Slav under tekniken?

Social på nätet eller i verkligheten?

Hälsa kännetecknas ofta av balans i livet. Hur är det då med din balans när det gäller att hänga vid datorn och hänga med människor i verkligheten...?

Förra veckan skrev jag om appar som kan hjälpa dig med hälsan. Denna veckan vill jag lyfta verktyg som kan hjälpa dig att inte fastna vid datorn.

Facebook kan vara den perfekta avkopplingen en stund på dagen där man, liksom en slags tidning, får koll på vännerna pysslar med. Många, liksom jag själv, känner att de tyvärr fastnar längre än vad som var tänkt.

Jag har hittat ett litet hjälpmedel som gör att jag kan fejsbucka men att det ändå blir balans.  Jag använder webbläsaren Google Chrome och den har flera alternativ för att begränsa sin användning. Jag har där valt Stay Focused och så har jag lagt in en maxtid på 30 minuter per dag som jag får vara på Facebook från min arbetsdator.

Vill jag vara där ytterligare tid kan jag göra det via min telefon eller iPad (eller naturligtvis ta bort spärren men då försvinner ju själva grundtanken). Det fina med Stay Focused är att om jag gör en ändring så börjar den gälla först efter ett dygn. Jag kan alltså inte ta bort spärren och sedan sätta tillbaka den - men är ändå inte låst för livet. 

Jag googlade och hittade programmet LeechBlock till webbläsaren Firefox . Där kan du ställa in tidpunkter när du får och inte får vara på Facebook eller om du har andra sidor du fastnar för länge på. Har inte provat denna själv, har du? Kommentarer?Försökte hitta en variant för Explorer också. Denna MinutesPlease var rekommenderad lite här och där som enkel och man behöver inte ladda ner något. Men jag får den inte att funka, den börjar fungera men så är det som att den hänger den, fast jag tillåtit pop-up-fönster. Har du något tips på hur man får den att fungera eller annat verktyg för Explorer?

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera