Kan man äta bacon varje dag?

Lena undrar: Hej! Jag undrar om man kan äta bacon varje dag eller några ggr i vecka eller är detta helt fel? Mvh Lena

Pia Nyberg svarar: Hej Lena! Ja, du, pest eller kolera? Skämt åsido. Det är troligen bättre att du äter bacon än bröd eller flingor till frukost. Men du ska komma-i-håg att det innehåller nitriter (liksom kassler och sidfläsk). På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om nitrit och vad det är men lite kortfattat beskrivet så är det giftigt och små barn är speciellt känsliga för effekterna. Det finns vidare teorier om att det är cancerframkallande och att vi borde dra ner på konsumtionen.

Personligen äter jag bacon/kassler/sidfläsk ibland, för att jag tycker att det är väldigt gott. På grund av nitriten så blir det dock mer och mer sällan. Ett tips kan  vara att se bacon som en krydda, t.ex. i sallad och såser istället för att det ska vara hela proteindelen på tallriken.

Lycka till Lena!

Pia Nyberg!

PS. Fler frågor från våra besökare hittar du i vår Frågelåda.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

5 thoughts on “Kan man äta bacon varje dag?

  1. Profilbild

    Ti

    Har man tur kan man hitta färskt (eller heter det rått?) sidfläsk i välsorterade mataffärer, helt utan tillsatser. Dessa är dock oftast i ett stycke, så skiva upp det får man göra själv.

Kommentera