Är socker ett gift?

Är socker verkligen ett gift? Så farligt kan det väl ändå inte vara, det säljs ju både godis, glass och chips i affären och de kan ju inte sälja något som är giftigt, eller? Lite socker kan väl inte vara farligt? Eller är det så att vi under en lång tid omedvetet blivit lurade att äta mer och mer socker och förlitat oss på det expertsamhälle vi lever i?

Att socker i för höga doser blir ett gift för oss är ingenting nytt för forskningen i USA. De har under många år legat i framkant gällande forskning kring sockrets påverkan på människan. Under de senaste åren har till min stora glädje mer och mer forskning lyfts fram i ljuset, även i Sverige kring följderna av för hög sockerkonsumtion. Socker höga doser är inget som är naturligt för ursprungsmänniskan (jägare och samlare). Tittar vi tillbaka på stenåldersmänniskan åt den under sin tid ca 2 kg socker per år vilket då bestod av naturlig honung. Våra gener och kroppar är fortfarande präglade av att de utvecklades för flera hundratusentals år sedan. Under 1830-talet åt vi ca 5 kg per person och under 2000-talet då livsmedel processas i absurdum får vi nu i oss över 70 kg socker per person och år! (Servan-Schreiber, David (2011), Anticancer ett nytt sätt att leva.)

Det har under de senaste åren uppmärksammats i både böcker, filmer och vetenskapliga artiklar hur sockret förstör den naturliga biokemin i våra kroppar. Socker är en kolhydrat och kan vara t.ex. bröd, godis, glass, kakor, chips, pasta och annan processad mat. Socker kan också vara t ex blodsocker (glukos), fruktsocker (fruktos) och mjölksocker (laktos). Sockerkonsumtionen i vår nutida kost har ökat lavinartat och mörkertalet kring beroendet är större än vi kan ana. Sockrets farlighet jämförs i vetenskapliga artiklar med narkotika och har klivit in och hotat vår hälsa och livskvalitet (Illustrerad vetenskap 27.07.2012).

För mycket socker i kosten kan leda till autoimmuna sjukdomar, metabola syndrom och cancersjukdomar etc. En hel generation börjar nu se konsekvenserna av den på tok för höga sockerkonsumtionen. Ursprungsmänniskan åt som tidigare nämnts inte den mängden socker vi äter idag. Det som var sött i naturen var ofarligt och gav en signal till hjärnan att äta mycket av det, eftersom det var fettinlagrande. Vilket i sin tur eftersträvades inför de kommande svältperioder som kontinuerligt uppkom i ursprungsmänniskans (jägare och samlare) tillvaro. När säsongen gav frukt åt man det helt enkelt för att bygga på fettlagret inför kommande svältperioder och det fungerade väl ut för ursprungsmänniskan. Vår genetiska uppsättning har inte förändrats sen dess bara utbudet av tillgängligt socker!

Socker är nytt för människokroppen och började odlas som sockerrör för ca 1500 år sedan och då var det endast överklassen som åt det i mycket liten mängd och bara vid speciella tillfällen. Det vita sockret som kallas sackaros består av två sammankopplade sockermolekyler nämligen glukos och fruktos. De har helt olika egenskaper och ställer till oreda i kroppen både i huvudet och i kroppen. Glukos åker enkelt förklarat runt i kroppen till alla celler där det används som bränsle och till levern och musklerna där det lagras för framtida bruk. Fruktosen ställer även till en hel del problem i kroppen även om det låter beskedligt. Fruktosen är både fettinlagrande och beroendeframkallande och ställer immunförsvaret på sin spets.

Den eskalerande sockerkonsumtionen har uppmärksammats tydligt i USA där det nu införs hårdare restrektioner kring hur mycket socker man bör konsumera per person för att kunna bibehålla en hälsosam livsstil. En kvinna rekommenderas att inta en maxkonsumtion av socker motsvarande 100 kcal per dag och en man 150 kcal. Det motsvarar i sockermängd ungefär en burk läsk om dagen. I New York i USA kan läskedrycksmuggar i literstorlekar komma att förbjudas. Detta stöter på stort motstånd eftersom sockerberoendet tagit för stor plats i den dagliga konsumtionen. En rad forskare kräver att vi begränsar tillgången till socker och menar att den stora konsumtionen medför samma problematik som alkohol och tobak (http://www.cbsnews.com/8301-18560_162-57407294/is-sugar-toxic).

Vid olika tester som har gjorts inom forskning gällande sockerberoende väljer råttor hellre en dos av socker än kokain. De råttor som redan var invanda på kokain bytte drog till socker om de fick den möjligheten. Det säger väl det mesta om hur oerhört beroendeframkallande och vanebildande socker är. När sockret togs ifrån råttorna fick de oerhörda abstinensbesvär i som kan likställas med en narkoman på avgiftning. Socker förstör våra naturliga system i kroppen då kroppens ordinariesystem kraschar ihop. Du kan inte tänka klart, du får diverse sjukdomar, du blir deprimerad, ilsken, trött, ledsen, överviktig, underviktig, obalans i hormonerna, värk osv. Du får ätstörningar och kan inte äta längre på ett naturligt sätt, då dina signaler från kroppen och knoppen blivit helt utslagna. Din biokemi kraschar helt enkelt och behöver repareras.

Så JA, socker är ett gift som långsamt sätter det naturliga systemet i våra kroppar ur balans. Beklagligt nog säljs det i våra butiker eftersom makt, pengar och politik styr den stora massan av livsmedelsindustrin. Du kanske väljer att äta ”lite socker” någon gång då och då i god tro. Men hur kan du vara säker på att det är lite när det är dolt och omdöpt efter de mest fantasifulla kemiska namnkreationer? Detta är den bittra sanningen men jag är oerhört tacksam att fler och fler specialister, forskare, läkare, författare och producenter uppmärksammar problematiken kring sockret och medvetandegör den stackars vanlige konsumenten i denna djungel. Det går att göra kloka val genom att äta Lågkolhydratkost med naturliga fetter utan socker och tillsatser och att på så sätt sakta påbörja sin biokemiska reparation. Hänger du med mot friskare och nyktrare liv utan socker?

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Sockerberoende den av .
Anna Hoffert

Om Anna Hoffert

Anna Hoffert är kostrådgivare och hälsopedagog och hennes specialitet förutom naturlig mat är kost och hälsa för sockerberoende. Alla har en unik biokemi och behöver därför en unik kost anpassad efter just dina specifika behov. Anna strävar efter ett liv i balans där kost, träning och livsstil harmonierar och är grunden för ett hälsosamt liv. Annas mantra i livet är Ödmjuk & Tacksam.

10 thoughts on “Är socker ett gift?

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Hej Kim!
   Ja det är inte lätt det vad som är socker och sockerliknande produkter. Utöver detta så hittar producenterna löpande på nya namn och kreationer efter hand. Men här kommer en lista på de vanligaste dolda sockerfällorna:
   Allt som slutar på -ol
   glycerol, glycol, hexitol, inversol, maltiol, mannitol, sorbitol, xylitol.
   Allt som slutar på -os
   cellulosa, dextros, fruktos, galaktos, glykos, laktos, maltdextos, maltos, mannos, mikrokrystallin, polydextros, sucrose.
   Alla sorters socker
   råsocker, rårörsocker, socker inverterat, naturligt socker, oraffinerat socker.
   Alla sorters sirap
   dadelsirap, kronsirap, lönnsirap, modifierad majsstärkelse, high fructose corn syrup, maltodextrin, rårissirap.
   Övriga
   fruktos, glukos, betsocker, rörsocker, honung, laktos, maltsocker, melass, risstärkelse, sackaros.....
   ja listan kan göras ännu längre när man utöver detta lägger till allt övrigt som innehåller socker såsom bröd och pasta, alkohol, mejeriprodukter, desserter, frukt, färdiglagad mat, köttvaror, mediciner, såser, snacks, soppor, buljonger och ärtor och majs osv....

   Som Du fårstår är det socker i oändligt många produkter!
   Varmt lycka till!
   Hälsningar Anna Hoffert

  1. Anna Hoffert

   Inläggsförfattare

   Hej Hannu!
   Visst är det spännande! Jag skickar med några intressanta länkar där du kan hitta mer info om artiklar, rapporter och forskning i ämnet. Hoppas att det kan hjälpa dig.

   http://www.inb.u-bordeaux2.fr/dev/EN/team.php?team=Addiction, Compulsion and Dopamine Dysregulation Syndrome

   http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=1756982

   Bartley Hoebel vid Princeton University i New Jersey 2002http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
   http://www.princeton.edu/main/news/archive/S22/88/56G31/index.xml?section=topstories

   Väl mött!
   Anna

 1. Pingback:

Kommentera