Välkommen till dårhuset

Sommaren här i Frankrike är lång. Mycket lång. Vi har med förväntan sett fram emot att ha både familj och vänner på besök hos oss i olika omgångar från maj och hela vägen till siste september.  Och det är jättekul! Men nu undrar jag: hur kommer det sig att jag hinner glömma efter varje gång vilket totalt kaos det innebär att ha makens familj här?!

Man brukar ju skämta om svärmödrar som begår övertramp mot den personliga integriteten.  Såna problem har inte vi. Den personliga integriteten avskaffades nämligen i samma stund som svärmor kom in i mitt liv.  Hon är en urkraft, en virvelvind av energi, en skrubbande, skrattande, tjoande, diskande, matlagande, dammsugande matrona från centraleuropa.  Ohejdbar, underbar, utmattande. Jag älskar henne men hon gör mig galen.

Vi har varit summa 9 personer här i huset de senaste veckorna. All mat som skall lagas! All tvätt som skall tvättas! All disk som skall diskas! den centraleuropeiska modellen är: kvinnorna står för markservicen, karlarna renoverar på huset. Och så lilla svenska jag... som en borttappad fantasy-nerd på en trashmetalkonsert.  Som en arg liten mini-GudrunSchyman med ett manifest över feminismen i näven, springandes mellan benen på Olympens gudar. Den svenska kvinnan och den östeuropeiska familjesynen är ungefär lika kompatibla som lingonsylt och motorolja.

I vår lilla familj (jag, mannen, barnen) lever vi i en väl avmätt balans där olika kulturella principer tillåts dominera beroende på situation. Men så kommer SLÄKTEN. Och då brakar det lös! Dessa starka krafter, våra vanor, våra kulturer, ständigt i kamp med varandra,  aldrig någonsin med ett slut i sikte.

Det var mitt SOMMARKAOS. Har du också genomlevt ett sådant i år?

Mitt stora problem med detta har dock varit att jag inte lyckats komma tillbaka på banan som jag ville.  Först gick det bra att styra undan kolhydratstinna måltider , men sedan orkade jag inte. Det blev ytterligare tjafs och frågor och kulturkrock. "Inte nog med att man tror på jämlika förhållanden, man vägrar äta potatis dessutom!!!"  Så jag teg och åt, för husfridens skull. Men bläääääääääääää vad det känns illa i  hela kroppen. Jag VÅGAR inte ens ställa mig på vågen.

Det känns lite som om jag förlorat en kamp, som handlar om att slåss för sitt eget lilla utrymme, sina egna behov. Men man blir så liten när det är barn och gäster som skall sättas främst. Jag har inte hittat ett sätt ännu att navigera bland alla dessa behov,  så att även mina behov kan få plats.

Imorse for dock släktingarna vidare, och nu sänker sig friden.  Jag står här i mitt kök och ser påsarna med ris, paketen med pasta, säcken med potatis, burkarna med kex, glasburkar fulla med socker (!!) ... allt inhandlat av andra och överblivet. Nu tänker jag packa alltihop i en låda och bära till grannarna och fråga om de har lust att ta emot det.  Jag blir tvungen att Feng shui-a hela huset. Wish me luck!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Välkommen till dårhuset

  1. Profilbild

    Släkten kan vara påfrestande på många sätt och vis. Ibland är det lite hatkärlek. Vi har tack och lov inga som kommer och intar vårt hem så vi huliganar mest själva 🙂 Ibland står jag mitt i röran och undrar hur 17 fyra personer (främst de två mindre modellerna) kan få huset att se ut som efter en redig brakfest fast helt utan att det varit fest? Å andra sidan ska man alltid se positivt på saker och ting och utan ett hus i halvt kaos skulle jag vara sysslolös 😀

    Bra att ge bort till grannen och lycka till med reningen av både hus och kropp!

  2. Profilbild

    Jenny

    Hos mig har det också varit en "folkström"... Men jag försökt stå emot kolhydraterna eftersom jag har stått för matlagningen... Men så ifrågasatt jag har blivit... Typ äter du ingenting? Eller det är såsen som lägger sig kring hjärtat... Mm... Vi blev inbjudna till en av våra sommargäster, som för att de ville bjuda igen. De hade då koll sa de på vad jag åt och ej... Den dagen fick jag vara ganska hungrig... En liten hamburgare med lite sallad står man inte sig på så länge. Uppskattar deras sällskap men tar nog lite matsäck nästa gång : )

Kommentera