God söndag

Hoppas att ni får en skön söndag. Jag hör fortfarande ibland folk som har söndagsångest. Lite som jag själv hade vissa perioder när skolan var lite jobbig och jag inte riktigt längtade till måndagen. Numera har jag ett så roligt "jobb" så jag har ingen jobbångest alls. Jag känner mig lyckligt lottad och vid det här laget skulle jag nog ha svårt att anpassa mig till ett traditionellt jobb. Men naturligtvis har det sina för- och nackdelar med att vara frilans. Det är aldrig riktigt av eller på utan jobbet gör sig ständigt påmint.

En bra söndag för mig är lite pyssel hemma, kanske en liten utflykt om vädret tillåter det. Gärna till några vänner och helst inte till köpcenter eller annan shopping. Det klarar jag av i veckorna när det inte är så mycket folk.

Och så naturligtvis god mat. Här kommer en god fiskrätt och en efterrätt.

Lax med sherrysås

4 portioner

 • 600 g färsk laxfilé
 • salt och peppar
 • 1 schalottenlök
 • smör till stekning
 • 3 dl vitt vin
 • 2 dl vatten
 • 1/2 dl sherry eller madeira
 • 2 dl crème fraiche
 • 2 knippen sparris eller 2 förpackningar fryst à 200 g
 • 1 knippe gräslök

Strö salt på laxen och lägg den på en tallrik. Hacka och fräs schalottenlöken i smör. Tillsätt vin, vatten, salt och peppar. Låt såsen puttra på medelvärme tills 1 dl vätska återstår. Häll i sherry och koka upp. Rör ner crème fraiche och låt såsen bli varm. Smaka av med salt och peppar.

Koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten och skölj den sedan i kallt vatten.

Torka av laxen och skär den i portionsbitar. Stek den i smör ett par minuter på varje sida.

Hacka gräslöken och rör ner den i såsen. Servera laxen med sås, sparris och lite mer gräslök.

 

Blåbärspannacotta

4 portioner

 • 1 1/2 gelatinblad
 • 2 dl blåbär, färska eller frysta
 • 3 dl grädde
 • 1 tsk socker
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • blåbär till dekoration

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter. Lägg blåbären i en kastrull tillsammans med grädde och socker. Tillsätt vaniljpulvret.

Låt blandningen koka upp och sedan sjuda på svag värme cirka 10 minuter. Mosa gärna blåbären lite extra med en slev. Ta av kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma blåbärsgrädden.

Fördela i fyra portionsglas eller skålar och låt stå i kylen ett par timmar tills pannacottan har stelnat. Dekorera med blåbär före servering.

Smaklig måltid!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Efterrätter, Fisk, LCHF, Reflektioner den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera