Hormonhybris, vikthets, trötta binjurar och hypometabolism.

Precis som många andra har jag allt mer börjat halka in på vår kropps otroliga hormonsystem. Ju mer jag läser ju mer förundrad blir jag över att det kan fungera någon gång. Ett system som är så komplext, så sinnrikt konstruerat och så sammanhängande och som vi aningslöst utan tanke på dess känslighet tror att vi kan laborera med utan konsekvenser.

Det är vad jag kallar hybris…hormonhybris.

Precis som många andra letar jag efter svaret till varför vissa inte går ner i vikt trots att de sköter sig. Det är nästan genomgående kvinnor, nästan alltid duktiga kvinnor, kvinnor som gör allt rätt. De blir frustrerade, ledsna, stressade och undrar hela tiden vad de gör för fel och de börjar räkna, mäta och väga. Jagar kolhydrater och kalorier. Mer stress på en kropp som borde få lugn och ro.

Att vara tjock och gå till läkaren kan vara otroligt förnedrande. Ofta får man en menande blick och rådet att äta mindre och röra sig mer så ska allt ordna sig. I bästa fall tas ett prov på sköldkörteln. Visar detta att allt är normalt, ja då är du i den traditionella vårdens ögon lat och karaktärslös.

Jag vill inte på något vis säga att jag är expert på detta område mest en nyfiken novis. Genom det här inlägget vill jag ge er länkar till sidor och jag vill ge er tips på litteratur som jag läst. Jag vill höra dina erfarenheter och dina tankar. Ämnet är enormt och jag har försiktigt börjat nosa.

Vi är sammansatta varelser stress och svält stör vår biokemi. Vi är inga maskiner och obalanserna vårt moderna leverne skapar kan ställa till ett brett spektra av problem i våra kroppar.

Här kommer mina första lästips!

Har du trötta binjurar? Har du under en längre tid utsatt dig själv för stor stress. Läs mer om symptomen:

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/2011/04/03/har-du-trotta-binjurar/

Här får du tips på hur du stärker dina binjurar:

http://www.hypo2.info/behandling/binjurestaerkande-tips

Dagens sätt att mäta sköldkörtelhormon i blodet säger bara hur mycket som finns i blodet. Det säger ingenting om din kropp kan tillgodogöra sig det. Läs mer om Hypometabolism (Sjukligt låg ämnesomsättning som leder till låg energinivå i kroppens alla celler)

http://www.hypo2.info/

Läs även boken ” Det trötta folket, Sköldkörteln och mitokondriernas betydelse för vår hälsa - ett evolutionsmedicinskt perspektiv”  av Helena Rooth Svensson

Sedan tycker jag att du som kvinna ska gör dig själv den tjänsten att läsa Mia Lundins bok ” Kaos i kvinnohjärnan balansera dina hormoner och signalsubstanser” För mig var det en otrolig ögonöppnare.

https://www.kostradgivarna.se/2012/03/kaos-i-kvinnohjarnan-balansera-dina-hormoner-och-signalsubstanser-pa-ett-naturligt-satt/

Nu hoppas jag att jag kanske har gett dig nya infallsvinklar, nya tankar och kanske nya vägar att prova. Jag hoppas också att du som läser och är intresserad vill dela med dig av dina erfarenheter, din kunskap och dina tankar.

Må väl och var rädd om dig!

// Johanna

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Binjurar, Boktips, Hormoner den av .
Johanna Lanner

Om Johanna Lanner

Johanna är kostrådgivaren med författartalang och fyller sina inlägg med finurligheter, ironi och allvar. Johanna är utbildad massör, hudterapeut och kostrådgivare samt har läst ledarskap, humanekologi, filosofi, idrottspsykologi och friskvård. Målet för Johanna är att ingen tjockis någonsin ska behöva känna sig lika misslyckad som hon gjorde. Blogg.

One thought on “Hormonhybris, vikthets, trötta binjurar och hypometabolism.

Kommentera