Det ska vara enkelt att laga mat

Erika heter jag och är en 38-årig tjej som sedan drygt ett år tillbaka äter LCHF-kost. Att jag började äta LCHF kan jag tacka min svägerska för eftersom hon lånade ut boken "Matrevolutionen" av Andreas Eenfeldt till mig och det var starten till min och min familjs omläggning av kosten till LCHF.

Jag tycker om mat och matlagning och piffar gärna upp vardagen med en god middag. Sedan vi började äta LCHF har jag testat massor av nya recept och gjort om "gamla godingar" till LCHF-varianter och jag delar med mig av mina recept på bloggen "LCHF till vardag och fest". Jag har en förkärlek för mat som är enkel att tillaga för jag tror att alla kan laga mat om recepten inte är för svåra. Den här veckan gästbloggar jag här hos Kostrådgivarna och jag hoppas kunna bjuda er på god mat den här veckan.

Idag delar jag med mig av två recept som jag lagar ofta. Det första receptet är en köttfärs- och vitkålsröra och den maträtten är en stor favorit hemma hos mig och jag tycker att röran är otroligt god. Om man vill kan man servera den med några tinade lingon men den är lika god bara som den är. Det andra receptet är enkelt tillagade kycklingfiléer som serveras med stekt squash och en krämig gräslökssås. Gräslökssåsen ska puttra länge så att den blir riktigt krämig och den passar till både kyckling, kött och fisk. När jag lagar såsen till fisk använder jag vitpeppar istället för svartpeppar.  Smaklig måltid!

KÖTTFÄRS- OCH VITKÅLSRÖRA

4 pers

500 g köttfärs
500 g vitkål
250 g champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk köttfond
0,5 msk soja
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar

Tillbehör:
Ev. tinade lingon

Gör så här:
Finhacka löken, strimla vitkålen och skiva svampen. Stek svampen i smör och ta sedan upp den ur stekpannan. Stek vitkålen i rejält med smör tills den är mjuk, ta upp även den ur stekpannan. Fräs löken och pressad vitlök, tillsätt köttfärsen och stek tills köttfärsen är genomstekt. Tillsätt fond och soja samt salta och peppra. Rör ner svampen och vitkålen och blanda runt. Häll på grädden och låt den koka in under 10 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Servera röran som den är eller tillsammans med några tinade lingon.

Förslag på andra goda köttfärsrätter:
Köttfärsgryta med squash och svamp
Moussaka
Wallenbergare

INGEFÄRSMARINERADE KYCKLINGFILÉER, STEKT SQUASH OCH KRÄMIG GRÄSLÖKSSÅS

4 pers

Kyckling:
4 kycklingfiléer

Marinad:
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,5 tsk mald ingefära
1 krm paprikapulver

Stekt squash:
2 squash
Salt och svartpeppar

Sås:
4 dl vispgrädde
3 tsk dijonsenap
1 dl finhackad gräslök
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Kyckling: Blanda alla ingredienser till marinaden. Pensla kycklingfiléerna med marinaden och lägg i en ugnsform. Tillaga i 175 grader tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader (ca 20 minuter).

Squash: Skär squashen i 1 cm tjocka skivor. Salta på båda sidor, lägg på ett galler och låt saltet dra ur vätska under minst en halvtimme. Torka av squashen och stek i rejält med smör, krydda med svartpeppar.

Sås: Häll upp grädden i en kastrull och koka upp. Lägg i dijonsenapen och låt såsen koka i ca 15 minuter utan lock, rör ibland så att såsen inte kokar fast i botten av kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Rör sist ner gräslöken.

Förslag på andra goda kycklingrätter:
Chicken nuggets
Ceasarsallad
Kyckling- och broccoligratäng

Ni hittar fler av mina recept på bloggen ”LCHF till vardag och fest

Hälsningar
Erika – LCHF till vardag och fest

Bilderna i inlägget är mina egna och det är inte tillåtet att låna dem utan mitt tillstånd.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Det ska vara enkelt att laga mat

  1. Pingback:

Kommentera