Lite mer personligt…

Nu när min vecka som gästbloggare på kostrådgivarna börjar lida mot sitt slut så tänkte jag vara lite mer personlig och ge er två stycken enkla knep som förändrat och gjort intryck på mig under 2011-2012.

Candida

Jag är 32 år på torsdag och anser mig ha levt ett hälsosamt och medvetet liv.  Vid en första anblick så är jag inte det typiska Candida-fallet. I mina ögon har det typiska Candidafallet alltid varit medelålders fikatanter och därmed har jag aldrig oroat mig eller reflekterat kring detta. Det var inte förrän jag kom i kontakt med ett dokument på internet skrivet av Annika Lagerhorn som en tanke började gro.

Kanske var det så att Candida var en av orsakerna till mina mag- och tarm besvär? När jag började addera saker och ting så insåg jag att jag visst var det typiska candidafallet. Annika hade i dokumentet lagt ut ett hemmatest för att självdiagnostisera sig. Nyfiken men lite skeptisk gjorde jag testet och jag fick svar, svart på vitt, att jag var candida-positiv. Lite omtumlad och fortfarande skeptisk till beskedet så bad jag min tjej göra testet, hon visade negativt.

Omtumlad av beskedet började jag läsa litteratur om candida och insåg att detta förmodligen är en folksjukdom som är större än vad vi tror.  Candida i sig är inte boven utan en svampkultur som finns naturligt i oss, men som kan ta överhand vid obalanserad livsföring.  Candida är en del av immunförsvaret som ger oss diverse symptom, dessa symptom är ett alarm från Candida om att vår livsstil är ohållbar. Har du diverse diffusa symptom som påverkar dig negativt och som den traditionella sjukvården viftar bort så kan det med stor sannolikhet vara Candida.

Är du intresserad av att göra testet? Nedan kommer instruktionerna.

Candida hemmatest

 1. Så fort du vaknar på morgonen ser du till att fylla ett glas med kallt vatten.
 2. Spotta den saliv som finns i munnen ner i glaset, utan att harkla.
 3. Avvakta 5-60 minuter.
 4. Om salivet ligger kvar på ytan så är du inte drabbad.
 5. Om salivet däremot bildar trådar/staplar som sträcker sig ner mot botten så ska du enligt testet vara drabbad av en candida överväxt.
 6. Nu är det upp till dig att göra val i livet.

Barfotalöpning

Jag har under alla mina år som aktiv utövare aldrig drabbats av skador.  Självklart har jag fått något tjuvnyp när jag spelat ishockey, fotboll eller liknande, dock aldrig fått en överbelastningsskada.

Jag har nog mycket att tacka min kunskap som personlig tränare. Jag har alltid kompletterat min träning med styrketräning för att ha rätt kaross för ändamålet men också för att arbeta bort diverse obalanser som vissa idrotter kan orsaka.

För ett par år sedan tröttnade jag på gymmet och kände att jag ville ha en större utmaning, ett intresse för uthållighets idrotter utvecklades. Löpning och landsvägscykling började ta upp mer och mer tid men jag fortsatte att styrketräna. Efter ett par månader började en känning på utsidan av mitt vänstra knä göra sig till känna. Jag tog hjälp av både naprapat och kiropraktor men det blev tämligen bättre, mitt tålamod började tryta när inget genombrott i rehabiliteringen uppnåddes.  När det börjades kännas som mest hopplöst så kom det stora genombrottet. Genombrottet kom i samband med att jag bytte ut mina moderna och dämpade löparskor mot barfotaskor. Jag kan nästan säga att det gick över en natt, helt mirakulöst. Har du löprelaterade skador så tycker jag att du omedelbart skall gå över till barfotalöpning, det krävs dock lite kunskap och ödmjukhet att göra denna övergång. Hur man går till väga kommer dock vid ett annat inlägg.

Avrundningsvis vill jag upplysa, dela med mig men också uppmana till förändring om du är missnöjd med rådande situation. Dessa två förändringar ovan har påverkat mig otroligt positivt och hoppas det inspirerar dig till förändring.

Tack för denna bloggvecka och på återseende.

Ps 1. Om du finner mig inspireradande så kan du följa mig på www.dittmal.se

Ps 2. Du kan också ta del av mina tjänster på www.truesports.se

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Lite mer personligt…

 1. Profilbild

  Emy

  Tack för intressant inlägg. Jag kunde inte hålla mig, så ja testade redan nu och det sjönk (har både harklat mig och svalt en massa gånger idag, så jag får ju testa imorgon på morgonen för säkert svar).

  Jag har ätit LCHF i snart 4 år (äter just nu kring 20-25 g kolisar/dygn). Vad gör man om man redan utesluter mjöl och socker och får positivt svar på detta hemmatest?

  1. Profilbild

   Hej "?".
   Självklart är min avsikt att följa upp inlägget. Däremot så vill jag inte skriva endast en rad som du föreslår om hur man skall gå tillväga. I min värld är det mycket mer komplicerat än så, därför har jag valt att ta det vid mitt nästa inlägg på min egna blogg. Tyvärr blev jag sjuk och därför har jag inte lagt upp något inlägg.

   Mvh Lucas

 2. Profilbild

  Maria

  Hoppas LCHF-magasinet plockar in min insändare till detta numret!
  Jag har efter nästan 20 års problem blivit av med candidaeländet.
  Kan meddela att spott-testet är VÄLDIGT tillförlitligt enligt mina egna ovetenskapliga undersökningar av min omgivning 🙂

 3. Profilbild

  Ingela Jönsson

  För att få bukt med candida behöver man "strypa maten" för svampen. Man svälter helt enkelt ut den. LCHF är en bra start men håll dig till GRÖNA/VITA grönsaker de innehåller minst KH - tomater, röd paprika etc går bort. Ät ekologiskt kokosfett varje dag, det hjälper till att ta död på svampen. Tag tillskott på Kaprylsyra - finns i kapslar på hälsokosten, det är också effektivt mot svampen. Tag tillskott på bra probiotika så de goda tarmbakterierna tar över i tarmen, se till att du får i dig vattenlösliga fibrer från fiberhusk, shiratakinudlar & gröna ovanjord grönsaker.

Kommentera