Jag tänker åldras frisk jag också!

Nyligen var jag på en väldigt trevlig fest. Vi firade en gammal vän till min man som fyllde 60 år. På festen var det många gäster 55+, flera universitetskompisar till honom. Jag har än så länge ett antal år kvar till 60 men är alltid lite extra nyfiken på människor  som är äldre än mig, hur de lever sina liv, "scannar" in dem när vi samtalar och noterar om de ser friska ut eller vilka obalanser som kan finnas. När man jobbat med hälsa och näring många år så lär man sig se obalanser i människor utan att ha ställt en riktig diagnos.

De här killarna och tjejerna tränar regelbundet, de åker Wasaloppet, är med på ridläger,  seglar och deltar i lite olika tävlingar för att det är kul, utmanar sig själva tillsammans med sina vuxna barn. De för ett aktivt friluftsliv och ser till att ha trevliga saker att se fram emot som kan vara i stort och smått. Vi har ju som bekant olika välfyllda plånböcker. De skrattar mycket, de umgås med sina vänner, de äter balanserat och njuter ett glas vin när det passar sig. Inga extrema vanor på något sätt, men de håller igång kroppen med träning som gör dem glada och de väljer mat av kvalitet . De ser friska och ungdomliga ut och jag blir så inspirerad. Det var full fart på dansgolvet och många betydligt längre in på småtimmarna än vad jag orkade med.

När man passerat 50 kan man ibland få lite åldersnoja och undra vilka krämpor som nu ska komma och sätta krokben för allt man vill göra. Vissa av oss har dragit en genetisk nitlott, andra har den fruktansvärda oturen att drabbas av allvarliga sjukdomar alltför tidigt, men det är min absoluta uppfattning att du kan må så mycket bättre om du prioriterar din kost och att hålla igång kroppen. En god portion sömn och inte för mycket stress är också väldigt viktigt.

I vår släkt finns tuffa sjukdomar som säkert ligger och lurar i  mina gener, men jag har bestämt mig, jag tänker åldras frisk jag också precis som många av de  härliga gästerna på festen i helgen. Jag litar till min kompetens om vad en sund livsstil är och tar alla dessa små beslut varje dag för att fortsätta vara frisk och tänker inte vara rädd för att bli gammal. Sådetså!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Jag tänker åldras frisk jag också!

  1. Profilbild

    Gunnel Elfman-Ericson

    Hej Louise!
    Detta du skrev skulle jag också ha kunnat skriva. Ställer upp på detta till 100%. Jag försöker vara en förebild för mina barn, barnbarn och de allra närmaste. Mitt motto är att jag ska dö frisk. När mina biologiska celler gjort sitt så kan somna in utan en massa krämpor. Jag har ju en högre ålder än dina vänner (73 år) Känner mig som 50. Jag har ju tagit tag i detta med både mat och motion. Du har många år kvar. Gillar dig. /Gunnel

  2. Profilbild

    Hej Gunnel, tack för din kommentar. Ja, du är verkligen en högst levande förebild av "pantertant" som tagit examen som kostrådgivare och håller kostkurser och gör en massa spännande. Jag önskar dig många friska år framöver. Kram Louise

Kommentera