En enkel avslutning

Min bästa efterrätt är en god ost eller möjligtvis en bit mörk choklad. Men ibland vill även jag bjuda på en efterrätt av den mer traditionella sorten.

Enkel cheesecake

4 portioner

 • 2 1/2 dl vispgrädde
 • 150 g philadelphiaost
 • 1 tsk vaniljpulver
 • rivet skal av 1 citron
 • 100 g blandade nötter
 • hallon till garnering

Vispa grädden ordentligt utan att den blir alltför hård. Tillsätt philadelphiaost, vaniljpulver, citronskal och rör till en jämn smet.

Hacka nötterna och lägg i botten av serveringsglasen. Klicka i cheesesmeten och låt stå i kylskåp en stund före servering.

Servera med hallon som garnering.

Chokladmousse

4 portioner

 • 100 g mörk choklad, 70 %
 • 2 ägg
 • 2 tsk vaniljpulver
 • lite nötter och russin till dekoration

Smält chokladen i en tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ta kastrullen med den smälta chokladen från värmen och låt chokladen svalna lite. Rör sedan ner vaniljpulver och äggulor. Vänd därefter försiktigt ner chokladsmeten i äggvitorna. Rör lugnt men grundligt så att allt blir blandat. Fördela i små glas eller skålar. Låt moussen stå i kylen ca 1 timme, eller längre, före servering. Toppa med lite hackade nötter och eventuellt några gröna russin.

Vaniljparfait

4 portioner

 • 1 vaniljstång
 • 3 äggulor
 • 1 msk honung, socker eller sukrin
 • 2 dl vispgrädde
 • färska bär
 • hackade nötter

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de små svarta fröna. Blanda äggulor, socker och vaniljfrön i en skål. Värm vatten i en kastrull till 70°. Ställ skålen med äggblandningen i kastrullen och vispa till en tjock och gul smet. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills äggsmeten är kall. Vispa grädden till en ganska fast konsistens och blanda ner den i äggsmeten. Häll smeten i en eller flera formar. Låt stå i frysen minst 5 timmar. Ta fram glassen ungefär en halvtimme före servering. Dekorera med bär och nötter.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Efterrätter den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera