Dags för en ny utmaning i höst?


Gillar du att utmana dig själv eller kanske dina vänner eller jobbarkompisar? Då kan en stegräknare vara något för dig. Stegtävlingar har varit populära länge, kanske tack vare sin enkelhet och att det är en aktivitet som så gott som alla kan vara med på. En stegtävling lagvis kan också vara ett sätt att öka gemenskapen på en arbetsplats där man peppar varandra att uppnå ett gemensamt mål.

Även om du inte vill tävla mot någon annan så kan stegräknaren vara ett enkelt och billigt ”verktyg” som ökar motivationen och lusten att röra på dig. Genom att sätta upp ett mål för dig själv hur många steg du ska gå varje dag eller varje vecka, kommer du automatiskt att börja fokusera på att samla alla steg du kan. Det är inte helt omöjligt att du kommer att sätta på dig stegräknaren när du ska gå på toaletten på natten…

Att använda stegräknare är ett väldigt enkelt sätt att hålla koll på hur mycket du rör på dig och ett mål i antal steg per dag är så tydligt ett mål kan bli. Så hur många steg per dag ska du gå? Det finns inget givet svar på den frågan utan det är du själv som bestämmer vad du tycker är rimligt utifrån just din situation. Vissa personer rör sig hela dagarna på arbetet medan andra har ett stillasittande arbete och då är det kanske inte rimligt att ha samma målsättning. Ett vanligt mål brukar vara att gå minst 10 000 steg per dag och det är ett mål som de flesta kan uppnå. Ett sätt att hitta ett rimligt mål kan vara att ha stegräknaren på dig en vanlig dag och se hur många steg du tar. Välj sedan utifrån det ett mål som känns lagom utmanande. Här är det tävlingsmänniskan i dig som sätter gränsen!

Det finns också de som blir stressade av att använda stegräknare och som föredrar att promenera och röra på sig utan att mäta och räkna. Andra peppas av tävlingsmomentet, även om det är sig själva de utmanar. Något som är bra med stegräknaren är att den uppmuntrar till vardagsmotion som att gå i trappor eller cykla till jobbet, vilket kan passa dem som inte tycker om att ”träna”. Genom att googla kan du hitta omvandlingstabeller där du kan räkna om en viss aktivitet, till exempel att cykla eller tvätta bilen, till det antal steg som det motsvarar så att du inte missar att belönas för att du rör dig på ett sätt som stegräknaren inte kan registrera. Det behöver alltså inte bara handla om att promenera.

Här på Kostrådgivarna.se gillar vi ju det som är naturligt och att promenera är ju ett av de mest naturliga sätten som vi kan röra oss på. Att utmana en vän att ni båda ska gå ett visst antal steg per dag kan dessutom uppmuntra till gemensamma promenader som är ett superhärligt sätt att umgås och kanske samtidigt lösa livets små och stora problem. Och vilken årstid passar bättre för friska, härliga promenader än hösten?

Image courtesy of Evgeni Dinev at FreeDigitalPhotos.net

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera