Lågt blodsocker

Elin undrar: Hej. Det skrivs mycket om att LCHF är bra vid diabetes och högt blodsocker. Då jag själv istället har lite lågt blodsocker undrar jag om något annat gäller då för optimal effekt? Ibland kan jag få en känsla av blodsockerfall med yrsel direkt efter en LCHF måltid. Är det bara ett omställningsbesvär, eller ska jag lägga på mer grönsaker? Trivs med kosten, men har alltså inget behov av att sänka blodsockret, däremot 15-20 kg efter 2 graviditeter och ett hemskt sötsug att bli fri.

Jag är kvinna o 32 år.

Therese Renåker svarar: Hej Elin!

Lågt blodsocker är mycket ovanligt när man äter LCHF, men det kan, precis som du skriver, vara ett omställningsbesvär. Kroppen har då inte blivit tillräckligt bra på att producera sin egen glukos och ketoner. Men om så är fallet bör du känna av detta även på andra sätt i form av huvudvärk, illamående, orkeslöshet och så vidare. Du skriver dock inte hur länge du ätit LCHF så det är svårt att göra någon säker bedömning.

Generellt brukar annars ett lågt blodsocker vara orsakat av ett tidigare högt blodsocker – blodsockret åker berg- och dalbana. Det höga blodsockret kan i sin tur vara orsakat av för mycket kolhydrater i måltiden men också av stress som gör att kroppen tillfälligt portionerar ut extra glukos ur det centrala lagret i levern. Faktum är att om man är känslig kan även söt smak (i form av sockerfria halstabletter och tuggummi) ge lågt blodsocker då kroppen med insulinets hjälp förbereder sig på att forsla bort ett socker som aldrig kommer…

Orsakerna (och därmed lösningen!) kan vara många, och det är svårt att ge dig något vettigt svar utan mer information. Men om ditt låga blodsocker inte rättar till sig inom någon månad så skulle jag  råda dig att söka upp en LCHF-kostrådgivare som kan hjälpa dig rätt. Kunskap parat med lite detektivarbete brukar leda till bästa lösningen!

Lycka till 🙂

/Kloka Therese

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Frågelådan den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

Kommentera