Balansera dina hormoner och signalsubstanser på ett naturligt sätt

Många kvinnor som jag träffar i min praktik berättar att deras liv känns som en känslomässig berg- och-dalbana. Ena stunden kan de känna sig irriterade och förbannade; i nästa gråter de och vill bara bli kramade. Många känner sig rädda och oroliga till synes utan orsak, och att har svårt att stänga av alla sina tankar när det är dags att sova. Trots att situationen kan verka hopplös, finns det ofta rationella, fysiska och biokemiska orsaker till de här känslorna. Många epidemiologiska och kliniska studier har visat att det finns en stark koppling mellan kvinnans könshormoner, signalsubstanser och känslomässiga tillstånd.

Det är denna koppling jag har fokuserat på de sista 23 åren. Genom bioidentiska hormoner, kosttillskott, stressreducering, utbildning och förklaring till varför kvinnor mår som de mår, har jag hjälpt tusentals kvinnor att må bra igen.

När jag träffar en ny patient i min klinik tillbringar jag en och en halv timme med varje patient. Jag ber dem berätta sin “historia”, jag vill veta hur och när de började må dåligt, jag går igenom alla deras symtom och undersöker patienten. På slutet av mötet tar jag tid att förklara anledningen till att de mår dåligt och ger dem en detaljerad plan med förslag på vad de kan göra för att må bättre. I denna plan ingår ofta bioidentiska hormoner, kostillskott, kostrådgivning och förslag till livsstilsförändringar och mer läsning. Många av mina patienter berättar att de mår bättre redan när de är på väg ut genom dörren efter sin första konsultation. Ofta beror det på att det kan vara otroligt befriande att få information som förklarar anledningen till varför man mår dåligt och att få känna hopp igen!

De sista 28 åren har jag bott i Kaliforniern USA och de sista femton åren drivit min klinik The Center for Hormonal and Nutritional Balance.

Hösten 2009 publicerades min bok Female Brain Gone Insane  i USA och två år senare översattes den till svenska, Kaos i kvinnohjärnan. Min bok är skrivensom en praktisk instruktionsbok om hur man återvinner välmående och hälsa. Jag delar med mig av den kunskap jag samlat på mig och berättelserna från de kvinnor som har genomgått mitt behandlingsprogram och nu lever ett friskt och lyckligt liv.

Mitt brinnande intresse för hormoner och hur de påverkar vår hjärnkemi började för 23 år sedan efter att jag själv gick igenom en fruktansvärd förlossningsdepression. Jag började läsa allt jag kunde hitta om kvinnors hormoner och vårt emotionella välmående. Det kan låta konstigt men min tacksamhet känner inga gränser för det jag lärt mig av att min egen kvinnohjärna spårade ur. Min upplevelse gav mig min mission, min uppgift i livet, fast jag var tusentals mil hemifrån, från mina rötter.  Efter alla dessa år minns jag fortfarande tydligt vilken känslomässig härdsmälta det var. Jag vet hur det känns att försöka hänga med i svängarna när hormonerna åker upp och ner och man tror att det aldrig ska ta slut. Jag vet också hur överväldigad, hopplös och förtvivlad man kan känna sig om man får lida i ensamhet. Nu är det dags att ta min vishet och kunskap tillbaks till alla er svenska kvinnor. Det känns som att cirkeln har slutits för mig, vilket känns oerhört meningsfullt. Jag är glad att kunna dela min kunskap och hjälpa många till ett liv i balans, välmående och harmoni!

En av mina roller i detta är att utbilda alternativ sjukvårdspersonal i Sverige. Det finns en hel del som dietister, kostrådgivare och naturläkemedelsläkare, akupunktörer, NLP-utövare och andra healers kan göra. De kan ge råd och stöd, rekommendera en hälsosam livsstil med bra matvanor. De kan rekommendera salivtester för hormoner och urinprov för signalsubstanser, och de kan rekommendera kosttillskott för att balansera hjärnans kemi och det allmänna välbefinnandet. De kan inte skriva ut ”bioidentiska hormoner”, men de kan testa nivåerna och avgöra vilka hormon patienten behöver och skicka denne vidare till sin läkare och då veta vad den ska be om.

De flesta alternativa utövare är sanna helare och sökte sig till yrket eftersom de bryr sig om sina kunders välmående. De har kunskapen, de vet hur man ska lyssna med empati, de vet hur man ger hopp och de vet hur man blir en vårdande människa.

Under resten av denna vecka kommer jag att blogga om:

 • Orsaker till obalanser i hjärnans kemi
 • Hur man kan balansera signalsubstanserna med hjälp av kostillskott
 • Samspelet mellan hormoner och signalsubstanser

Vecka 51 kommer jag tillbaka och bloggar om:

 • Varför bioidentiska hormoner är annorlunda.
 • Är det farligt att använda hormoner?
 • PMS, förklimakteriet, klimakteriet (symptom, orsaker och åtgärder).
 • Binjurarna och utbrändhetssyndrom (symptom, orsaker och åtgärder).

I hälsa och lycka,

Mia Lundin

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Biokemisk obalans, Hormoner den av .
Profilbild

Om Mia Lundin

Mia är leg.sjuksköterska, och Nurse Practitioner d.v.s. avancerad specialistsjuksköterska. Hon är grundare till The Center for Hormonal and Nutritional Balance i Santa Barbara kalifornien där har varit verksam i över 23 år. Mia är specialiserad inom behandling av hormonella rubbningar som PMS, förlossningsdepression, och klimakteriebesvär. Hon har även gedigen kunskap om vilken effekt hormonella fluktuationer har på hjärnans biokemi och hur man kan behandla depression på ett naturligt sätt. Hon är författare till boken Kaos i kvinnohjärnan.

5 thoughts on “Balansera dina hormoner och signalsubstanser på ett naturligt sätt

 1. Profilbild

  Lena Olovsson

  Hej Mia!
  Vad bra att du gästbloggar här!
  Skulle jag kunna få ställa en fråga redan nu om PMS? Det känns så länge innan det blir v.51 då du ska ta upp det. Jag känner en 30-årig tjej som har sådana problem med humörsvängningar. Vilket är ditt enklaste råd?

 2. Profilbild

  Kicki

  Du ger mig hopp Mia Lundin.

  Jag vill ha tillbaka mitt jag!

  Jag har haft det hemskt i både psyke och kropp i 10 år då jag hamnade i för tidigt klimakterie, Hashimotos (hypo) och utbrändhet på en gång.
  Jag äter i dag Levaxin, depressionstabletter,trombyl. (även östrogen då, men ej idag)

  Jag läser nu din bok.

  Har varit inne på liknande spår tidigare, men får inte alltför stor respons av läkare.
  Men nu tar jag ny sats, tack!

  Men i och med att jag är i/över klimakteriet så är det bioidentiskt Östrogen plåster jag ska använda mig av och Progesteron kräm, har jag fattat det rätt?

  Är inne på testosteron också, prövade det någon månad eller ett par , men mina värden höjdes inte mycket alls, så då tyckte min gynekolog att det var onödigt.
  Men jag vill ha balans, vore inte det bra även med testosteron ?

  Och att jag slutar med mina depressionstabletter och börjar med lite av varje som du beskriver...

  Tack , tack från djupet av mitt hjärta <3

 3. Profilbild

  Hej Kicki!
  Oftast ger jag inte detaljerad information som detta men jag ska göra ett undantag idag. Genom att svara på din fråga lär sig andra kvinnor också mer om detta.

  Börja med östrogenplåstret och testosteronet igen. Efter två veckor tar du blodprov och kollar estradiol och testosteronevärden dagen efter att du bytt plåster och 2-4 timmar efter att du smetat in testosteronet på insidan av låren.
  Om du fortfarande har en livmoder måste du också använda bioidentiskt progesteron för att förebygga livmoderscancer. Detta kan du få från din läkare på licens. Det heter Utrogest och licensmall kan du ladda ned på min hemsida under formulär.
  Använd Utrogest 200mg 12 nätter varje månad.
  Normalvärden hittar du i min bok.
  Lycka till!

  Mia

Kommentera