Skyll överätningen på kolhydraterna

Överätning är något som många har problem med. Det är ett hån mot halva Sveriges befolkning som nu är överviktig när någon säger att lösningen är att man skall äta ”lite av allt och mer fullkornsprodukter”. Om det hade varit så lätt så hade folk inte varit feta och vi hade inte blivit fetare och fetare. Hur kan det bli såhär? Varför vill vi överäta?

Svaret finns i den mat vi äter. Det vet alla egentligen. Men vi blundar för det av olika anledningar. Äter man mat som triggar igång överätning så äter man för mycket. Det vet inte alla dock. Många tror tyvärr att det är ens egna fel. Att de inte har någon karaktär när syndabocken är kolhydrater. Jag skyller allt på kolhydraterna. Det smakar gott och det stimulerar våra hjärnor att vilja ha mer samt att det sätter hungerhormonen ur spel.

Det man ofta hör:  - Men det kan väl inte vara bra att plocka bort kolhydrater, nej, det är bättre att äta lite av allt och röra på sig lite mer.

- Ja, för det går ju så himla bra! vill jag skrika då.

Problemet med de som är skeptiska till LCHF, som förmodligen hade mått väldigt bra av att äta LCHF, är att många är fettskrämda och vågar inte plocka bort kolhydrater. De tycker att det låter sjukt att äta så mycket fett för fett är farligt har man hört i alla år.

Nu kommer det intressanta. Frågan är om man äter så mycket mer fett som LCHF:are? Speciellt om vi nu riktar in oss på överätarna.

Om jag skulle fråga mig själv för två år sedan pre-LCHF om hur mycket fett jag åt och vilket fett jag fick i mig så hade jag inte vetat. Det jag vet är att jag hade dött om jag såg att någon åt två matskedar smör på köttet. Så farligt och så mycket kalorier framförallt!

För mig som sockerberoende och överätare pre-LCHF tror ni att jag fick i mig mer eller mindre fett då än nu på LCHF?

Ett kontroversiellt svar men förmodligen åt jag mer fett innan LCHF.

VA!?

Ja, mer förklätt och dåligt fett. Fett i glass, kakor, bakverk, chips, dipp, pommesfrites, pizza osv.

När jag åt kolhydrater triggades jag att överäta även fett. Kolhydraterna är luriga rackare som gör att det går i mer i kroppen än vad man behöver. Kolhydrater är lite som ungdomar som passar på att ha fest när föräldrarna är bortresta. Hjärnan (föräldrarna) är bortkopplad och kolhydraterna väller in och tar med sig både det ena och det andra in i kroppen. Tänk er en ständig ungdomsfest i era kroppar. Hjälp! Plocka bort kolhydraterna och föräldrarna/hjärnan kommer hem igen och det blir ordning och reda.

Om en person äter enligt Livmedelsverkets rekommendationer på vardagarna, som jag gjorde, och sedan frossar på helgen med Ben & Jerry-glass, chips, choklad, godis, Mc Donalds och pizza så får den personen i sig mer fett än vad jag får på en vecka på lågkolhydratskost. Det är inte speciellt nyttiga fetter heller utan omestrade och konstgjorda fetter och fetter från oljor som har väldigt hög Omega6-halt.

Folk är rädda för det synliga fettet. Det fettet som är nyttigt. Det som gömmer sig i färdigmat, godis, glass och bakverk finns inte för det syns inte. Eller så blundar vi för det för att det är gott och en tröst?

För många skulle alltså LCHF innebära att de går från Hchf till LCHF och byter ut de onyttiga fetterna mot nyttiga fetter. Ingen större skillnad mer än att man ser fettet man äter eftersom det inte längre är dolt på samma sätt. Det är lättare att äta en kladdkaka med grädde än att bara äta smör och grädde för att ta ett exempel. Ta bort kolhydraterna och du orkar inte äta lika mycket fett. Det borde den som överäter och är fettskrämd ta till sig.

Så när någon undrar om det inte är farligt att äta så mycket fett som LCHF:are gör så skall de nog kolla upp sitt egna intag av fett först. Vad det är för fettkvalité och hur mycket de egentligen får i sig.

Sen är det bara att skylla resten på kolhydraterna.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Vikten den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

13 thoughts on “Skyll överätningen på kolhydraterna

 1. Pingback:

 2. Profilbild

  Underbart bra inlägg!
  Känner väldigt väl igen mig när du skriver om överätning och kolhydraternas påverkan...
  Ge mig bröd och jag kan äta en hel limpa... gärna tillsammans med både ost och smör...
  Riktig mat där jag istället äter en betydligt större andel fett får mig att äta betydligt mer "normalt".
  Att utesluta bröd, gryn, gluten och överlag inte äta speciellt mycket kolhydrater har dessutom gjort att min mage håller sig lugn och glad, min hy är SÅ väldigt mycket bättre, mina leder är bättre och jag känner mig härligare överlag.
  Sedan tror jag kanske inte att kolhydraterna är roten till allt det onda i världen, men, jag tror bestämt att många skulle kunna må betydligt mycket bättre av att testa att modifiera med sitt eget fett/kolhydrat-intag.

 3. Profilbild

  AnetteB

  Bra skrivet så att vem som helst förstår ;.)

  Jag brukar förklara så här: När man äter en grötfrukost med limpa exempelvis, så stiger blodsockret ganska snabbt, när det sen har sjunkit ett par timmar senare så är man hungrig som en varg och man äter ett mellanmål eller dylikt.. - Tyvärr ju magsäcken INTE tom, för där ligger större delar av frukosten som åts för ca två timmar sen.. Så nu måste då vår kropp ta hand om det som ligger och som fylls på, och det som då inte hinner förbrännas innan nästa laddning kommer, går till lagren.. Som redan är överfulla av gårdagens överskott och så vidare...
  :'(
  Sorgligt att man blivit så j*dra "lurad" i hela ens liv...

 4. Profilbild

  lchf-skeptikern

  Bra poäng med att vi ska äta mindre sötsaker och skitmat. Det är jag helt med på.

  MEN vad jag inte gillar med LCHF är att vi ska undvika pasta, ris, potatis och liknande kolhydrater, till förmån för lyxvaror som kött, smör och grädde.
  Jag säger lyxvaror, för jag menar att det är sådant som folk i andra delar av världen sällan får tillgång till. Där får man nöja sig med de billiga kolhydraterna - och försöka hålla sin vikt (dvs, undvika att bli underviktiga) med hjälp av dem.

  Ser ni paradoxen?! Här i västvärlden försöker vi bli SMALA med hjälp av dyra protein/fett-dieter, medan folk i tredje världen försöker ÖVERLEVA med hjälp av kolhydrater, billigt ris och potatis. Typ.
  Nånting stör mig väldigt mycket med det här.

  Jag tänker att folk som måste ta till en köttig smördiet, köpa kokböcker och följa LCHF-bloggar för att nå sin målvikt, är ett hån mot världens fattiga. Och dessutom mer än lovligt lata. Kom igen, skärp er, börja jogga eller nåt.

  1. Profilbild

   Visst är det sorgligt att människan inte mår bäst på billig mat! Jag är väldigt miljömedveten men jag vill också må bra. Jag försöker göra vad jag kan på andra områden, som t.ex. att jobba ideellt med en indisk förening som hjälper föräldralösa barn till skola och en ljus framtid, köpa kläder som är ekologiska eller köpa begagnat där det är möjligt. Vidare är det inte helt enkelt med miljön, att äta kött från kor som ätit naturligt, gräs, menar en del är bättre än att äta spannmål som tar upp väldigt mycket åkermark jämfört med marken som en ko behöver för sitt gräs.

   Sen förstår jag inte varför LCHF får ta miljöansvaret hela tiden. De jag känner som äter LCHF äter mer varierat än de tidigare gjorde och då menar jag att vi blandar kött, fågel, fisk, ägg och har blivit bättre på grönsaker och nötter. De som äter enligt Livsmedelsverket eller andra dieter (undantaget vegetarianer) äter minst lika mycket kött, troligen lite mer.

   Jag antar att du menar att man ska jogga för att gå ner i vikt? Det är tyvärr en skröna som är svår att ta död på, våra kroppar är mycket mer komplicerade än så. Rör vi på oss mer vill vi ha mer energi.

  2. Profilbild

   Ulrika

   När vi människor levde som nomader och jägare räckte maten till alla.
   Att bruka jorden och plocka ut mer föda ur densamma har bidragit till överbefolkning.

   Vi fortsätter att skövla undan den naturliga vegetationen och ersätter den med jordbruk och det är en mycket större miljöbov en boskapsnäringen.

   Den etiska och miljöaspekt du snuddar vid är betydligt mer komplex än du vill påskina.

  3. Profilbild

   HelenaB

   Varför haka upp sig bara på maten? Det finns så mycket mer i vår rika del av världen som andra delar inte har. Många som svälter runt om i världen har inte tillgång till anständiga bostäder, el, rinnande vatten, avlopp och utbildning mm. Innebär det att om vi använder våra vattentoaletter för våra behov, eller tänder lamporna när det blir mörk, tar ett bad eller låter våra barn gå i bra skolor osv, hånar de som inte har tillgång till detta. Knappast.
   Självklart har vi en plikt att hjälpa dem som har det svårt, men det gör vi knappast genom att äta mat vi blir sjuka och/eller feta av i någon slags missriktad lojalitet.

   Jag förstår verkligen inte att det är provocerande för någon att det går att äta sig till bra hälsa med riktig mat.

  4. Profilbild

   Madeleine

   Ska vi bli frivilligt sjuka bara för att de är fattiga i andra länder?? Det låter ju inte klokt nånstans!! Och din kommentar om att vi är lata och borde börja jogga visar verkligen på din okunskap om LCHF! LCHF är för det första inta bara för de som vill gå ner i vikt- LCHF är en viktnormaliserande diet, vilket innebär att du går ner i vikt av det om du är överviktig, men du gårr också upp i vikt av det om du är underviktig (som i mitt fall). Är du normalviktig händer inget med vikten, men du får en massa hälsofördelar så som bättre imunförsvar, du blir piggare och kan koncentrera dig bättre, din mage fungerar mycket bättre m.m. Det verkar också ha en positiv effekt på ADHD, depressioner, hudproblem och mycket mer! Som du se så är LCHF inte enbart för de som vill gå ner i vikt, att gå ner i vikt är verkligen inte den enda anledningen till att äta LCHF!

   Sen vill jag poängtera att jag har tränat regelbundet sedan jag var liten, numera tränar jag nästan varje dag. Så nej, jag äter inte LCHF för att jag är lat och inte orkar träna!! Många som käkar LCHF tränar regelbundet. Träning är inte bara till för att hålla vikten, träning är framförallt bra för att hålla dig frisk, pigg, få bättre kondition och hålla dig stark! Samma sak här; alla tränar inte för att gå ner i vikt, det finns fler anledningar till att man tränar!

   Du verkar vara väldigt trångsynt, då du inte inser att både LCHF och träning är bra av flertalet anledningar, inte bara EN.

   Och NEJ, jag tänker inte gå tillbaka till sjukdom och dålig mage för att det finns barn som svälter i Afrika! Hur ska det för övrigt hjälpa dem?? Logik??

   1. Profilbild

    lchfskeptikern

    Men kom igen...bli inte så upprörd! Jag kritiserar inte dem som äter LCHF av medicinska skäl, eller för att gå upp i vikt. Det jag är kritisk till är bantarna, som frossar i dyra proteiner för att gå NER i vikt. För mig blir det osmakligt.
    Hade fler i världen ätit vegetariskt, då hade maten räckt till fler, det är jag ganska övertygad om... Därför hjälper det barnen i Afrika om vi skiter i LCHF (alternativt äter billigare proteiner som inte kräver lika mycket energi som att framställa kött).

    Håller med dig om att träning inte bara handlar om att gå ner i vikt, även om det för vissa verkar vara det enda målet. Jag tänker HELLRE MULLIG OCH VÄLTRÄNAD ÄN SMAL OCH OTRÄNAD!
    Det viktigaste är att trivas med sig själv och sin kropp, och känna sig stark och frisk.

 5. Profilbild

  Bra skrivet igen!
  Och skönt att kunna skylla på kolhydraterna! 🙂
  Att få höra att det inte är ens egen karaktär det är fel på utan att det är kolhydraterna som festat på min kropp är en bra och viktig punkt. Många av oss har under väldigt lång tid kämpat och kämpat, ätit kalorisnålt och kolhydratrikt och känt att det gått tyngre och tyngre, samtidigt som vi ständigt kämpat mot suget och ångesten över att vi i slutändad överätit.

  /Andre

 6. Profilbild

  lchf-skeptikern

  Egentligen är jag inte ute efter att skuldbelägga någon. Äter man LCHF och mår bra, är nöjd med det, så fine, varför inte. Man kan absolut, som Pia Nyberg skriver, kompensera genom att bry sig om världen på andra sätt. Ingen kan leva perfekt och rätt jämt.
  Det som irriterar mig är väl att så många som följer LCHF envist försöker få andra att göra detsamma.

  Sen det här om att spannmål skulle vara bättre än kött för klimatet... Jag är verkligen ingen expert, men jag är vegetarian (äter dock lokalt skjutet viltkött) på grund av att jag, från källor jag litar på, fått höra att kött kräver enormt mycket mer energi att producera jämfört med vegetabilisk föda. Men som sagt, jag kan ha fel och då är jag beredd att ändra mig.

  Ulrika: Ja, såklart vi kunde leva på bara kött. Vi var ju inte alls lika många?! Jorden är kanske överbefolkad, men såg vi till att fördela tillgångarna rättvist så skulle maten räcka till alla. Det är jag övertygad om. (Men kommer det att hända? Tja, inte så länge vi i väst tror oss ha RÄTTEN till vår blodiga köttbit varje dag.)

  Det här med att jogga. Visst, alla går inte ner i vikt av det. Men jag skulle vilja påstå att 99 procent av de som börjar jogga mår bättre. Och kanske är inte alltid de överflödiga kilona det som vi mår dåligt av. Kroppskontroll, och en känsla av att vara stark och hälsosam, är så mycket mer tillfredsställande än sjunkande siffror på vågen. Jag vet, av egen erfarenhet (även om jag inte joggar, utan klättrar i stället).

Kommentera