3 rätter till fest!

Dags för en liten meny igen! Dessa recept kommer att finnas med i min nya bok som kommer i mellandagarna. Ja, det är ju ett tag till dess men jag är mitt uppe i formgivningen av den så den upptar mycket av min tid. Boken heter "Klaras bästa LCHF-recept" och är en stor bok med massor av recept. Både frukost, lunch, middag, mellis, tilltugg, efterrätter, lite festligare menyer, såser och röror.

Hoppas att det kan smaka med denna lilla meny. Observera att recepten är för 8 personer. Vad du använder för sötning i efterrrätten avgör du själv. En halv deciliter på 8 personer är inte mycket men en del föredrar att bara ta vanilj. Ta lite i taget, smaka på smeten och se vad just du tycker!

Svamppaj

8 portioner

 • 3 dl mandelmjöl
 • 
½ dl skalade sesamfrön
 • 

40 g smör
 • 1 msk fiberhusk
 • 

1 tsk salt
 • 

1 ägg
 • 
500 g skogschampinjoner eller vanliga champinjoner
 • 200 g ost, t. ex. västerbotten
 • 3 äggulor
 • 2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°. Mixa mandelmjöl och sesamfrön i matberedare med kniven monterad. Lägg i smör, fiberhusk, salt och ägg och kör till en deg. Lägg degen att vila i kylskåp ca 30 min – 1 timme. Dela degen i 8 bitar om du ska göra små pajer och platta till varje bit lite grann. Klä 8 portionspajformar (ganska små) med degen eller använd en vanlig pajform. Nagga pajdegen och förgrädda skalet i 8-10 minuter. Höj värmen till 225°.

Riv osten fint. Blanda ägg, grädde och riven ost. Stek svampen i smör tills vätskan är borta. Vänd i ostsmeten. Häll blandningen i pajskalet och grädda cirka 20 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

Ryggbiff

8 portioner

 • 3 vitlöksklyftor
 • 200 g smör
 • 1 liten rödlök
 • färsk ört, t.ex. timjan
 • salt och peppar
 • 200 g rucolasallad
 • 500 g små fina ärtor
 • 1/2 dl olivolja med citronsmak
 • 3 msk vit balsamvinäger
 • 1–1 1/2 kg ryggbiff skuren i skivor
 • smör eller kokosfett att steka i

Pressa eller riv vitlöksklyftorna. Hacka löken och örterna fint. Blanda vitlök, rödlök och örter med 100 g rumsvarmt smör, salt och peppar. Rulla till kulor eller som en korv i plastfolie. Ställ kallt.

Lägg ärtorna i en skål. Lägg sallad i en annan skål och häll på olivolja och balsamvinäger. Koka upp vatten och häll över ärtorna. Låt de stå en minut och skölj dem sedan och blanda dem med salladen.

Hetta upp fett i en stekpanna och stek köttet i omgångar. Salta och peppra.

Vaniljparfait

8 portioner

 • 2 vaniljstänger eller 2 tsk vaniljpulver
 • 6 äggulor
 • 1/2 dl honung, socker eller sukrin
 • 4 1/2 dl vispgrädde
 • färska bär
 • hackade nötter

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut de små svarta fröna. Eller använd vaniljpulver. Blanda äggulor, socker och vaniljfrön i en skål. Värm vatten i en kastrull till 70°. Ställ skålen med äggblandningen i kastrullen och vispa till en tjock och gul smet. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills äggsmeten är kall.

Vispa grädden till en ganska fast konsistens och blanda ner den i äggsmeten. Häll smeten i en eller flera formar. Låt stå i frysen minst 5 timmar. Ta fram glassen ungefär en halvtimme före servering.

Dekorera med färska bär och hackade nötter.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Efterrätter den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

3 thoughts on “3 rätter till fest!

 1. Profilbild

  Caroline

  Hej Klara!
  Låter ljuvligt:). Jag gör aldrig desserter längre men tänkte testa parfait vid fest.
  Undrar bara...är det vanligt socker? Finns inte i mitt skafferi numera:)
  Mvh
  Caroline

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Hej Caroline!
  Jag ändrade lite i receptet för att göra det lite tydligare med sötningen. Du gör som du vill och tar det du trivs med. Vissa gillar att använda honung och andra föredrar sukrin eller socker. Själv är jag inte så förtjust i varken sukrin, stevia eller smaken av honung alla gånger, så jag tar hellre lite vanligt (eko) socker eftersom jag använder det väldigt sällan.

  Lycka till!

Kommentera