Ge bort träning i present?

Jag blev kontaktad av en kvinna som ville ge sin man personlig löp-coaching i present. Mannen har tidigare varit aktiv och sprungit en hel del, men har varit i stort sett inaktiv de senaste åren och följderna har blivit mage och givetvis kännbart sämre kondition. Fint tycker jag, snacka om omtanke, att ge bort nåt som leder till bättre livskvalité. Samma kvinna har dessutom tidigare köpt personlig kostrådgivning och träning åt sin dotter, mer sånt!

Idag har vi i alla fall träffats och sprungit, jag och mannen, och det verkar lovande. Viljan finns där och det märktes att det finns en löpare där, bakom de i uppförsbackarna, något tunga stegen.

Jag har haft löpargrupper under några år nu, med intentionen att få såna som verkligen hatar att springa att hitta glädjen i att snöra på sig dojjorna och sticka ut på en runda. Gruppen heter så: ”Löpargruppen för dig som hatar att springa

Det är en enorm tillfredsställelse att se sådana som tidigare verkligen avskytt att springa, plötsligt längta till nästa pass, köpa nya träningsskor och springa på sin egen fritid! Men vad är det som får en människa som tidigare haft så svårt att komma igång, med vad det än må vara? Hur letar man fram motivationen och behåller den?

Vi diskuterade lite efter träningspasset, jag och löparmannen, de har minsann kört LCHF ett tag, och jodå magen har absolut blivit mindre, inte helt borta "Men det blir ju lite fusk också." Och här kommer nåt väsentligt:  "Vi vet ju inte riktigt vad LCHF är, vad det egentligen innebär" säger han. Han nämner också att de förmodligen äter för lite fett, jag kan ana att det fortfarande finns lite lite fettskräck kvar, fullt förståeligt, men att det är det som ändå bidrar till suget efter den där lilla Snickers:en...

Jag tror på kunskap. Någon som visar hur man gör på ett lättsamt och enkelt sätt, kanske i en grupp bland människor man känner och tycker om, som sen kan fortsätta på egen hand. När de vet vad de ska göra och hur. Jag tror också på att hitta vad som verkligen får igång dig, det här är ju lite intressant, det är för de allra flesta inga problem att motivera sig att gå till jobbet på morgonen. Eller hur?

-20 grader ute, tre decimeter nysnö och du har glömt motorvärmaren. Drar du täcket över huvudet och somnar om? Nej, upp och  hoppa, iväg till jobbet.

Solsken, sådär lagom varmt, ledig från jobbet och nyklipptgräs-doft i luften: Ut och spring eller promenera? Nej, en annan gång. Kanske.

Visst, de flesta av oss måste jobba för att tjäna ihop till brödfödan (haha baconfödan då) Men tänk om vi måste röra på oss och vara aktiva för att hålla oss starka då?

Om vi fick betalt för att röra på oss då? En summa som motsvarade den lön vi skulle fått för samma tid om vi arbetat? Det verkar ju fungera på elitidrottare.

Jag vet inte, jag ställer nog lika många frågor som jag ger svar, men det jag tror mest på är att hitta det som får igång dig. Kan vara nog så svårt, men jag tror det lönar sig i längden att ta reda på det!

Och såklart, visa omtanke om dina medmänniskor, ge bort lite träning eller kostråd i present!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera