Träningsladdning

Jag måste erkänna att jag laborerar för att hitta det optimala för ork och energi under ett träningspass. När pollenallergin var i full blom hade jag nästintill ingen ork alls i kroppen. Jag ville men kroppen orkade inte. Jag har testat att ladda med proteinpulver, kokta ägg eller äggröra, vatten, kokosfett eller kokosfett och kanelmuffins.

Vilket har gett bäst resultat då?

Helt ärligt: otroligt olika! Men om jag ska utse en vinnare så blir det utan tvekan kokosfett och kanelmuffins. När jag laddade med ägg kunde jag uppleva fullständig ork och energi. Jag ville bara mer, hade i stort ingen stoppknapp. Andra dagar stämde det inte alls och jag tjurade ihop. Varför vill det inte? Varför stämmer det inte? Ibland samarbetar inte kropp och knopp på det sätt jag vill. Proteindryck har jag inte så stor förtjusning till. Det är ett komplement innan och efter träning för återhämtning och om man inte hinner äta innan eller efter ett pass men jag anser inte att proteindryck ska tas istället för måltid. Sen är de inte så värst goda. Ja, jag är kräsen.

Kokosfett upplöst i ljummet vatten är ingen höjdare men det går. Hellre upplöst än på sked. Efter samtal med gymmets australiensare fick jag ett recept på banan och kanelkokosnötsbröd som han och en annan instruktör fann otroligt bra som laddning innan och återhämtning efter träning. Självklart måste jag testa men bananen ryker. Banan kan vara väldigt bra som laddning inför träning men jag är inget större fan av banan så den uteslöts helt. Kanelmuffins, som jag döpte det till, testades inför kommande träning och resultatet var imponerande. Jag öste på med tyngre kettlebell än vad jag själv räknat med och hade styrka och energi till övers. Eftersom kanelmuffins gav bra resultat testade jag igen. Och igen. Och igen. Samma goda resultat.

Vid träning direkt på morgonen har jag enbart tagit kokosfett med positiva effekter: ork och energi. Ibland sviker energin vilket kan bero på olika anledningar som exempelvis dålig sömn. Jag kan även konstatera att ju mer kolhydrater jag har ätit, både dagen innan och samma dag som träning, desto sämre presterar jag. Träningen känns ”tung” och går inte lika lätt som i vanliga fall.

Makens och mina åsikter om laddning går ibland isär och maken anser att jag äter för lite kolhydrater. Det gör jag, det vet jag men som laddning tycker jag det är ett sämre alternativ. För mig ska tilläggas. När maken kolhydratladdar så har han imponerande ork! Det här tycker jag är himla spännande. Att vi alla är olika och fungerar olika. Trixet kan vara att hitta sitt sätt, det som funkar optimalt för just mig och vägen dit kan bli kringelkrokig. Självklart delar jag med mig av vad som funkar bäst för mig vid träning. Håll till godo!

Kanelmuffins ca 8-10 st

 • 8 ägg
 • 2 tsk vaniljpulver
 • 5 tsk kanel
 • ½ tsk salt
 • 0,5 dl smält kokosfett
 • 5 tsk honung
 • 3/4 dl riven kokos
 • 1 dl kokosnötsmjöl

Blanda allt till jämn smet och häll upp i muffinsformar. Grädda i ca. 150 grader  cirka 20 minuter.

Min smet blev klumpig och jag körde med stavmixer vilket gör att den rivna kokosen "försvinner". Vill du ha kvar tuggmotståndet från den rivna kokosen, blanda smeten väl och tillsätt riven kokos sist. Blir smeten för blaskig: ha i mer kokosnötsmjöl tills du fått önskad konsistens.

Vill du ha originalreceptet med banan, kika in på min blogg och sök på kanelmuffins i sökrutan på högersidan.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Träningsladdning

 1. Profilbild

  Katarina

  Miljoner tack för detta tips. Känns som att jag meckat i evigheter för att få något att funka på gymmet. Coltingbollarna är jag rätt less nu, även om de varit rätt bra de också.

 2. Profilbild

  Bra saker är till för att delas 🙂 Det här är vad som funkat bäst för mig, sen kanske det inte faller andra i smaken?

  Kolla gärna in min blogg, där finns länken till ursprungsreceptet som är ett bröd. Kanske gillar du det? Det brödet går att variera: ha i avokado eller nötter eller varför inte allt?
  Jag har testat med riven morot i, funkar kanon. Nu sist hade jag i avokado. Smakar gott det också.

  1. Profilbild

   Jag tycker det är ganska fascinerande att vi är olika och presterar olika och har var sina erfarenheter. Jag har, enligt gammal tro, trott att man måste ladda. Kanske inte mycket men att kroppen ändå måste ha "något" innan träning. Nu tror jag inte att kroppen behöver laddning men det här måste man upptäcka själv. Jag har så olika erfarenheter och har upptäckt bäst prestation efter en (kanske två) muffins och vatten med kokosfett. En dag fick jag i mig dotterns (en tredje) och då kändes det tyngre i träningen. Med andra ord åt jag för mycket.

   Förr tryckte jag i mig smörgås eller banan och banan efter för det är ju bra. Väl hemma åt jag en stor portion pasta. Eller två, för att jäsa ihop totalt i soffan. Så är det definitivt inte idag! Och det är en otroligt härlig skillnad 🙂

Kommentera