Obalans i biokemin

Nu fortsätter jag mina blogginlägg denna vecka med att idag skriva om ”Obalans i biokemin” och utlopp i olika beroende som detta kan ge.

Jag har under åren i tillfrisknandet fått mer och mer insikt om hur viktigt det är att ha biokemisk balans för att må bra och inte trigga igång olika utlopp i beroendesjukdomen. Jag vill här berätta lite olika episoder som jag själv har känt när jag haft obalans i biokemin, när jag inte har ätit som jag borde, när jag inte ätit det som är bra för mig. Jag har lärt mig att inte slå på mig själv när jag gör en avstickare från min matplan. Jag har lärt mig att hantera det dåliga måendet med att resa mig igen. Men givetvis titta inåt och analysera vad jag gjort, för att lära mig att känna mig själv bättre och göra annorlunda.

Jag tror inte man ska älta för mycket i det som går snett, utan istället titta på vad som fungerar. Släpp taget om ”slipparna” och fokusera på det som är rätt istället. Alla har sina verktyg som fungerar, då vi alla är biokemiskt olika (och ändå lika) men så här är det för mig:

Obalans i hjärnans belöningssystem
-  vid sex- och kärleksdysberoende

De beståndsdelar som finns i ett sexuellt dysberoende eller kärleksdysberoende är desamma som finns i alla dysberoenden: tvångsmässighet, att fortsätta trots negativa konsekvenser och tankemässigt upptagenhet eller besatthet. Som alla beroenden orsakar förälskelsedysberoende en obalans i hjärnans belöningssystem. Den som är sexuellt dysberoende sexualiserar olika känslor på ett ohälsosamt sätt. Den sexuellt dysberoende utvecklar ett självskadebeteende. Det som till en början kanske kändes lustfyllt, spännande och skönt sker efter hand på ett tvångsmässigt sätt. Även förälskelsekicken.

Frisättningen av bl. a. dopamin och därmed lustkänslan som beroendeframkallande beteenden orsakar, ger i längden motsatta effekter. Hjärnan försöker anpassa sig till de mängderna av dopamin som frisätts och med tiden blir belöningssystemet mindre känsligt. Detta kan upplevas som en så kallad toleransökning, vilket märks på att man tvingas eskalera i sina beteenden för att få samma effekt. Man kan eskalera i flera olika riktningar, t.ex. i risktagning och/eller i tidsmässig upptagenhet.

Att hjärnans belöningssystem aktiveras är nödvändigt för att en person ska utveckla sexuellt dysberoende, men det räcker inte med den omedelbara njutningskänslan för att ett beroende ska uppstå. Med tiden minskar de positiva effekterna och det blir allt svårare att uppnå den effekt som man fick första gångerna som man agerade ut sexuellt. Genom att upprepa specifika beteendemönster många gånger ”kidnappas hjärnan”, dvs. beroendet utvecklas.

Den ”kärlek” sexuellt dysberoende känner är oftast ett patologiskt beroendetillstånd till den längtan eller eufori som finns i romanser. Detta förväxlas med äkta kärlek.

Obalans i biokemin
– kan ge utlopp för andra beroenden

Är man sockerberoende – även tillfrisknad sockerberoende - och tar återfall eller en ”slip” kan den biokemiska obalansen få utlopp i andra underliggande beroenden. Man brukar kalla detta för “drog-under-drogen”. Att istället för att fortsätta äta mat man triggat på så kan det dåliga måendet övergå t.ex. i shopholikinfall. Detta har tagit mig 10 år att se, så tydligt – att det är just obalans i biokemin. Att mat som triggar inte alltid leder till att man äter mer mat eller att man äter bulimiskt eller att man äter mer socker - utan att beroendet får ett annat utlopp istället .

Alla som har kunskap om sockerberoendet vet att man mår väldigt dåligt när man är i abstinensen – man tappar självkänslan, självförtroendet osv. Men hur många vet att man i denna biokemiska dipp kan drabbas av relationsproblem, svartsjuka, grälsjuka osv. Att man istället för att tillfredsställa sitt dåliga biokemiska mående med mer mat övergår i andra beroendeutlopp som sex- och kärleksberoende, shopping osv.

Här ett utdrag från min blogg Brustna Illusioner där jag ger exempel på detta, hur det hänt mig:

"Efter att ha testat att äta chokladfugde gjorda på kokosolja, kakao och honung. Honung har jag inte ätit sen 2003 – tycker inte om honung – men nu ville jag pröva – det lät ju hälsosamt – och det här var gott – men alldeles för söt smak (som tydligen honung är). Vaknade dagen efter och mådde illa – sockerfull – känsla som “bakfull” i kroppen. Jag bestämde mig för att känna på denna känsla – stanna kvar i känslan och inte utagera genom att äta mer socker. Jag åt sallad och kyckling med rätt sorts fett till lunch. Kände mig i biokemisk balans. Åker till stan och ska byta ett par shorts till en annan storlek, bara. Vad händer då!? Jo jag köper en kjol också för 600 kr. Jag som aldrig använder kjol – men jag kan ju börja använda, tänkte jag. Jo, jag köpte 2 kjolar förra sommaren också som jag aldrig använt. Jag har aldrig erkänt mig som shopoholiker – men nu såg jag så tydligt när jag analyserade mig själv och mina känslor efter att ha ätit den söta honungen och kommit i biokemisk obalans. Då förstår jag att i stället för att äta på den biokemiska obalansen – så handlade jag en kjol – visserligen jättesnygg men… Så här fungerar beroendet “listig, falsk och stark”. Om man inte utagerar på det ena, jaa då utagerar man på det andra när man är i biokemisk obalans - utan att själv se och förstå att man har kontrollförlust. Men nu efter denna erfarenhet och ny kunskap om mig själv, ser och förstår jag att jag inte kan gå till stan med obalans i biokemin. Och jag måste avstå från honung i fortsättningen (honung som jag inte ens tycker om)."

Fler exempel på biokemisk obalans

Andra tillfällen som jag har märkt av min biokemiska obalans är när blodsockret är lågt och jag får dålig självkänsla, då kan jag bli svartsjuk. Jag har märkt detta när min man och jag är ute och äter på restaurang, att är jag för hungrig och blodsockret med andra ord är lågt, då inbillar jag mig allt möjligt eftersom jag då känner mig värdelös och otillräcklig. När jag väl fått i mig maten så infinner sig välmåendet igen och hjärnan är påkopplad och har kontakt igen med logiskt tänkande, viljestyrka och kontroll – detta som vid lågt blodsocker är avstängt.

Min man ser detta tydligt på mig, det behövs inga ord längre för vad jag känner, han ser förändringen både när jag är låg och när jag har fått tillbaka balansen igen. Det är jätteviktigt med kommunikation i dessa förhållanden, där man har denna problematik att brottas med. Och vi kommunicerar, jag har varit ärlig mot mig själv när jag berättat vad jag känner och vad som händer med mig, så nu behövs inga ord längre. Min man brukar ta min hand och säga kärleksfullt ”tänk inte tanken". Jag blir lugn och när jag ätit, så känner jag mitt välmående igen och de mörka tankarna är borta.

Eftersom självkänsla är dagsvara – något vi måste träna på varje dag. Även balans – obalans i biokemin är dagsvara och dessa två följs åt. Verkligen något att tänka på, och då den biokemiska balansen först och då får vi balans i livet för övrigt också.

Så ett gott råd: Tänk i första hand på maten!

Det här var lite bakgrund till obalans i biokemin gällande sockerberoende och sex- och kärleksberoendet samt delar hämtat från min livshistoria. Jag kommer tillbaka i morgon. Hoppas du vill läsa vidare och få veta mer om hur beroendesjukdomen kan se ut genom olika utlopp.

Om du vill ha kontakt med mig, är du välkommen att höra av dig, enligt uppgifter nedan.

Varma hälsningar,

Gunilla Höög Cert.addiktolog/beroendeterapeut/dipl kostrådgivare

E-post: info@nylivsstilshalsa.se
www.nylivsstilshalsa.se
brustnaillusioner.wordpress.com
Telefon: 070-553 40 25

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Obalans i biokemin

  1. Profilbild

    Lisbeth

    Jag har nu läst ditt blogginlägg, och jag kan bara konstatera att ingen, utan att själv ha gått igenom det hela, kan skriva så som du gör. Vilken fantastiskt erfarenhet du har som du nu använder genom att hjälpa andra. Jag beundrar ditt mod och din förmåga att skriva och uttrycka dig. kram Lisbeth

  2. Profilbild

    Gunilla

    Tack Lisbeth! Dina värmande ord ger kraft och energi att fortsätta mitt arbete med att prata om beroendesjukdomens olika utlopp, för att få en öppenhet och hjälpa dem som behöver till insikt och motivation till förändring. Kram Gunilla

Kommentera