Mellan sommar och höst

Skolstarten är ett allmänt känt begrepp i Sverige. Men det syftar ju bara på skolan. Här i Frankrike har vi just haft "La rentrée", som betyder Återgången, och det är både skola och arbete som åsyftas. Kort sagt, hösten är här, sommaren är slut, åter till rutinerna! Överallt ser man ordet, och överallt finns budskapet om olika saker som man borde konsumera för att La Rentrée ska bli så bra som möjligt. Nya kläder, ny telefon, ny frisyr, ny diet.

Jag sörjer i år att sommaren är slut. Jag VILL verkligen inte ha höst och vinter! Det kan bero på att vi har genomlevt två riktigt jobbiga vintrar här i byn, med huset som inte var ordentligt isolerat, sjuka barn, egen sjukdom och så det att byn blir alldeles öde och trist. Det är som om den går i dvala om vintern. Folk stänger affärerna, tar semester, åker till värmen. De måste ju ha öppet under sommaren och turistsäsongen,  så jag förstår dem verkligen. Men jag ser inte fram emot den mörka årstiden.

Skulle det hjälpa om jag köpte ny telefon, nya kläder, lade om till en ny diet, osv? Nej, jag tror inte det. Livet har sina kontrasterande perioder, och det bästa är att anpassa sig.  Att acceptera.  Just nu har jag avslutat sensommarens trädgårdsarbete. Hortensiorna är utplanterade, likaså lupiner och lavendel. Om morgnarna är det kallt, men under eftermiddagarna blir solen riktigt sommarhet och vi leker i skuggan under hasseln, barnen och jag.  Det doftar av äpplen ifrån grannarnas fruktträdgård, det doftar vedeldat ifrån stenhusen som omgärdar oss, och det doftar buxbom. Egentligen är det en riktigt fin period på året.  En gammal bön jag lärde mig som barn lyder såhär "lär mig att stilla invänta det som tiden ger, så som bonden gör med grödan". Kanske kan trädgårdsarbete inspirera till inre lugn?

Min viktresa med LCHF framskrider i sakta mak. Jag står still i vikt, väntar på att det ska lossna. Försöker få in träning ett par gånger i veckan, men så länge jag inte blir stamgäst på min crosstrainer så lär det inte hända så mycket på vågen heller.  Vapenvila, stiltje, men också accepterande och vila.

Jag är inte mycket för att gå in i någon sorts "nu är det höst - nu ska jag börja på hundra nya projekt-hype".  Lite sammanbitet får man acceptera att... nu lackar det mot jul! 😛

Bonne rentrée!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera