Omelett med kantarellstuvning

Omelett är ju en LCHF-klassiker, men jag har själv aldrig varit så förtjust i omelett som man gör i stekpannan. I ugnen, däremot, blir den fluffig och riktigt god tycker jag. Så här i kantarelltider kommer här ett recept på en enkel och god omelett i ugn med kantarellstuvning till 4 personer.

Omelett
7 ägg (gärna stora)
4 dl mjölk
2 dl grädde
0,75 tsk salt
1 msk smör

Kantarellstuvning
3 dl grädde
1 dl mjölk
Kantareller, ca 200 g förvällda
2 msk smör
Redix (konjacrotpulver, från lchfbutiken.se)
1 tsk kinesisk soja (kan uteslutas om man vill)
vitpeppar och ev. salt

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smöret i en ugnsfast form, ställ in i ugnen och låt smöret smälta. Pensla ut smöret i formen. Vispa ihop övriga ingredienser till omeletten i en skål eller bunke så att det precis bara blandas. Slå i smeten i formen och grädda i ugnen i ca  20 min. Gör under tiden stuvningen genom att fräsa kantarellerna i smöret i en kastrull. Häll i grädde och mjölk och pudra i lite Redix. Det behövs inte så mycket för att det ska tjockna, prova dig fram. Låt koka på svag värme några minuter tills stuvningen fått lagom konsistens. Häll i soja och krydda med vitpeppar. Smaka ev. av med salt. Häll stuvningen i formen över omeletten. Servera med valfria grönsaker.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Omelett med kantarellstuvning

 1. Profilbild

  gunsan

  visst e väl hösten härlig, kantareller mmmmm.
  men jag måste varna lite för redix, jag gjorde en härlig fiskgryta som jag ville "tjocka till" lite, eftersom jag hade redix i skafferiet som jag inte provat förut så tänkte jag att det kunde passa , det ska ju vara till både "mat" och efterrätter.
  men vilken besvikelse, det va bara att kasta och laga nåt annat (köttbullar i gräddsås) till gästerna.
  det blev ju heeelt fel koncistens, som om jag använt potatismjöl, liksom slemmigt.
  jag kommer aldrig använda detta till "mat" alltså stuvningar eller gräddsåser, däremot tror jag att det går jättebra till bärkräm, precis som potatismjöl.
  i fortsättningen kommer jag att använda cream fraich, eller reda av med äggulor i stället.
  hälsningar Gunsan

 2. Cecilia Hedkvist

  Inläggsförfattare

  Aj vad trist att du fick slänga maten! Visst blir konsistensen inte som med vetemjöl, men jag tycker själv jag har hittat en bra balans i att inte ta för mycket redix utan hellre låta såsen/stuvningen vara lite lösare i konsistensen. Att reda med äggulor är ett bra tips!

Kommentera