Äter du naturligt?

Vi kallar det vi äter för LCHF, lågkolhydrat, kanske paleo med mejeriprodukter – välj det som passar. Men ramarna är flexibla och ibland svårtolkade. Vi pratar också gärna om, för att inte säga framhärdar i, att den mat vi väljer att äta är ”naturlig”. Också det ett bra begrepp, men öppet för tolkning. Men hur vi än vänder och vrider så tror jag att vi är hyfsat överens om vad orden står för och vad som bör ligga på våra tallrikar (kanske särskilt vad som INTE bör ligga där).

Men så börjar jag min vana trogen vända på orden. Vad som är ”naturlig mat” verkar alltså inte så komplicerat, men hur är det med att ”äta naturligt”? Med tanke på den senaste tidens olika debatter så kan jag inte låta bli att undra. Vad innebär det att ha ett naturligt förhållningssätt till mat? Och vad är i så fall motsatsen, ett onaturligt, stört ätbeteende?

Är det naturligt att svälta med pulvershakes? Nej, självklart inte, säger du och skakar övertygat på huvudet. Är det naturligt att svälta överhuvudtaget, undrar jag då. Har det någon betydelse på vilket sätt man svälter, vad som ligger på tallriken eller hälls i glaset? Har det någon betydelse hur många timmar, dagar veckor man svälter? NÄR börjar hunger övergå i ”svält” egentligen, efter 8 timmar, efter 12 eller 24? Eller krävs det flera dygn eller veckor? Är fasta naturligt? Är periodisk fasta naturligt? Jag har inget hundraprocentigt svar, jag vill bara få dig att tänka efter.

Är det naturligt att äta sån’t som äcklar en? Att leva på bananer för att man hört att det är nyttigt, även om man avskyr bananer? Eller att äta så pass mycket fett att man måste ta till olika knep för att få ner det?

Är det naturligt att låta klockan avgöra när det är dags att äta? Eller är det mest naturliga att äta när man är hungrig? Och om man inte längre känner hunger (eller mättnad för den delen), är DET då naturligt?

Vist börjar det gå runt lite i huvudet? Ärligt talat så börjar jag bli ganska trött på alltihop. Jag vet inte hur det är med dig, men för mig är ett naturligt ätbeteende liktydigt med ett helt avslappnat ätbeteende. Avslappnat i betydelsen att jag inte vill tänka på mat annat än just precis när det kurrar i magen och det är dags att äta. Jag vill inte mäta, inte väga. Varken mat, blodsocker, ketonkroppar eller min egen kropp. Jag vill äta mat jag tycker om, i den form jag tycker om. Jag vill inte svälja skedvis med varken smör eller kokosfett, inte mölja ner det i kaffet bara för att få i mig det. Jag tycker inte ens om kaffe. Jag vill äta för att jag är hungrig, inte för att slippa bli hungrig…

Och innan ni skriker högt, jag VET att detta inte alltid är så lätt. Jag VET att det finns orsaker. Jag VET hur (för)störda våra mättnads-/hungersystem och belöningssystem kan vara. Men nog fasen måste det väl ändå vara mot detta vi ska sträva? Visst är det väl detta avslappande förhållningssätt som är målet? Det som en gång inte alls var ett mål utan en självklar start…

Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Äter du naturligt?

 1. Profilbild

  jag äter så naturligt jag bara kan, försöker göra min mat från grunden mer och mer själv. däremot är det inte svårt för mig att få i mig fettet och jag äter när jag blir hungrig och jag kör 24-fasta när jag känner för det och dricker kaffe med kokos och smör i.........dock ersätter inte mitt kaffe en måltid
  tänka sig att jag mår prima!!!!!!!!

 2. Profilbild

  Maggan A

  Jag börjar ärligt bli trött på alla besservissers som verkar vilja skuldbelägga människor för deras val av mathållning. Jag "bleep" höghaktningsfullt i hur andra människor väljer att äta och jag föreslår att du och dina vänner gör detsamma.

 3. Profilbild

  Anna Hallén

  Maggan A!
  Vårt jobb är att informera. Vår arbetsuppgift att skapa tankar och att ifrågasätta. Vår titel är just kost-rådgivare. Vi ger råd i kost. Vi kräver inte att du följer dessa. Råd är just råd. Det är långt ifrån att skuldbelägga. Hur kan du läsa texten så?

  Vårt jobb som kostrådgivare är att följa näringsfysiologins grunder. Att ta hänsyn till kropp och hälsa med detta som grund. Vårt arbetsuppgift är att förmedla denna kunskap. Sen är det upp till om du vill följa den eller inte. Ingen bestämmer över dina val. Ingen har heller påstått detta. Hur kan du tolka raderna så?

  Önskar du uppriktigt att vi inom vår yrkesgrupp ska sätta på skygglapparna och inte tycka eller tänka? Inte förmedla den kunskap vi faktiskt besitter? Inte reagera om det dyker upp trender som kan skada? Kroppen och kroppens fysiologi är inget vi "tycker" och inget som kan användas som skuld på något sätt.

  Alla gör sina val. Men vi informerar om valen som baserar sig på näringsfysiologi, evolutionen och balanserar ätbeteende. Vill du göra val baserat på annan grund får du naturligtvis göra det, helt utan skuld.

  Ingen kan ge dig skuld, du väljer själv om du vill lägga den på dig. Ditt val.

  Att du skiter i andra får stå för dig. Vi bryr om oss andra. Det ingår i våra arbetsuppgifter. Vi kommer att fortsätta att bry oss, och vi kommer att fortsätta att informera.

  Jag är lite förundrad över hur känslosamt laddat helt vanligt mat är. Jag trodde lunch var lunch, inte sprängdeg....

 4. Profilbild

  Ej baserat pa naringsfysiologi

  Men det visade ju sig att era rad faktiskt INTE baseras pa naringsfysiologins grunder. Att era forklaringar innehaller felaktigheter som inte gar ihop med hur manniskan fungerar rent biologiskt och med hur urmanniskan naturligt atit.
  Varfor inte bemota denna naringsfyskologiska fakta
  http://lchfklubben.se/healthandscience/anna-hallen-del-2-ketos-ar-inte-knar
  istallet for att forsoka skuldbelagga manniskor som valjer att ata evolutionart och naturligt?

  1. Profilbild

   Det har inte visat sig det alls, det är Martinas tyckande. Så här ligger det till:

   Våra råd byggs visst på näringsfysiologins grunder (med mera, vi har även kunskap om evolution, näringslära och individuella spetskompetenser som psykologi, beroendekunskap m.m.).

   Kunskaper kan man TOLKA olika - därför ger vi inte samma råd som inom GI eller Livsmedelsverket till exempel. Eller som Martina. Vi sätter HÄLSA före allt annat.

   Martina (skribenten som du hänvisar till) har kunskaper i biokemi (om jag förstått hennes utbildning rätt). Det är inte riktigt samma bakgrund.

   Och nej, vi kommer inte bemöta hennes inlägg. Bara för att någon bjuder upp till dans behöver vi inte säga ja. Vi besvarar GÄRNA människor som kontaktar oss direkt i sakfrågor (mejl, telefon, på våra hemsidor).

   Jag är jätteglad att du frågar om FAKTA kring kosten - det gillas! Det är ibland en snårskog att förstå alla olika teorier kring kost och hälsa och är man inte insatt så kan man bli helt förbryllad över vem man kan lita på.

 5. Profilbild

  Caroline

  Jag undrar...varför läser man inte vad som står i texten? Och varför bli aggresiv? Och varför läser man på dessa sidor om man bara bli arg och tycker det är skit?

  Ni kostrådgivare gör ett KANONJOBB! Genom att ha tillgång till denna sidan , kostdoktorn och att Anna är så flitig att skriva på facebook så har det hjälpt mig enormt.
  Har brottats med min kropp i 30 år med alla konstiga dieter och svält etc.
  Nu är kampen över:) Jag äter 3 mål mat VARJE dag,har en fungerande kropp utan värk och jag har numera en fungerande "hungerskänsla" när det är dags för mat.

  Kram till er

 6. Profilbild

  Ej baserat pa naringsfysiologi

  Jag, och de flesta som dricker lchf-kaffe "dietar" dock inte. Jag har alltid legat inom normalvikt-bmi och aldrig "bantat" i hela mitt liv. Ater dock mycket fett (lchf-kaffe) for optimal halsa och langt liv. Det borde fler, som inte vill do i fortid och drabbas av valfardssjukdommar, gora.
  "Spetskompetens": Aven jag har last nagra kurser i psykologi och beteendevetenskap pa universitetet. Det gor mig dock inte till mer "spetskompetent" pa "atstorninagar" och matbeteende an nagon annan amator.

 7. Profilbild

  Anna Hallén

  Kanske 12 års erfaranhet varav 7 år som heltidsarbetande inom ämnet kan ge lite djupare kunskaper? Kanske 4 timmar studier om dagen i 7 år kan ge lite faktakunskaper i ämnet? Kanske 100 tals klienter och kursare som faktiskt blivit hjälpta kan ge en viss kunskap och feedback? Kanske all kunskap inte finns i skolbänken?

  (Jag förringar inte studier, jag älskar att pligga och gör det i stort sett ständigt, just nu är det Basmedicin och biovetenskap. Tidigare var det näringslära, fysiologi, anatomi mm. Men det mesta jag har lärt mig är faktiskt efter studierna.)

  Jag brukar se att "diplom" som ett körkort. Jag kan lite men det viktiga är att nu får jag ge mig ut och "köra". NU kan den verkliga kunskapen - körskickligheten - utvecklas. Nu växer kunskap och förståelse. Studierna ger mig tillåtelse och möjlighet att tillgodogöra sig mer kunskap. Skolan ger ju ofta mest minneskunskap och fakta. En bas. En bra bas, men inte mycket mer.

  Ung och nyexad från skolbänken är nog inte bästa valet om du söker kunskap som håller i verkligheten. Fast jag kommer ihåg när jag var ny inom kosten. Underbara år, jag trodde jag kunde allt. Ju mer jag sen lärde mig desto ödmjukare och emr förvirrad blev jag.

  Och HELA mitt resonemang går ju ut på de som dricker LCHF kaffet och INTE äter. Jag förstår inte att det kan vara så svårt att läsa detta lilla ord - INTE.

  Tar ni bort det så ändras ju förutsättningarna.

Kommentera