Bra fettsyrabalans mellan Omega 6/Omega 3 är viktig för din hälsa

Eikosanoider är hormoner som verkar lokalt i kroppens celler. Man talar om dessa som "goda" (stimuleras av Omega 3 fettsyror) eller "onda"  (stimuleras av Omega 6 fettsyror) då de "goda" minskar inflammation och de "onda" driver på inflammation. Men båda är livsviktiga för oss och de balanserar varandra kring många av kroppens funktioner. Som exempel blodets förmåga att koagulera (stoppa blödningar) behöver balanseras mot risken för att få blodproppar och att kroppens reaktion på inflammationer måste vara i rätt balans.

I vårt moderna samhälle får vi i oss för mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3  och de konkurrerar om samma enzymsystem i kroppen när de ska omvandlas.  Det för höga intaget av Omega 6 beror på att många äter för mycket vegetabiliska oljor, margariner, färdigrätter, kött av undermålig kvalitet (djuren får foder de inte är skapta för) och spannmål. Omega 3 fettsyror finns i feta fiskar, valnötter samt i kött, ägg och mejeriprodukter från gräsbetande djur. Som du vet äter vi mycket lax från norska odlingar. Tyvärr innehåller den laxen inte alls lika mycket Omega 3 som t.ex. viltfångad lax. Den odlade laxen lever ju helt onaturligt i trånga bassänger och matas med pellets.

Vi som jobbar som kost- & näringsrådgivare pratar om Omega6/Omega 3 kvot.  Den optimala kvoten bör ligga mellan 2:1 - 4:1. Vår hjärna är beroende av rätt kvot,  den består till 60 % av fett och Omega 3 fetterna är hjärnans favoritfett. Det går åt mycket Omega 3 för att utveckla fostrets hjärna och det tas ifrån mammans hjärna.  Enligt forskning om vårt ursprung har vi människor utvecklats vid vatten där den marina födan har gett oss de nödvändiga mängderna Omega 3. Du kan förstå hur otroligt allvarligt det är med den pågående förgiftningen och utfiskningen av våra världshav.

En genomsnittlig Omega 6/Omega 3 kvot i Norra Europa idag är 15:1, USA 17:1, Japan 4:1.  Du kan mäta din kvot genom ett enkelt blodprov som jag och andra kostrådgivare tillhandahåller. Mer om det senare i inlägget. Genom rätt balans bidrar du till hjärtats hälsa och blodcirkulation, ett bra minne och psykisk hälsa, ögats normala funktion, vackrare hy, du stöttar immunförsvaret och cellmembranens funktion bl.a. i slemhinnorna, symtomförbättringar vid dyslexi, koncentrationsstörningar, reglerar blodsockernivåerna,  listan kan göras mycket lång.

Genom att äta lågkolhydratkost kommer du en bra bit på vägen mot en hälsosam kvot, men många av oss behöver ta tillskott av framförallt Omega 3. Det finns en överetablering på marknaden av undermåliga produkter, jag har provat många. Det är inte ovanligt att du köper Omega 3 kapslar som innehåller redan härsken olja. En sådan produkt kan knappast vara ett nyttigt tillskott för kroppen.

Men jag har faktiskt hittat en riktigt seriös leverantör av en högkvalitativ olja som vi i vår familj ätit sedan i våras. De håller på att etablera sig på marknaden och bygger sin produkt på mycket forskning. Oljan dricks flytande (inte i kapslar) heter Arcticmed och de säljer även testkit för att mäta din kvot.  Några droppar blod skickas till lab i Tyskland och tillbaka kommer en rapport kring din kvot, omega 7 nivå, omega 9 nivå, transfetter och oxidativ stress i kroppen, cellmembranflexibilitet.

Jag jobbar med både testen och oljan i min verksamhet. Produkten innehåller en liten mängd biologiskt aktiva antioxidanter från kallpressade oliver (flavonoider) av hög kvalitet som motverkar oxidation (härskning) av Omega 3 i kroppen. Den har dessutom en lätt fräsch citronsmak, inga problem alls att svälja.  Man äter knappt 1 msk om dagen. Vill du veta mer om produktens ursprung och ansvaret för en hållbar värld kan du kontakta Arcticmed via deras hemsida. Det finns även en annan bra produkt på marknaden som framförallt marknadsförs för barn som heter Eye-Q.

Anm: Den som äter det blodförtunnande läkemedlet Varan får inte ta Omega 3 tillskott då Omega 3 just förtunnar blodet. Samråd alltid med läkare.

Vet du med dig att du alltför sällan äter fet fisk, kan det vara idé att överväga ett tillskott. Jag frågade leverantören om även fiskallergiker kan äta oljan och fick veta att eftersom proteinet från fisken är borttaget så brukar det gå bra. Jag lärde mig för länge sen, när jag utbildade mig till kostrådgivare, att om man som fiskallergiker ser mycket fördelar med Omega 3-fetterna, att man gärna vill testa hur kroppen tål ett tillskott,  kan man söka upp sin husläkare och testa att äta någon tesked sittande hos sin husläkare, så man kan få snabb hjälp om det skulle bli en allergisk reaktion.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Bra fettsyrabalans mellan Omega 6/Omega 3 är viktig för din hälsa

 1. Profilbild

  Janicke

  Jag tar Waran och har inga som helst problem med att samtidigt ta Omega-3.
  Min läkare säger att det viktiga är samma antal kapslar varje dag och så ställs waran in efter det.
  Det är som med t ex broccoli, grön paprika och andra grönsaker med K-vitamin (som behövs för att blodet ska koagulera). Det gäller att inte variera så mycket, att äta ungefär lika mycket gröna grönsaker varje dag så att waranet kan hållas på en jämn nivå.

  1. Profilbild

   Hej Janicke, så bra att det fungerar och tack för informationen. Fick annan information av kollega häromdagen vars pappa står på Varan sedan många år. För honom var det nej, nej till Omega 3 tillskott. Men då kan man ju fundera över om en person på Varan över huvud taget får äta fet fisk, det blir ju väldigt konstigt....

  1. Profilbild

   Nicklas Barabas

   Hej. Problemet med vanliga omega-3 produkter är dels att de sällan har bra kvalité, men också att de har en maximalt rekommenderad daglig dos. Om man överskrider den dosen oxiderar det i kroppen, vilket inte alls är bra i det långa loppet. På köpet kommer man heller inte i balans, vilket dessa företag ofta också känner till.
   Om du vill komma i rätt balans och dessutom vara garanterad detta, rekommenderar jag Zinzinos Balance Oil. Zinzino garanterar att man kommer ner till en fettsyrabalans på 3:1 eller bättre inom 120 dagar, vilket man också, genom ett enkelt blodprov får se före och efter 120 dagar.
   Rekommenderar http://www.zinzino.se, alternativt denna film som förklarar mer http://www.youtube.com/watch?v=yNsWi97VNAU för mer information.

   Med vänliga hälsningar, Nicklas Barabas.

  1. Profilbild

   Hej Anna, experten heter Micke Marko, det är han som varit med att ta fram oljan. Ring honom så får du en ordentlig lektion kring Omega 3. Tel: 070-5790565. Han har varit väldigt upptagen kring produktionen av denna kvalitetsprodukt efter att Oil4Life lagt ner i Sverige, så hans webbplats är inte helt klar ännu. Men han svarar gärna på frågor.

Kommentera