Kostrådgivning på jobbet

Vill du att din arbetsgivare ska erbjuda subventionerad kostrådgivning som en förmån till er anställda? Det är ingen omöjlighet. Det kan vara väldigt lönsamt för ett företag att satsa på personalens hälsa, om man satsar på sådant som verkligen förbättrar hälsan.  Att rätt kost verkligen kan förbättra vår hälsa, det är vi många som kan vittna om. Därför tycker jag att det borde vara mycket vanligare att arbetsgivare erbjuder sina anställda kostrådgivning.

I Skatteverkets regler står klart och tydligt att kostrådgivning är skattefri friskvård för arbetsgivare, precis som till exempel massage och gymkort. Även kurser med inslag av kostrådgivning omfattas av dessa regler. Så varför är det så få arbetsgivare som erbjuder personalen detta? Troligtvis finns det en okunskap om kostens betydelse för hälsan. Jag tror också att många inte känner till några kostrådgivare på orten. Därtill tror jag att många inte ens vet om att kostrådgivning är en avdragsgill kostnad.

Vill du kunna få subventionerad kostrådgivning från din arbetsgivare? Se då till att upplysa den som är friskvårdsansvarig om ovanstående, och visa att det finns ett intresse. Ta gärna en titt här för att hitta en kostrådgivare nära dig, så har du dessutom hjälpt din arbetsgivare på traven. Friskvårdsbidrag är ett vanligt sätt för arbetsgivaren att erbjuda friskvård som förmån, och kan användas till kostrådgivning enligt Skatteverkets regler, men kolla för säkerhets skull med din arbetsgivare först.

Det finns också regler om skattefri förebyggande behandling i form av till exempel rådgivning som, till skillnad från friskvård, inte behöver erbjudas samtliga anställda utan är mer riktat till dig som exempelvis har en förhöjd sjukdomsrisk.

Observera att reglerna för avdragsgill friskvård inte gäller exempelvis dig som har en enskild firma, utan bara dig som är anställd. Fråga alltid Skatteverket vilka regler som gäller.

Image courtesy of Boaz Yiftach at FreeDigitalPhotos.net

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kostrådgivning på jobbet

  1. Louise Edlund

    Tack Cecilia, så intressant. Jättebra tips. Lustigt att jag idag just mailade dig fråga om vilka böcker som finns kring nyckeltal för friskvård, sjukskrivningar etc. Hade inte läst ditt inlägg då. Vet att du är duktig och påläst kring det här.

Kommentera