Ljuvliga skördetid

Nu har vi bråda tider med att hinna äta upp allt som växer på kolonin. Just nu är det massor av zucchini. I går bar jag hem 6 1/2 kilo och det är många fler som snart är redo att skördas. Haricot verts, andra bönor, mangold och massor av rödbetor. Avokado har vi naturligtvis inte på kolonin men det är gott att kombinera med det skördade och avnjuta tillsammans med egengjord majonnäs.

Majonnäs:

Vispa två äggulor med elvisp ordentligt tillsammans med 1 tsk fransk senap och 1 tsk vinäger. När det blivit lite som äggtoddy är det dags att långsamt hälla i neutral rapsolja (1–2 dl). Se till att majonnäsen hela tiden blir slät innan du häller i mer. Efter ett tag kan man vara lite snabbare med att hälla. Om det skär sig helt, tillsätt en äggula till. Om den känns för tjock kan man tillsätta lite vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Löken har blivit mycket fin i år och den är god både rå och tillagad. Att varva skivad zucchini, skivad lök, olivolja (gärna med citronsmak), salt och peppar i en ugnsfast form går både fort och lätt. Toppa med smulad fetaost och låt stå i ugnen i 30 minuter på 200°.

Nu väntar jag på att morötterna ska bli fina och då ska jag som på bilden koka dem lätt och servera med smält smör eller rikligt med olivolja och salt. Lättkokt lök är också en höjdare!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Vegetariskt den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

One thought on “Ljuvliga skördetid

  1. Profilbild

    Jag är sååå avundsjuk på dina skördar! Laddar för nästa år...

    Det tog en stund innan jag fattade att det var ett par avokado-halvor på bilden. De såg ut som glass eller sorbet. I recepthäftet till min nya franska glassmaskin var nämligen massor av "underliga" recept på sorbet av ärtor, morötter och liknande. Något du testat?

Kommentera