och göra höstgrytor och långkok. Det behöver inte vara så mycket arbete med maten, den kan ofta stå och puttra för sig själv i några timmar och sen är det bara att sätta sig och njuta av god mat. Dagens recept är rullader med gräddsås och vitkålsgratäng. Vitkålsgratängen är jättegod och jag kan rekommendera den till alla typer av kött och kyckling. Rulladerna är smaksatta med bacon och timjan och får puttra under lock i minst två timmar. När rulladerna är färdiga så faller de nästan isär av sig själva. Se till att gräddsåsen får koka tillräckligt länge så att den tjocknar och blir krämig.

RULLADER MED GRÄDDSÅS OCH VITKÅLSGRATÄNG

4 pers

Rullader:
8 skivor lövbiff (500-700 g)
1 paket bacon (8 skivor)
1 gul lök
Färsk timjan
10 enbär
1,5 msk köttfond
Vatten
Salt (ca 1 tsk per liter vätska)
Svartpeppar

Sås:
3 dl kokspad
3 dl vispgrädde
0,5 dl crème fraiche
Ev. salt och svartpeppar

Vitkålsgratäng:
600 g vitkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vispgrädde
0,5 msk sambal oelek
2 dl riven ost
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Rullader: Finhacka löken och hacka timjan. Lägg ut lövbiffarna och lägg en baconskiva på varje. Lägg en hög hackad lök, ca 1 msk, och timjan på varje lövbiff och salta och peppra. Rulla ihop lövbiffen genom att först vika över en liten del av köttet över fyllningen, vik sedan in sidorna så att fyllningen hålls på plats och fortsätt sedan att rulla ihop till en rulle. Sätt tandpetare i rulladen så att den håller ihop.

Stek rulladerna i het panna runt om och på sidorna. Lägg sedan över i en gryta. Om det blev lök över så stek den i slutet och häll sedan i lite vatten i stekpannan och häll skyn över rulladerna. Häll på vatten så att rulladerna täcks. Krydda med krossade enbär, köttfond och salt och peppar. Koka under lock i ca 2 timmar.

Sås: Ungefär 30 minuter innan rulladerna är klara tas 3 dl kokspad från grytan. Sila av och koka spadet kraftigt i ca 15 minuter tills ca 1 dl återstår. Slå på grädden och fortsätt koka i ca 15 minuter. Ha i crème fraiche och koka upp. Smaka av om såsen behöver salt och peppar.

Vitkålsgratäng: Skär vitkålen i mindre bitar och finhacka den gula löken. Stek vitkål, gul lök och pressad vitlök i mycket smör tills det mjukar. Tillsätt grädden och sambal oelek och låt grädden koka in under några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll vitkålsröran i en ugnsform och toppa med den rivna osten. Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader tills gratängen har fått fin färg.

Andra goda kötträtter är:
Pulled pork
Yoghurtmarinerad rostbiff
Härlig köttgryta

Ni hittar fler av mina recept på bloggen ”LCHF till vardag och fest

Hälsningar
Erika – LCHF till vardag och fest

Bilderna i inlägget är mina egna och det är inte tillåtet att låna dem utan mitt tillstånd.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Långkok passar bra på hösten

Kommentera