Laga mat i ugnen

Mat som tillagas i ugnen måste vara den absolut smidigaste maten av dem alla. Jag har alltid svårt att få maten klar samtidigt men med tillagning i ugnen har man händerna fria att fixa salladen eller annat tillbehör medan maten tillagar sig själv i ugnen.  Därför blir dagens recept maträtter som tillagas i ugnen.

Innan jag började äta LCHF gjorde jag ofta paj. Nu gör jag samma paj men utan pajskal och jag tycker att det faktiskt blir godare, dessutom går det snabbare att tillaga eftersom man slipper stå och trycka ut pajdegen formen. Sonen gillade aldrig paj förr och det var alltid pajskalet som låg kvar på tallriken när han hade ätit färdigt men idag äter han mina pajer med god aptit. Dagens första recept är en skink- och broccolipaj som jag har fått receptet av från min mamma men som jag har LCHF-anpassat. Det finns LCHF-pajdegar, så vill du göra pajen med pajskal kan du enkelt googla fram ett recept på pajskal. Till pajen serverar jag en valfri sallad.

Det andra receptet är falukorv som tillagas i ugnen tillsammans med grönsaker och jag serverar blomkålsmos till. Blomkålsmoset tillagar jag i micron eftersom jag tycker att den blir fastare och godare på det sättet men självklart går det bra att koka blomkålen i vatten också. Vill du piffa upp blomkålsmoset kan du smaksätta det med lite mixade soltorkade tomater.

SKINK- OCH BROCCOLIPAJ (UTAN PAJSKAL)

4 pers

300 g fryst broccoli
350 g rökt skinka eller kassler
250 g Keso
200 g riven ost
5 ägg
3 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Riven muskotnöt

Tillbehör:
Valfri sallad

Gör så här:
Tina broccolin och skär i mindre buketter, tärna skinkan. Lägg broccoli och skinka i en smord pajform. Rör i lite av vispgrädden i keson så att den blir lite rinnig och fördela ut i pajformen och strö över riven ost. Vispa ihop ägg och vispgrädde, smaksätt med salt, svartpeppar och lite muskotnöt. Häll äggstanningen över pajinnehållet. Grädda i 20-25 minuter i 225 grader i mitten av ugnen tills äggstanningen stannat. Låt gärna pajen stå några minuter efteråt innan den skärs upp så blir den mindre rinnig. Servera med valfri sallad.

Andra goda pajer är:
Tomat- och fetaostpaj
Västerbottenpaj
Grönsakspaj 

FALUKORV I UGNEN SERVERAD MED BLOMKÅLSMOS

4 pers

Falukorv:
600 g falukorv (med hög kötthalt)
1 squash
1 gul lök
5 tomater
0,5 msk dijonsenap
1 msk kräm av soltorkade tomater (finns färdig i burk)
100 g riven ost

Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud (ca 1 kg)
1-2 dl vispgrädde
En klick smör
Salt och vitpeppar

Gör så här:
Falukorv: Skiva korven bara nästan igenom och lägg i en ugnsform. Blanda dijonsenap och krämen av soltorkade tomater och bred mellan varje skiva på korven. Fyll sedan mellanrummen med tunna skivor av squash och tomat. Övrig squash, tomat och lök skärs i lite större bitar och placeras runt om korven. Toppa med riven ost. Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader tills osten smält och fått lite färg.

Blomkålsmos: Skölj och dela blomkålen i buketter. Lägg i en skål som kan köras i micro, häll i ca 1 dl av grädden så att det täcker botten av skålen. Tillaga blomkålen i 10-15 minuter på högsta effekt, känn efter med en provsticka att blomkålen blivit mjuk. Mixa blomkålen med en stavmixer, klicka i lite smör och tillsätt eventuellt mer grädde. Smaksätt med salt och peppar.

Andra goda korvrätter är:
Korv- och vitkålsröra
Korv- och broccolilåda
Korvstroganoff

Ni hittar fler av mina recept på bloggen ”LCHF till vardag och fest

Hälsningar
Erika – LCHF till vardag och fest

Bilderna i inlägget är mina egna och det är inte tillåtet att låna dem utan mitt tillstånd.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Laga mat i ugnen

Kommentera