Du kan dö av vatten!!

Klart du kan! Drick bara alldeles för mycket på kort tid så dina kroppsvätskor blir för utspädda, då stannar hjärtat och du dör. Allt blir giftigt i fel mängder. Ganska så självklart, eller hur? Nä, det jag är ute efter är inte det extrema, jag är ute efter SUNT förnuft.

Att vi tänker till! Själva! 

Att vi ifrågasätter.

Är det nyttigt att dricka vatten? Tror de flesta av oss svarar "ja" på den frågan. Men nu är det så att det är inte vetenskapligt bevisat. Det finns inga långtidsstudier på det. Men vi vet det av erfarenhet. Kanske är det dags att koppla på SUNT förnuft i dagens matdebatt, vissa saker vet vi är bra av erfarenhet. Det behöver inte vara vetenskapligt bevisat.

Det känns som om det har gått prestige i kost och näringslära. Jag håller med, visst är det tufft att komma på att det man har rekommenderat i många år, inte har gett de effekter som man trodde och önskade. Att komma till insikt om att det man trodde var rätt är helt fel. Den kan till och med vara pinsamt och obehagligt att inse att gamla sanningar bara varit marknadsföring från livsmedelsproducerande företag. Jag har suttit i samma sits, men jag har svårt att förstå motståndet till att vilja lära nytt och att utvecklas.

Att kalla kolhydratfattig kost för extrem kost är naturligtvis ett fritt val, men jag skulle vilja kalla dagens kolhydratrika kost för ytters extrem. Vi bytte ut fett mot kolhydrater 1989 när vi införde, enligt min uppfattning, orsaken till dagens fetmaproblem: Nyckelhålsmärkningen! Vad hände från och med 1990? Jo, övervikten ökade dramatiskt i Sverige. Diabetes ökar även den skrämmande snabbt. Naturligtvis, skulle jag vilja tillägga. Vi äter ju oss till den. Kolhydrater stimulerar till överätande och skapar ett sug.

Är det fel på alla människor som inte följer kostråden eller kan det vara fel på kostråden som verkar omöjliga att följa? Varför ska till exempel en diabetiker äta mer av det som den inte tål (kolhydrater) och mindre av det som kan öka insulinkänsligheten (fett)?

Fibrer? Ja visst behöver vi fibrer, men absolut inte de hårda fibrer som kommer från mjöl. Vi behöver vattenlösliga fibrer från nötter och grönsaker. Visste du att 40% av Sveriges vuxna befolkning är intolerant mot hårda fibrer (fullkorn, kli)? Det är därför vi har problem med våra magar. Men vad får vi för råd när vi har problem med magen? Jo, öka på fullkornsprodukter. Ta i stället bort fullkornet och öka på med massor av grönsaker och 2 msk hela linfrön. De flesta får då välfungerande magar på bara några månader.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst. Men väjer att sluta här. Mitt budskap är att tänk till.  Vad åt vi när vi var friska och smala? Måste allt vetenskapligt bevisas? vem ska bekosta att bevisa att naturlig kost är bra? Vem har de ekonomiska resurserna att bevisa något som sen inte går att tjäna pengar på? Vem har det intresset? Och möjligheten?

Om inte verklgheten överensstämmer med forskningen, är det då verkligheten vi ska förändra?

Vad äter många idag nu när vi har problem med övervikt, diabetes, sömn och hjärt- & kärlsjukdomar? Jo, mycket turbomat som pasta & bröd. Vi äter konstgjorda produkter som margarin och olika lättprodukter med massor av konstiga tillsatser.

Kan det ha något samband? Jag är övertygad och förvånar mig därför att många ändå försvarar dagens konstgjorda mat som något vi alltid har ätit för att vi behöver för en varierad kost. Det förundrar mig.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Du kan dö av vatten!!

  1. Profilbild

    M

    Och visst har vi som lidit av kroniskt trög mage fått rådet att se till att dricka mycket vatten. Sedan när man får problem med uttänjd urinblåsa får man skäll av urinterapeuten för att man dricker för mycket vatten.

Kommentera