Minska 20 kcal per dag…

... och gå ner 10 kilo på bla bla månader. Bla bla, jadda jadda... Så mycket skitsnack på så liten yta.

NEJ, kroppen fungerar inte så. Den är inte, en för alltid, jämt inställd förbränningsmaskin. Kroppen anpassar sig. Inget nytt. Det är så vår överlevnad har varit garanterad. Ett mycket fininställt och sofistikerat system Och logiskt! Kroppen anpassar sig efter tillgång.

Ja, du kommer säkert att gå upp eller ner ett eller två kilo precis i början om du minskar eller ökar lite. Men sen kommer kroppen att anpassa sig. Oftast är det värmesystemet (termogenesen) som kroppen använder för att snabbt anpassa sig.

Så om du ständigt minskar på maten under en lååång tid kommer kroppen se det som sin normalnivå och du står sen still på mycket få kcal. Det är den klassiska bantningsfällan! Du måste nu minska ännu mer och om några år ännu mer.

"Jag äter ju ingenting och ändå går jag inte ner!" Sorgligt men sant!

Hur ska du kunna gå ner i vikt med en urusel förbränning? Det går faktiskt, men problemet dyker alltid upp i nästa skedde. Hur ska du undvika att gå upp när din förbrukning nu är ett totalt minimum? Kan du undvika att äta di mätt i resten av ditt liv? Kan din kropp må strålande med alla brister som kommer i och med långvarig underätning?

Vi måste ÄTA oss ner i vikt. Ta bort det som lagrar fett, alltså våra kolhydrater från mjölmat mm (genom insulinet). Ät det som kroppen behöver för ökad fettförbränning - FETT, ät det om kroppen behöver för att den ska få tillgång till allt den behöver - PROTEINER. Och ät grönsaker för C vitaminet och de vattenlösliga fibrernas skull. Och svamp, örter, kryddor, kakao och kanske lite bär för antioxidanterna.

(Foto: Jenny Grimsgård)

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Minska 20 kcal per dag…

Kommentera