Sverigerapporten

Efter ett par veckors kolhydratglufsande, TV-slappande och sommarsoftande i Sverige är det nu dags för mig att åka hem till Frankrike och mitt vanliga liv. Varför gör man såna här saker?

Jag är väl inte ensam om att ha lagt alla duktighetsplaner på hyllan under semestern, och kanske är det fler än jag som börjar känna av i magen och humöret, samt  se på vågen att avsteg från LCHF kostar. Kanske kostar det t.o.m. mer än det smakar... Men samtidigt är jag benägen att skratta åt eländet och säga "Asch, det är inte så farligt, nu tar vi nya tag. På't igen bara".  För livet är för kort för att man ska gräma sig över saker.

Några observationer som jag gjort här i Mellanmjölkens land.

Jaa du, denna mellanmjölk!! Som smakar blä ifall man vant sig vid röd mjölk. ALLA dricker den. Och det verkar anses det mest hälsosamma valet här. Varför är förresten mjölk med 3 % fetthalt just RÖD mjölk? Röd färg är ju varningsfärg. Illavarslande.  Den röda mjölken borde förpackas i t ex gula tetrapak med glada smajlisar på.  Upp till kamp!!

För det andra: benfri kotlettrad heter numera alltså fläskytterfilé. Jaha. Men den smakar som förut. Ett lite billigare alternativ till fläskfilé och ett utmärkt
grillval. Har dock inte sett den med alla märkningar man vill ha:  närproducerad, ekologisk, svensk. Ännu något för oss konsumenter att våga tjata om i butikerna. Om personalen på ICA inte gömmer sig när de ser dig komma gående så har du inte gjort ditt jobb.

Vispgrädde är en fantastisk produkt som smakar bättre i Sverige än i Frankrike. Det vilar en förbannelse över vispgrädden därnere, den GÅR tamef. inte att vispa upp! Jag har provat allt. Grannfrun tipsade om att lägga några isbitar i bunken med grädde och köra med elvisp. Sånt trams! Här i Sverige däremot fluffar den upp som i en dröm och blir magiskt, fantastiskt god. Jag tror att det beror på att det är mer konserveringsmedel i fransk grädde. Kära medsvenskar, ni vet inte hur bra ni har det! NJUT av den svenska vispgrädden! Jag har ätit frysta hallon med grädde till efterrätt flera dagar i veckan och kommer att sakna den oefterhärmliga smaken av färsk grädde nu när jag åker hem.

Har ni tänkt på att grädde ändrar smak med vispningen? Bäst smakar den innan den blir fluff, men när man vispat den lite tjock fast ändå flytande. Tycker jag. Men man ska inte bli vispgräddefascist. Även en övervispad grädde kan räddas... det är bara att vispa på och hälla i lite salt och kryddor tills det blir kryddsmör!

Håll tummarna för mig nu när jag ska återta min vardag i Frankrike. Jag behöver gå ner i vikt! Jag behöver träna! Jag vill må bra! Nu kör vi hårt igen.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Sverigerapporten

  1. Profilbild

    Hej! Det kan va lite svårt att vispa upp grädden här i Frankrike. Så här gör jag: köper bara "crème liquide 30%. Lägger vispen och skålen i frysen ca 10 minuter innan jag vispar grädden, som självklart väntar i kylen.
    Hoppas det kan hjälpa!
    Förresten, har du lyckats hitta deodoriserat kokosfett i Frankrike? Jag hittar bara den som smakar kokos. Ha det fint!

Kommentera