Brustna Illusioner – när sex och förälskelser är ett missbruk och beroende

Ni som har följt mina tidigare inlägg den här veckan (”När socker är en drog”, ”När sex och kärlek är en drog”,  ”Grundorsaker, utagerande, tillfrisknande" och    ”Obalans i biokemin”) så har jag i dag tänkt avsluta mina blogginlägg som gästbloggare hos Kostrådgivarna med att ge lite exempel på hur mitt sex- och kärleksdysberoende tidigare såg ut. Detta gör jag genom att ge några utdrag och exempel ur min självbiografi ”Brustna Illusioner – När sex-och förälskelser är ett missbruk och beroende”.

Närings- och njutningsberoende (socker, mat, sex)

Drogen progredierar:

Sandra förstod inte att detta var ett självskadebeteende, då hon förknippade smärta med förälskelse. Ju ondare förälskelsen kändes, ju mer förälskad trodde Sandra att hon var. Kanske hade hon blivit beroende av att känna denna förälskelsesmärta, då det var bara då hon kände sig levande? Hon kunde inte tyda sina känslor, inte veta vad hon kände, om inte denna smärta fanns. Men trots att hon hade lovat sig själv att göra annorlunda denna gång, så att allt mellan henne och Mike skulle bli annorlunda, blev det inte så.

Det blev istället värre.

Tillfällig smärtlindring genom kickar – ger alltid dippar – det är priset man får betala att vara kicksökande – efter kicken kommer alltid dippen – abstinensen, deppigheten, dålig självkänsla – som gör att man vill tillbaka till kicken igen – till välmåendet och man börjar om igen. En beroende vill aldrig ha tråkigt – aldrig vara i olusten – vill tillbaka till lusten  - kicken igen hela tiden.

Till slut när beroendet – progredierar – d v s kräver mer och mer för att uppnå samma effekt – är man längre tid i dippen – abstinensen – det dåliga måendet - än i den korta kicken. Man kräver större och större doser – nya objekt i relationer – mer spänning mer jakt och förförelse – mer annorlunda och spännande situationer – större risker – allt för att få en starkare kick.

Sandra hade genom terapin i Stockholm lärt sig känna igen sina känslor, när hon såg Mike fick hon hjärtklappning och starkt adrenalinpåslag och kickade, så att hon skakade i hela kroppen, precis som alla missbrukare gör när drogen är nära. När Sandra visste att Mike ville träffa henne och följa med henne hem, vilket innebar sex, då kom lugnet – drogen var fixad.

Kontrollförlust – drogen styr:

Plötsligt ringde telefonen mitt i natten. Det var Mike som ringde för att be om ursäkt, då han kände hur fel det hade blivit mellan dem när han nekade henne att dansa. Sandra, som bara någon minut innan telefonsamtalet hade gråtit för att Mike hade svikit henne, hinner inte tänka klart, utan frågar honom direkt om han vill att hon ska komma till honom. Återigen är hjärnan kidnappad och autopiloten påkopplad. Då Mike är en drog för Sandra och ringer henne mitt i natten, vilket han aldrig har gjort tidigare, blir det en trigger för henne som gör att hon frågar honom, utan att hinna tänka.

(Kontrollförlust). Hon vill ha sex som tröst mot övergivenhetskänslan och smärtan. Mike svarar att han vill att hon kommer till honom, om hon inte är ihop med läkaren längre, vilket Sandra svarar att hon inte är. Sandra tänker inte på att Mike frågar detta bara för att vara säker på att hon kommer för att ha sex och inte för att prata. Sandra tror att Mike kanske äntligen har upptäckt hur fin kvinna hon är och att han är intresserad av att lära känna henne lite mer. Sandra åker till Mike mitt i natten, för att trösta sig med sex mot ledsenheten och övergivenhetssmärtan hon känner, som han är orsaken till.

”Att våga leva utan drogen” ”Vem är jag då”?

När grundtryggheten saknas om vem man själv är, får man inte de känslomässiga verktyg som behövs för att utveckla en hälsosam kärleksrelation som vuxen.

  • Närhet och intimitet utlöser omedvetna skräck- och panikreaktioner.
  • Jag är i grunden dålig och ovärdig, jag är värdelös.
  • Förvrängd uppfattning av verkligheten.
  • Förvrängd självbild:
  • ”Jag är värd att må skit”.

I boken har jag beskrivit de dysfunktionella tankarna med följande:

”Jag duger inte till annat än till sex”.

Kanske hon tryckte på en öm punkt eller så var Mike en man som inte ville prata känslor alls. Det hela blev en katastrof och han tyckte att hon bara var jobbig och sa till henne att sluta och bad Sandra att gå hem. När Sandra försökte rätta till missförståndet blev det bara värre och han bad henne på skarpen att gå därifrån. Hon kände hur en fruktansvärd känsla, en avgrundskänsla, spred sig i hela hennes kropp. Det var hennes mest fruktade rädsla, att bli avvisad och övergiven för att hon hade gjort något fel. Det var ju övergivenhetskänslorna från barndomen och tonåren och dessa känslor som hon drogade och utagerade på.

Hon satt ner men hade inte mark under fötterna, rummet snurrade och hon kände paniken spridas i hela kroppen. Hon ville kräkas och var nära att bryta ut i förtvivlad gråt men hon tryckte undan sina känslor och visade honom inte vad hon egentligen kände.

Sandra hade genom terapi börjat förstå sin problematik och lärt sig att särskilja vad som var hennes sanna jag och vad som var hennes dysberoendepersonlighet. Nu kände hon för första gången tydligt hur hon tog till dysberoendepersonen som en räddare och som en flykt för att trycka ner de fruktansvärda övergivenhetskänslorna hon just nu inte kunde hantera. Det enda sättet hon visste att hon kunde få närhet och bli förlåten på var genom att förföra och att ha sex.

Intimitetsrädsla (närhet)

Det som gjorde henne mest ledsen var att hon tänkte på att mönstret upprepade sig. Så fort Sandra började prata förhållande med en man så blev mannen rädd och övergav henne. Det märkliga i det hela var att det egentligen bara var till män, som Sandra visste inte ville ha ett förhållande med henne, som hon vågade säga att hon ville. Så egentligen var det Sandra som inte vågade ha en intim kärleksfull relation, därför upprepade hon sitt mönster med att välja män som inte ville ha henne.

Det här var lite utdrag ur min självbiografi ”Brustna Illusioner – När sex och förälskelser är ett missbruk och beroende” och jag hoppas att du finner den intressant och vill veta mer. Boken finns att köpa genom mig, enligt uppgifter nedan, eller via dessa butiker.

Jag hoppas också att du genom att ha följt mina blogginlägg denna vecka, idag vet mer om beroendesjukdomen och dess olika utlopp. Det finns hur mycket som helst att skriva om och diskutera men jag stannar här och tackar för mig.      TACK att jag fick hedersuppdraget att vara gästbloggare hos Kostrådgivarna och TACK att just DU har läst vad jag har att berätta.

Om du vill ha kontakt med mig, är du välkommen att höra av dig, enligt uppgifter nedan.

Kram,

Gunilla Höög Cert.addiktolog/beroendeterapeut/dipl kostrådgivare

E-post: info@nylivsstilshalsa.se
www.nylivsstilshalsa.se
brustnaillusioner.wordpress.com
Telefon: 070-553 40 25

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera