Sommarmeny

Försöker desperat locka fram sommaren genom att laga fräsch och lätt mat. Det faller ju sig delvis naturligt eftersom tillgången på nyskördade grönsaker är stor och i alla fall anden är inställd på sol och ljumma kvällar. Tyvärr har det varit lite skralt med värmen här i Skåne, jag vet inte hur det är och har varit där du är? Jag hoppas och tror att det snart vänder och att lågtrycket drar någon annanstans!

Tills dess lagar vi sommarmat!

Gravad lax med sparris och nobissås

4 portioner

 • 2 buntar grön sparris
 • 12 tunna skivor gravad lax
 • 1 ägg
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 msk pressad citron
 • 1 dl neutral rapsolja
 • 2 krm salt
 • 1 krm nymalen peppar
 • 1 tsk finrivet citronskal

Koka sparrisen 3–4 minuter, lägg dem sedan i kallt vatten. Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 minuter. Spola i kallt vatten. Gröp ur ägget i en skål och tillsätt senap och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis och kör med mixerstav eller elvisp. Smaka av med salt, peppar och citronskal.

Klappa sparrisen torr och lägg dem tre och tre. Linda laxskivor runt och lägg på tallrikar. Ringla över såsen.

Kyckling med gräddsås och pinjenötter

4 portioner

 • 500 g kycklingfilé, eller majskycklinglår
 • smör att steka i
 • 2 vitlöksklyftor
 • 3 dl grädde
 • saften från en halv citron
 • salt och peppar
 • 1 tsk örtkrydda
 • 1 dl pinjenötter
 • 300 g tomater
 • 1/2 kruka färsk bladpersilja

Skär filéerna eller lårbitarna av kycklingen i mindre bitar och bryn dem i smör. Riv eller pressa vitlöksklyftorna. Blanda grädde, salt, vitlök och citronsaft i en gryta. Lägg i de brynta kycklingbitarna och låt puttra tills kycklingen är klar. Smaka av med salt, peppar och örtkrydda. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och hacka persiljan.

Servera kycklingen med rostade pinjenötter, tomater och persilja. En grönsallad passar också bra till.

 Liten nötfylld chokladbit med bär och grädde
 • 100 g mörk choklad
 • 1 dl pecannötter
 • 1 dl valnötter
 • 1/2 pumpafrön
 • 2 dl vispgrädde
 • bär
Smält chokladen och blanda med hackade nötter och fröna. Lägg i en liten form (jag har en i silikon som passar bra) eller bred ut på en bricka med bakplåtspapper. Ställ kallt och skär sedan upp i bitar. Servera med vispad grädde och bär.
Skippa grädden om du äter mejerifritt.
Print Friendly, PDF & Email

Postad i Mjölk- och gräddfritt, Såser, röror, kryddsmör den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

One thought on “Sommarmeny

Kommentera