LCHF – En ny “Metod”?

När jag hittade till LCHF för 3½ år sen, var det en för mig ny kostmodell som var väldigt enkel att följa. Jag behövde bara ta bort mjöl, socker och annan stärkelserik mat och ersätta den med mer av naturligt fett som smör och kallpressad olivolja, rapsolja och kokosfett, naturliga proteiner från kött, fisk, fågel och ägg och till det hela mer av grönsaker som växte ovan jord. Och som extra njutning lite bär eller frukt, någon gång lite mörk choklad eller ett glas vin.

Vi minns väl de flesta när Kostdoktorn satt hos Malou och pratade om "Njutmetoden" och vi tyckte de andra metoderna var rätt fnoskiga, med soppor, pulver, bars, halvsvält och hårdträning. Vi som valde LCHF behövde ju inte gå hungriga, utan gick sakta men säkert ner till vår normalvikt och fick mycket bättre hälsa.

För mig har det tagit 3½ år att komma till en för mig "normal" vikt, 75 kilo till mina 178 cm. Och som jag har njutit hela tiden 🙂

Anledningen till att jag startade min blogg, Birgitta Höglund's Mat, var för att visa andra hur enkelt det kan vara att laga god, näringsrik mat. Att de flesta av våra tidigare favoriträtter som åts med pasta, ris eller potatis, blev ännu godare med grönsaker som tillbehör. Ett riktigt njutbart sätt att leva. Bloggen blev en av Sveriges största matbloggar, så fler delar nog den åsikten.

Skulle jag hittat LCHF idag, är det inte säkert att jag hade valt att gå över till den här livsstilen. För lika främmande som det alltid varit för mig att räkna kalorier är det att mäta ketoner i blod eller på urinsticka eller att mäta mitt blodsocker. Jag är ju inte diabetiker eller sjuk på annat sätt.

Den senaste tiden har det utkristalliserat sig olika åsikter, debatten har tidvis varit något högljudd, huruvida det är LCHF att byta ut riktiga mål mat mot fetkaffe.

Min åsikt delar jag med många, att det bästa för en kropp som blivit manipulerad med genom åren, är att äta riktig mat så den kan tillgodogöra sig alla näringsämnen, vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer och liknande.

Så jag hoppas verkligen att de flesta, när den senaste fetkaffetrenden lagt sig, hittar tillbaks till att njuta av naturligt god mat igen.

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “LCHF – En ny “Metod”?

 1. Profilbild

  Tack för ett klokt inlägg Birgitta!
  Jag blir så trött när man kallar LCHF för diet och det bara handlar om att gå ner i vikt. Man tappar återigen bort det naturliga förhållningssättet till maten OCH fokus på den naturliga maten vi bör äta. Du beskriver det så enkelt och rakt på sak. Tack!

 2. Profilbild

  Katarina

  Så klokt - jag hade aldrig börjat med LCHF om jag hade fått ta del av det som pågår nu med fettkaffe och ketosstix - skrämmer säkert bort många som skulle behöva LCHF. För mig har vi kommit alldeles galet lång väg från Annika Dahlqvists böcker, fulla med enkla recept på god mat. Ledsen också för att Anna Hallén, som är så vettig, får så mycket tråkiga kommentarer nu också.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Klok ord från dig med, Katarina. Tack för dem 🙂 Min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer är ett bra exempel på naturligt god mat att njuta av, utan att använda alltför mycket konstiga ingredienser 😉 Anna är nog den av Kostrådgivarna här i landet som har absolut störst kunskap om näringslära, så det är riktigt tråkigt att det finns en del som inte vill lyssna.

 3. Profilbild

  bibbi

  För dig tog det 3,5 år att gå ner i vikt. För vissa av oss går det inte så lätt. Jag har ätit LCHF i fler år än så, men vågen står stilla. Orsaken till att jag började med LCHF var att jag ville gå ner i vikt men det har övergått till att bli för hälsan.
  Jag ser med intresse på alla som mäter ketoner och hoppas att de kommer fram till något som kan hjälpa oss som inte har det lika lätt.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Tyvärr är det olika hur det fungerar med vikten. Naturlig LCHF är ju från början ett sätt att äta sig frisk och slank med riktig mat, inte att behöva göra olika mätningar, vägningar eller liknande. Hoppas det går vägen för dig med vikten, på samma framgångsrika sätt som med hälsan 🙂

 4. Profilbild

  HelenaB

  Jag håller med. LCHF är enkelt, varför krångla till det? Men en man som Kostdoktorn, och fler med honom, kanske inte hade ett märkligt förhållande till mat från början, utan mer ville åt hälsofördelarna med LCHF-mat. För dem är nog detta med ketosmätare mm ett utslag av deras intresse för prylar parat med ett intresse för kroppen och dess funktioner. Och för kostdoktorns del ser jag fördelar med detta då det kanske kan vara till nytta i hans arbete. Jag kommer ihåg inlägg på hans blogg om nya Mac-datorer och mobiler:), det var faktiskt ännu mer oengagerande än ketosmätare. För mig allt sånt bra arbetsredskap men där är det punkt.
  Vi som i likhet med mig kanske inte är lika intresserade av saker, typ "en ny pryl, kul berätta mera(gäsp)" behöver tack o lov inte ha eller bry oss om dessa fenomen.
  Kanske kan vi dock dra nytta av några av de erfarenheter som dessa prylnördar kan komma fram till tack vare sina experiment. Så ett tack till dem, jag läser gärna vad som händer med er. Men tills dess att jag kan dra nytta av det på ett stickfritt sätt, om det gör er detsamma så, låter jag helst bli själv:)

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Visst är det intressant när Kostdoktorn gör mätningar, som är specialist på sjukdomar. Men att läsa om alla de andra som gör det, gör nog fler än mig bara förvirrade... De vet ju ofta inte hur de ska tolka resultaten och kanske riskerar att må sämre efter ett tag, även de som följer deras exempel och experimenterande.
   Men det som är mest synd med de nya metoderna är att många som kanske just hittat till "vår" kostmodell och blir skrämda av alla mindre vänliga ord på bloggar, Facebook och forum och avfärdar alltihop som någon konstig "sekt". Det har vi ju tyvärr fått leva med tidigare...

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Nyheter och forskning är ofta av godo, men då brukar man ju ha lite mer på fötterna innan man går ut med sina resultat. Just för att andra inte ska behöva råka ut för biverkningar och annat som kan följa i de nya metodernas spår.

 5. Profilbild

  Christina

  Jag började äta LCHF för ca sju månader sedan. Har alltid gillat feta produkter som riktig grädde och fet crème fraîche m fl. Men som Viktväkare (i flera perioder ... så typiskt va!) lärde jag mig att ogilla dessa och åt bara light av allting. Det värsta var ju att maten blev aldrig så där god som man ville att den skulle vara (med några få undantag).
  Sedan jag börjat laga mat med feta produkter så smakar nästan allt helt fantastiskt! Och jag blir mätt, ordentligt mätt, varje gång jag äter. Dessutom känner jag aldrig att jag har nog ätit för mycket den här gången och att jag inte kommer nog inte att gå ner så mycket som jag hade hoppats på.
  Jag har fått en mycket bättre mage och känner mig sällan så där stinn och uppblåst som jag gjorde tidigare och det är fantastiskt.
  Ändå är jag en ganska moderat LCHF:are. Jag unnar mig en skiva bröd (vanligt) om dagen och äter den del rotsaker men det har funkat för mig. Jag har gått ner i vikt i alla fall - 6 kg!
  Nu, efter dessa ca sju månader, är jag nere i den vikt som har varit min målvikt som Vv. Och jag är jättenöjd! Jag kommer att fortsätt att äta så här ... känner väl redan att det har blivit mer som en livsstil än ett sätt att gå ner i vikt.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Härligt att läsa. Visst är det så mycket godare med de helfeta alternativen 🙂 Jag har ju haft tur som varit kock i 18 år, det ingick alltid mycket av äkta smör och grädde där jag jobbade. Har faktiskt aldrig köpt lightprodukter hemma heller. Smakat det hos andra nån gång, men maten blir ju väldigt smaklös och intetsägande, för fettet lyfter fram en hel mängd extra smaker ur nästan alla råvaror.

Kommentera