Grundorsak, utagerande, tillfrisknande

Ni som har följt mina tidigare bloggar här i veckan ”När socker är en drog” och ”När sex och kärlek är en drog” så har jag i dag tänkt utvidga detta lite och skriva om det jag brukar föreläsa om i ämnet, dvs. grundorsaker, utagerande och tillfrisknande – främst i sex-och kärleksberoendet. Många av er har kanske redan läst en del om sockerberoendet men kanske inte lika mycket om sex- och kärleksdysberoendet.

Grundorsaker

Definition "Sexuellt dysberoende": En patologisk tillitsrelation till sinnes- eller stämningsförändrande upplevelser.

Det innebär som ordet säger dysberoende - en felinlärning i det normala beroendet, där man använder sex och kärleksrelationer på ett felaktigt sätt – där motiven är andra än själva lusten. Man använder personer på ett drogliknande sätt och som ger konsekvenser.

Man använder sex och relationer andra människor, för att få tillfällig smärtlindring – men som ger långsiktiga konsekvenser – detta är samma i alla beroenden. Tillfällig smärtlindring.

Drogen är: uppladdningen, jakten och förförelsen.

Kärleksberoende kan komma att utvecklas ur ett medberoende och/eller ur en relationsbaserad dålig självkänsla. Det är lätt att utifrån ett medberoende – utveckla ett kärleksberoende.

Definition "Medberoende". 

 • Kännetecknas av att de ständigt tar hand om andra på bekostnad av sig själva.
 • Det är en överlevnadsstrategi att leva genom andra människor, att scanna andras känslor men inte sitt eget.
 • Att anpassa sig än att stå upp för sig själv. Om jag anpassar mig, får jag kärlek. Oförmåga att efterfråga sina egna känslor och behov.
 • Lever kanske med någon som missbrukar, har fokus på missbrukaren och missbrukaren har fokus på sig själv och sitt missbruk.

Men det är en hårfin skillnad (och lätt) att utifrån ett medberoende utveckla ett kärleksberoende.

Sex-och kärleksberoende kan också utvecklas genom en ”Relationsbaserad dålig självkänsla” vilket betyder att man inte ser sitt egenvärde, man mäter istället sin självbild genom relationer och andra människor.

Utagerande

Vad är sund och osund sex? Vad är hälsosamt och ohälsosamt? När vet man att man har ett missbruk – beroende?

 • När man gör saker man inte vill.
 • När det blir tvångsmässigt och allt mer destruktivt – fången i sitt beteende.
 • Det handlar inte om problem med sexualiteten utan en intimitetsstörning – intimitetsrädsla.
 • Tillitsbrist, rädsla för intimitet (närhet): I stället utvecklar man en tvångsmässig besatthet kring förälskelser eller sitt sexuella beteende – eller bägge. Inför den tvångsmässiga besattheten är man maktlös.
 • Man kickar på intentsitet

Det är ett missbruk, beroende när det finns...

 1. Tvångsmässighet  - förlorat förmågan att bestämma över sin sexualitet – sexualiteten äger mig.  Det är en sexuell beroendestörning när man har oförmåga att avstå fast man inte vill.
 2. Negativa konsekvenser – man är medveten om sina konsekvenser men fortsätter ändå.
 3. Tankemässig upptagenhet – besatthet.

BEROENDE PROCESSEN

1. Toleransökning --> krävs mer och mer för att få samma effekt, vilket i sin tur ger abstinensbesvär (en avtändning som vilken drog som helst).

2. Kontrollförlust --> periodisk eller kontinuerlig drivkraft att ständigt vilja ha mer.

3. Fortsatt användande trots upprepade negativa konsekvenser. Sker på flera plan i livet, Fysiskt, mentalt, socialt och andligt.

Hjärnstress, bioobalans, sömnstörningar, humör-svängningar, matsmältningsproblem, diffus värk med mera.

Addiction leder till depressioner, nedstämdhet, koncentrationsstörningar, kronisk trötthet (stress) och ibland till och med panikångest och självmordstankar.

Man isolerar sig, förlorar sitt kontaktnät, har inte längre roligt åt det man förut tyckte om att göra, drogen fyller alla ens behov, inget annat blir gjort

Uppgivenhet, hopplöshet. Man förlorar livsglädjen och ser ingen mening med sitt liv.

Störd tankeförmåga:  Förnekelse, smyger, gömmer, ljuger.

Tankebesatthet: All tid går åt att tänka på och jakten på ”drogen”. Offrar andra aktiviteter för att ägna sig åt ”att använda”.

Man brukar  också säga en sex och kärleksberoende har en uppvaktningsstörning”.

Att man har tappat någon fas i själva dejtningen.

 1. Fantasi – bild – leta.
 2. Träffas – pretaktil uppvaktning – med ögon, kramar, bio etc
 3. Taktil uppvaktning – fysisk kontakt – kroppskontakt.
 4. Sex.

Man har fastnat i någon av dessa faser – i uppvaktningsritualen. Man  kanske hoppar från steg 1 direkt till steg 4.  Tillfrisknandet – är att lära sig in i dessa faser.

Man menar att det finns flera hundra olika sätt att agera ut sin sexualitet, fördelade på tio olika kategorier av missbruk, ex;

1. Fantasi

2. Förförelse och erövring - Jakt, flirt, erövring….

Kategorierna stegras till mer risktagande och destruktivitet med negativa konsekvenser som;

 1. Bara den enskilda personen drabbas, med följder som ensamhet, depression, oförmåga att vara närvarande i en relation, självmordstankar.
 2. Beteendet drabbar även någon annan som upplever kränkthet, nedvärdering, utnyttjande och riskerar sexuellt överförbara sjukdomar.

Tillfrisknande:

 • Insikt, motivation, kunskap.
 • Avhållsamhet under en period, för att ta reda på och känna vilka känslor man har sexualiserat.
 • ”Träning i en sund relation” för att man ska få det att fungera normalt – förstå vad som är normalt
 • Att känna tillit – att man är älskad för den man är och inte behöver prestera sexuellt för att duga.

Då jag själv är utbildad 12-stegsterapeut – och själv blivit hjälpt genom denna metod – rekommenderar jag givetvis att tillfriskna genom denna behandling. Hjälp finns vid Dysberoendekliniken i Stockholm och självhjälpsgrupper SLAA (Sex Love and Addicts Anonymous) och jag själv finns i Motala.

Men andra metoder som KBT är till hjälp i tillfrisknandet. Att stärka sin självkänsla och få insikt och motivation till förändring.

Referenser: Psykolog Torbjörn Fjellström ”Kärlekens Dysberoende”.
Ph.D Terrence Gorski ”Sund kärlek”

Hoppas du vill följa med mig och läsa, om vad jag har att berätta, under denna vecka här på Kostrådgivarna.se. Jag kommer tillbaka i morgon och då handlar det om hur beroendesjukdomen kan se ut utifrån obalans i biokemin osv.Om du vill ha kontakt med mig, är du välkommen att höra av dig, enligt uppgifter nedan.

Varma hälsningar,

Gunilla Höög Cert.addiktolog/beroendeterapeut/dipl kostrådgivare

E-post: info@nylivsstilshalsa.se
www.nylivsstilshalsa.se
brustnaillusioner.wordpress.com
Telefon: 070-553 40 25

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Grundorsak, utagerande, tillfrisknande

 1. Profilbild

  Gunilla

  Tack Anna, ja jag vill skapa en öppenhet att vi ska våga prata om beroendesjukdomens olika utlopp. Precis som du skriver, så blir livet för både missbrukaren och dennes omgivning så mycket lättare att tillfriskna om fler får kunskap. Tack Anna, för din förståelse för problematiken och villighet att ta till dig denna kunskap som tillägg till den duktiga mentala coach du redan är... Kram

Kommentera