Ger LCHF mer tandsten?

 Ulla-Karin undrar: Har av tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor i min bekantskapskrets, fått veta att Lchf-kosten ökar mängden tandsten p.g.a alla feta och mjölkprodukter vi äter.

Vad känner ni till om det ? Tandsten ger ju i sin tur också upphov till mer kariesangrepp, vilket ju ej är bra.

 Det här var en oerhört intressant fråga och eftersom vi kostrådgivare inte är specialiserade på tänder så frågade vi Ingela Petersson som är legitimerad  tandhygienist.

Ingela Petersson svarar: Här kommer svaret på frågan om mycket grädde med flera produkter med mycket kalciuminnehåll gör att det bildas mer tandsten. Det är återigen inte kalciumet utan bakterier tillsammans med saliven som bildar tandsten. Med en viss reservation tillägger jag att ännu finns ingen forskning på området om kalciumjoner kan tas upp av saliven och generera mer tandsten. Jag har varit i kontakt med specialisttandvården i denna frågan. De menar att LCHF-kosten fortfarande är så ny att forskning kring detta saknas.

Bildandet av tandsten har inget med fettet att göra, det är som sagt bakterier som tillsammans med saliven ger tandsten. Inte heller får man karies av fett eller feta mjölkprodukter utan det är i så fall mjölksockret i mjölkprodukterna som ger karies, men då måste det intas ofta så att tändernas syraattack inte avslutas. Tänder ska ju som bekant alltid vila ca 3 timmar mellan varje intag. Inget småätande alltså.

Kolhydrater ger också syraattacker, men värst ändå sockret i olika former.

Sista kommentaren är om tandsten och karies är att tandsten inte heller ger karies. Man särskiljer på karies och tandsten. Tandsten kan istället orsaka tandlossning i förlängningen.

Ingela

PS. Fler frågor från våra besökare hittar du i vår Frågelåda.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

8 thoughts on “Ger LCHF mer tandsten?

 1. Profilbild

  Susanne

  Hej. Jag har i hela mitt liv lidit av massor tandsten. Det lägger sej så snabbt att en vecka efter att tänderna blivit putsade så är det fullt av tandsten igen. Det var förut det. I dagens läge har jag mycket mindre tandsten efter att ha ätit LCHF i 4 år. Så enligt min uppfattning så blir tandproblemena mindre med LCHF. Kan oxå tilläggas att min man alltid har lidit av massor hål i tänderna och fått springa till tandläkare i ett. Det gör han inte mera. Han har inte haft hål i tänderna sedan vi bytte till LCHF.

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Måste också tillägga vad min tandläkare berättade: En vanlig tro är t.ex. att man kan ge russin till barn, för det är SÅ nyttigt (vi inom lchf vet ju att det innehåller massa fruktos med det är en annan historia). För tändernas skull, så är russin värre än vanligt sockergodis. Russin fastnar nämligen lätt på tänderna och får möjlighet att gnaga hål länge. Minsann!

 3. Profilbild

  Hade mycket problem med både tandsten och karies tidigare. Slutade med fluor i tandkrämen för fem år sen och började med LCHF för 3½ år sen. Hur ser det då ut i min mun idag?

  Inga hål och nästan ingen tandsten, min tandhygienist är helt förbluffad vilken skillnad det blivit 🙂
  Min plånbok är också mycket nöjd, det blev väldigt dyra tandläkarräkningar tidigare. Och så säger en del att det blir så dyrt att äta LCHF...
  Lägger hellre pengarna på bra mat än i tandläkarens ficka 😉

 4. Profilbild

  MonicaS

  Jag har ätit LCHF sen 2006 och jag har mycket mindre problem med tandsten, tandkött och hål. Tandläkaren är väldigt nöjd. Detsamma gäller min man, så att LCHF skulle ge sämre tandstatus är inte vår erfarenhet iallafall.

 5. Profilbild

  Maggan A

  All min tandsten är borta och så även har en svår tandficka med hotande tandlossning läkt ut av sig självt sedan jag började med LCHF för 18 månader sedan. Vid 53 års ålder har jag ett fulltaligt garnityr som sitter som berget och är lika friskt numera som när jag var 20. Har ingen aning om vad min tandläkare/tandhygienist har att säga om detta eftersom jag inte haft behov av att besöka dem på väldigt länge.....

 6. Profilbild

  Ann

  När jag började med LCHF fick jag inledningsvis mer tandsten. Det tror jag berodde på ökat intag av mejeriprodukter. När sen bakterierna i munnen "svultit ut" p g a utebliven stärkelse/socker, har tandstenen så gott som försvunnit...

Kommentera