Skidåkning i oktober

Vi är hälften svenskar och hälften norrmän. Mest ungdomar, juniorer och ledare men även en och annan Vasaloppsåkare. Alla med ett gemensamt intresse: Skidåkning.

Jag har med andra ord varit i Torsby i helgen. Åkt skidor inomhus. Torsby Ski Tunnel är Sveriges i dag enda skidtunnel, färdig 2006. Ett varv är 1,3 km, temperaturen är 0 till -3 grader, bredden 8 meter och stigningen 25 meter per varv.

Som Vasaloppsåkare är det bra med variation. Efter höstens alla rullskidpass är det verkligen kul att komma på snö.

Säsongsstarten i skidtunneln är redan 1 juni. Priset för en dags skidåkning är 300 kronor och ett årskort kostar 2990 kronor. Vi åker upp med klubben och hyr då Sporthotellet (samma byggnad som tunneln). I köket gör vi i ordning gemensam frukost. Lunch och middag äter vi på Restaurang Valbergsängen som ligger med gångavstånd från tunneln.

Vi har drygt fem timmar med buss till Torsby. Länge har det pratats om fler skidtunnlar i Sverige. Men det verkar trögt. Det är heller inte helt lätt att finansiera. På hemsidan kan man läsa att totalkostnaden för skidtunneln i Tosrsby blev 61,2 miljoner. Enligt rykten ska skånska Höör vara på gång med en tunnel? Det skulle i så fall underlätta för oss. Betydligt närmare kan innebära fler skidhelger under försäsongen.

Som Vasaloppsåkare har jag fått nästan sju skidmil i benen. Drygt fyra månader innan själva loppet. Nu är det bara att hänga i och träna på.

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera