LCHF-typer

Ett par olika LCHF-typer. Nu generaliserar jag, men jag älskar den här typen av populärkulturella inslag i debatten.

1.      Bantnings-Britta

Britta äter LCHF bara för att gå ner i vikt. Hon struntar fullständigt i om det är nyttigt eller inte. Hon hade ätit uran om det hade gjort henne smal. Hon köper alla substitut för bakning, glass, pasta, choklad, bröd och nudlar som finns och lägger en förmögenhet på varor som bara kommer att stå i köksskåpet. Hon går ner ett par kilo och sedan lägger hon LCHF på hyllan för att ta tag i det lite halvhjärtat inför beachsäsongerna och inför den årliga All inclusive-resan till Teneriffa på vintern.

2.      Eko-Eva

Eva äter bara gräsbetat kött, ekologiska varor, närproducerade eller helst egenodlade. Hon stoppar korv, gör nitritfri salami, föder upp kaniner och har höns. Hon stöper ljus och gör egen tvål och använder inget schampo eller deodorant. Hon syr sina egna kläder och mjölkar kossorna för hand på sin lilla stäva som hon har snickrat och på kvällen när hon slappnar av så dricker hon egentrampat rödvin och spelar Björn Afzelius och sjunger ”Vakna upp,
börja se dig omkring,
fatta mod,
så du kan säg' till dina ungar när de frågar dig,
att du var en av de som stod emot.”

3.      Paleo-Pelle

Ett träningsfreak med eget Crossfitcenter. Vältränad som en grekisk gud och med två intressen. Vad han äter och hur snabbt han kan svinga de tyngsta kettlebellsen av storlek tysk mina från andra världskriget. Mejeriprodukter är bannlysta men bär och frukt går bra för att bygga lite storlek på musklerna. Han vill ju se snygg ut. Hans idol är den amerikanske paleoprofilen Mark Sisson. Mäter man kroppsfettet på Pelle med kalipermätare är det lika svårt att få tag i fläsk som det är att få tag i en flis med rundad pincett.

4.      Keton-Kalle

Kalle är mattesnillet och siffernörden. Han räknar allt och alla. Han för statistik över allt som har med kosten och kroppen att göra. Han mäter ketoner i både blod och urin, blodsocker, kroppsvikt, fett i gram, procent och volym, Skaldemansratio och kalorier. Han gör kurvor i ett program och visar stolt som en tupp upp dem på sin blogg varje vecka. Vad han hade för mål med sina mätningar från första början har han dock glömt bort.

 5.      Tveksamma-Tove

Tove läser allt om LCHF och är inne på LCHF-forum varje dag och skriver kommentarer på bloggar. Hon går på alla föreläsningar som dyker upp om LCHF och tror på det stenhårt. Hon kan allt om hur man skall göra och hur man skall äta och ger många råd i bloggar. Men hon har inte tagit steget fullt ut själv ännu. Det är något som hindrar henne. Hon har inte läst på tillräckligt ännu för att ta steget. Tänk om det är inte är bra trots allt. Bäst att läsa lite till.

 6.      Frälsta-Frida

Frida är en nykter sockermissbrukare. Hon lovordar LCHF för alla hon möter. Från små tvååringar till senila gamlingar på hemmet där hon jobbar. LCHF är det enda rätta och alla borde äta som hon gör vilket hon också proklamerar för världen. Hon mår ju så bra så varför skulle inte alla andra också göra det då? Frida fnissar när de andra på hennes jobb äter ur fruktskålen på arbetsplatsträffen och skrockar för sig själv: -Nu kan ju idioterna tro att de är nyttiga.

Kommer ni på fler stereotyper inom LCHF?

Print Friendly, PDF & Email

Postad i En nypa humor den av .
Anna-Maria Johansson

Om Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson bor i Kungsbacka och är en före detta elitidrottare/ledare inom konståkning, utbildad pedagog och Lic. Kostrådgivare inom lågkolhydratskost. Hon är tack vare lågkolhydratskosten numera en nykter socker- och brödberoende som brinner för människors rätt till en bättre hälsa som hon är övertygad om finns inom ramen för lågkolhydratskost. Hon driver kostrådgivningsföretaget Ultimat med inrikting mot både privatpersoner och företag genom rådgivning, kurser, föreläsningar och hälsodagar/event. Ät Ultimat!

18 thoughts on “LCHF-typer

 1. Profilbild

  Vad sägs om Gourmet-Lisa, som köper gräsbeteskött för smakens skull, jämför olika smör och ostar och bara äter de godaste ekoalternativen, använder fett, kryddor och grädde för bästa smak.. letar smaktillsatser som är kolhydratfattiga men ger bästa smak på såsen, som sardeller istället för ansjovis, torkade tomater istället för tomatpure eller ketchup o.s.v.. 🙂

 2. Pingback:

 3. Profilbild

  Anneth

  Gyllene Medelvägs-Nettan är ganska laid back när det gäller LCHF. Hon vill absolut gå ner i vikt med kosten men mår så bra av den att hon inte har några planer på att sluta när hon väl nått viktmålet. Hon deltar i lchf-debatten med intresse, men är inte en av dem som står på barrikaderna och ropar "Död åt brödätarna!" eller försöker frälsa omgivningen. Hon äter mycket grönsaker och skulle aldrig få för sig att dricka Magic Bullet Coffee eftersom hon helt enkelt vill tugga i sig god mat i stället för att dricka läskigt fettkaffe. Hon köper helst ekologiskt, men om plånboken gapar tom i slutet av månaden går det lika bra med "vanlig" mat. Hon har numera som vana att spana efter bra lågkolhydratsvaror i butiken, men hon är inte nitisk - ibland får varor med olika tillsatser slinka ner i kundkorgen. Likaså bakar hon ibland och använder sötningsmedel, enligt devisen "det man äter sällan skadar inte". Ibland, till exempel på semestern, gör hon undantag och äter kolhydrater, men bara om det är något verkligen värt att göra undantag för.

  True story. 😉

Kommentera