Goda grönsakstillbehör

Till en enkel stekt kött, fisk eller kyckling är det alltid bra med lite variation på tillbehören. Så att det inte bara blir gröna salladsblad och några tomater. Smaksättningen på morötterna och rödbetorna kan du även använda på andra grönsaker om du inte vill äta rotfrukter. Till exempel zucchini eller broccoli.

Bönsallad

4 portioner

 • 300 g haricot verts
 • 50–70 g mandel
 • 3 msk olivolja
 • 1 msk vit balsamvinäger
 • salt och peppar
 • 200 g chèvreost

Koka bönorna lätt och häll sedan kallt vatten på dem. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Lägg bönorna i en skål, häll på olivolja, vinäger och salt och peppar. Smula över chèvren.

Rödbetssallad

4 portioner

 • 1/2 kilo färska rödbetor
 • 1 1/2 dl crème fraiche
 • några kryddmått malen spiskummin
 • salt och peppar
 • 50 g pumpafrön

Koka rödbetorna mjuka, det tar ca en timme. Låt dem svalna och skala dem sedan. Skär i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda ner crème fraichen och smaka av med spiskummin, salt och peppar. Rosta pumpafröna i en torr stekpanna och strö över vid servering.

Citrusmarinerade morötter

4 portioner

 • 1 knippa morötter
 • 1 schalottenlök
 • 1 ekologisk apelsin
 • 1 ekologisk citron
 • 3 msk olivolja
 • 1 msk vit balsamvinäger
 • salt och peppar

Skala morötterna och koka dem precis mjuka. Riv skalet av apelsinen och citronen. Använd det fina på ett rivjärn men gärna även ett zestjärn så att du får lite grövre flisor till dekoration. Blanda det rivna med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Häll marinaden över de varma morötterna och låt dem svalna lite och dra till sig smakerna. Gärna ett par timmar eller åtminstone en halvtimme.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Sallad som huvudrätt, Tillbehör, Vegetariskt den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

4 thoughts on “Goda grönsakstillbehör

 1. Cecilia Hedkvist

  Nu när jag läser Klaras recept ovan lite noggrannare inser jag att jag brukar göra som hon men utan vinäger och så brukar jag strö färsk timjan över. Det är nog gott med lite mer syra (beror ju på om man använder citronsaften också) eftersom kokta morötter blir väldigt söta. Brukar ha det som tillbehör till fisk ibland. Jättegott!

Kommentera